Egy barlangkutató csodaországot fedezett fel a Velencei-hegységben

„Nézd, mit találtam ma a Velencei-hegységben. Csodaország. Ha jó érzékkel nyúl hozzá a Nemzeti Park, ebből egy komoly földtani bemutatóhely lehet. Ezért eljönnének ide a turisták. Ilyen sehol nincs az országban. Illetve most már van a Velencei-hegységben, mert megtaláltam." A FEOL cikkében számol be a hírről Tarsoly Péter barlangkutatótól érkezett levele kapcsán.

Szintén a Velencei-hegységben található az Angelika-forrásForrás: Antissimo/Wikipedia

Tarsoly Péter december 24-én vágott neki a Velencei-hegységnek, ahogy ezt gyakran megteszi máskor is. Elmondása szerint a bányászati tevékenység során létrehozott üreg omlásával kialakult konzekvenciabarlang hossza több, mint 300 méter, a mélysége a felszín alatt körülbelül 45 méter. Szinte végig víz borítja az alját, ami néhol csak bokáig ér, de vannak benne derékmagasság fölé érő szakaszok is.

A szárazabb részeken vörös, fehér, kék és sárga agyagdombok találhatók, a víz alatt citromsárga, vörös, mélykék és fehér kővirágok nőnek. A falak is gyakran színesek, és mindenfelé cseppkövek vannak; színben és formavilágban egészen elképesztő szépségben.

Tarsoly Péter a Jantsky Béla-barlangnak nevezte el. 

A barlangkutató szerint az általa felfedezett barlang lehet a megoldás arra, hogy a turisták ne csak egy-egy napra látogassanak el a környékre. Ugyanakkor nem minden áron nyittatná meg a barlangot, csak ha biztonságban lennének a benne található képződények. 

Lesz egy ásványtani vizsgálat, aminek eredményeképpen meg lehet becsülni, hogy milyen védelemre lesz szükség. Utána lehet továbblépni. Most az az első, hogy pontosan ismerjük meg, mi van itt –

fogalmazott a barlangkutató.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek