A természet mágikus csodái, amelyek minden évben lenyűgöznek minket 2. rész

Hétévente virágzó sivatag, toszkán sziklákról csordogáló termálvíz, indiánok által őrzött foltos tó és vízesésre ráhajló, fehér holdszivárvány - senki nem tud olyan gyönyörű dolgot alkotni, mint a természet. És ezt most újabb hat hónapra lebontva ismét megmutatjuk. A világ mágikus csodái, második rész.

Július: a legjobb idő a toszkán sziklák közötti termálvízben mártózáshoz

Mert van egy kis hőforrás Toszkánában, ahol szabadon, lépcsős sziklákon alácsorgó termálvízzel kínálja meg az utazót a természet. A vízesés Cecínából indulva Saturnia település előtt található, amelyet a Cascate di Gorello felirat is jelez. A Saturnia-hőforráshoz kapcsolódó Cascate di Gorello vízesése szolgáltatja ugyanis a 37 fokos termálvizet, amelyből másodpercenként 800 liter zúdul le a természetes úton keletkezett sziklakádakba és kis medencékbe a hegyek alatt. Van egy romantikus magyarázat  a fürdő keletkezésére, de a helyiek szerint elég annyit elhinnünk, hogy a fürdőt már a rómaiak idejéből származó írásos emlékek is említik, később pedig a középkorban is rendszeresen használták.

A Saturnia-hőforrás sziklákon alácsorgó, gőzölgő vízesését szabad termál strandként használják a turistákForrás: Markus Bernet / Wikipedia

A forrást elhagyva a víz egyre lassabban folyik lefelé, ilyenkor már érdemes keresni egy helyet, ahol a masszírozó hatását is megtapasztalhatjuk. Úgy tartják, hogy a Saturnia vízében lévő ásványi anyagok és gázok kedvezően hatnak a keringési és légzőszervi rendszerre, a vízben mártózás megújítja a bőrt, belsőleg fogyasztva pedig az emésztő rendszerre is jó hatással van. A zuhatag még a legmélyebb pontján is maximum egy méter mély, aztán a víz a lépcsős fürdőt elhagyva folyóként tűnik el a nádasban. Az ingyenes termál vízeséshez itt találnak térképet.

Dolce vita Toszkánában
Toszkána hőforrásairól és termálfürdőiről itt részletesebben is olvashat. De korábban már azt is feltérképeztük, hogy néhány nap alatt mennyi mindent járhatunk be, ha autó nélkül indulunk útnak Toszkánában. Akiket pedig inkább a toszkán borok érdekelnek, azoknak összegyűjtöttük a régió legcsábítóbb boros kisvárosait is.

Augusztus: még az Atacama sivatag is kivirágzik

És ennek a hatalmas virágszőnyegnek a látványáért hétévente kelnek útra a természet szerelmesei. A sivatag alapvetően száraz, kopár, élettelen és csapadéktól mentes övezetnek számít a világ számos pontján, Chilében azonban néhány napja ez a fogalom káprázatos virágoskertet jelent - írta tavaly augusztusban a brit Metro magazin.

Tavaly nyáron az Atacama sivatagot érő váratlan nagy mennyiségű esőzés miatt nem kellett hét évet várni az újabb virágzásraForrás: AFP/Martin Bernetti

A Föld egyik legszárazabb területén, az Atacama-sivatagban, van, hogy évekig egy csepp eső nem esik. Növényeket is nagyjából csak hétévente látni, de az idei téli hónapokban hullott csapadékmennyiségnek köszönhetően a tavaly előtti virágzáshoz hasonlóan ismét számos színes virág borította be ezt a homokdűnés, vulkanikus területet. A helyről azt mondják, ha itt eső esik, azt olyan intenzitással teszi, mintha a világvége utolsó órája jelenne meg az ember szeme előtt. Ezt követően azonban a több mint kétszáz növényfajt felsorakoztató óriáskert látványáért turisták ezrei kelnek útra. 

Szeptember: ekkor a legpöttyösebb az indiánok tava

A csak foltosként vagy pöttyösként emlegetett Klikuk-tó is a hely klimatikus sajátossága következtében kapta nevét. A kanadai Osoyos város közelében található, sóban gazdag vízű, szikes tó környékén a nyári hőmérséklet rendszeresen eléri a 38 fokot. Így aztán a június közepétől szeptember közepéig tartó időszakban a víz gyorsan párolog, az ásványi anyagok kikristályosodnak, a tó helyét pedig szépen lassan egy hálószerű, megkeményedett, kristályos járdarendszer veszi át. Ezek a kaptárszerű-mintázatot alkotó, apró száraz kiemelkedések kötik össze a háromszáznál is több, különböző méretű és mélységű medencét. A vizes foltokként megjelenő medencék pedig annak megfelelő színekben pompáznak, hogy hol, milyen és mekkora mennyiségű ásványi anyag koncentrálódott az adott területen.

A tavat nemcsak a világ egyik legmagasabb sótartalmú vizeként tartják számon, de ásványi összetétele miatt is a különlegesebbek közé sorolják. A magnézium, kalcium és nátrium-szulfát mellett még legalább nyolcféle ásványi anyagot, kis mennyiségben pedig ezüstöt, titánt is tartalmaz. Az első világháborúban például ezt a sót használták robbanószergyártáshoz is. De a legendák szerint egykor az indiánok is szívesen mártóztak meg benne a törzsi háborúk idején, hogy harcban szerzett sebeik gyógyulását meggyorsítsák. Mára azonban az indiánok körbekerítették a területet, csak távolabbról, egy kilátóról lehet megnézni. Előtte egy tábla hívja fel az arra járó turisták figyelmét arra, hogy a tó kulturális és ökológiai örökség, még ma is az okanagan nép gyógytava - írja az AtlasObscura.   

Október: a háromszög szentsége

Ez a természeti csoda a jelen listában egy picit csúsztatás, egyrészt mert csak akkor csoda, ha annak tekintjük, másrészt pedig szép, tiszta időben az év jelentős részében megjelenik a szemünk előtt. Mert most arra a képzeletbeli, egyenlőszárú háromszögre gondolunk, amely az apró görög Éjina szigetéről látszik, és amelyet az athéni Parthenon, a Sounion-foknál található Poszeidón temploma és Aphaia temploma alkot.

Aphaia temploma napnyugtakor a legszebbForrás: Shutterstock

Ezt mi legutóbb három éve egy októberi napon tapasztaltuk, amikor a pireuszi kikötőből hajóztunk az Égei-tenger három apró szigete: Ídra, Pórosz és Éjina között. Utóbbi szigetre a kora esti órákban értünk oda, amely talán a legjobb időpont ahhoz, hogy a sziget legfőbb látványosságát, Aphaia templomát naplementekor fotózzuk. Ilyenkor a lemenő nap fényében szinte rózsaszínre változnak a hatalmas, vaskos dór oszlopok, és tényleg képeslapra illő fotókat lehet készíteni. Állítólag ez a templom számít az Akropoliszon található Parthenon prototípusának is, és innen látható az előbb említett sokszög is, amelyet az ókorban a háromszög szentségének hívtak.  

November: a holdszivárvány ráhajlik a vízesésre

Ezt a különleges jelenséget nem a Nap, hanem a Hold fénye hozza létre. Vagyis ahogy a hagyományos szivárvány, úgy ez is vízből és fényből keletkezik, de ez már gyönyörű tejfehér holdfény formában születik meg. Ott jön létre, ahol fényből és vízből gazdagon merített a természet. A világ legszélesebb (1708 méteres) vízesése, a Zambézi folyót tápláló Viktória-vízesés is például ilyen. Amint felváltja a Hold a Napot, megjelenik a Hold-szivárvány, majd elegánsan, halvány fehér ívben, egyre mélyebben ráhajol a vízzuhatagra. Pont úgy, ahogy felgyorsítva ezen a videón is látszik a negyvenedik másodperctől:

A hosszú záridővel fotózók nemcsak a vízesést tudják fátyolosabb hatásában megörökíteni, de a képeken - az egyébként szabad szemmel is inkább fehérként tapasztalható - ív a klasszikus szivárvány színeiben köszön vissza - írja cikkében a BBC, amely a Viktória mellett a Cumberland-vízesést, a kaliforniai Yosemite-vízesést és Hawaii aktív lávafolyásainak felkeresését javasolja azoknak, akik kiváncsiak a holdszivárvány jelenségére.

December: földöntúli fények cikáznak az égbolton

Bár számos utazási iroda gondosan összerakott ajánlata csalogatja a sarki fényre kíváncsi turistákat, sokan térnek haza csalódottan az aurora borealis-vadászatukról. A látványt ugyanis sem helyhez, sem időhöz kötve nem lehet garantálni. A szeptembertől márciusig tartó időszakban bármikor felbukkanhatnak a különleges fények, de talán a szezon közepén még nagyobb az esélyünk, hogy sikerrel járunk. Tavaly előtt szilveszter éjjelén Aryeh Nirenberg a Delta légitársaság New Yorkból Reikjavikba tartó járatán ülve az alábbi kisvideót készítette a gyönyörű légköri fényjátékról. A gépe 10 668 méter magasságban járt, amikor a repülő ablakán kinézve ez a látvány fogadta:

Így aztán egyáltalán nem lepődtünk meg azon a felmérésen, amely arra jutott, hogy a britek többségének bakancslistáján minden mást megelőz az az álom, hogy egyszer láthassák az Aurora Borealis jelenségét Norvégiában. Ugyanakkor a finnek is készülnek minden évben a fényvadász szezonra: a finn Kilpisjarvi településen például négy személyes, fűtött, buborék formára tervezett szánkókat is lehet bérelni egy-egy napra.

Akár fűtött, szánkózó buborékból is nézhetjük a sarki fénytForrás: kilpissafarit.fi

Az átlátszó, polikarbonát fedelű kabinokat a túravezető vontatja ki a tundrára a vendégekkel együtt, akik ha kigyönyörködték magukat a látványban, mobilon csöröghetnek a vezetőre, hogy húzza vissza őket a civilizációba. A fűtött, led-világítással is felszerelt buborékban babzsák, matrac és szarvasbőrből készült párnák, hálózsákok gondoskodnak a fényvadász túrázók kényelméről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek