Ezerrel beindult a Barlangok hónapja, nézzük a részletes programokat!

  Mivel március a barlangok hónapja, a következő hetekben több cikket is igyekszünk a téma köré építeni. Sorozatunk első részében összegyűjtöttük, hogy a tavasz első hónapjában mikor és melyik barlangunkba érdemes elmenni, milyen föld alatti programokat szerveznek, miközben annak is utánajártunk, hogy milyen kedvezményekkel készülnek az egyes helyszíneken.

  „Barlangoljunk!"

  A „Barlangoljunk!" elnevezésű kampány magában foglal minden programot, amit ebben a hónapban a magyar barlangokban szerveznek. A Magyar Nemzeti Parkok célja ezzel a programsorozattal az, hogy az emberek jobban megismerjék a hazai barlangokat, hisz nemcsak egy-kettő van az országban. A legnépszerűbb, jól ismert barlangok is szerveznek programot természetesen, de van sok más, kisebb is, amelyekről talán még nem is hallott.

  Barlangoljunk!Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

  Van a kínálatban olyan, ahova az egész család elmehet, akár babakocsival is, de olyan is akad, ahova csak vezetővel és fejlámpával lehet leereszkedni. Érdemes szemezgetni a kínálatból, már csak azért is, mert márciusban mindenhol nagy kedvezményekkel várják a látogatókat. Jó hír, hogy egy barlangász kirándulás egyáltalán nem függ az időjárástól. Esőben, napsütésben, fagyban, latyakban, bármikor lehet menni, hisz a barlangok védett zugok, ahol ráadásul közel állandó a hőmérséklet.

  A Barlangok hónapjának összes dátuma, jegyára, kedvezménye és részletes programleírása megtalálható a Magyar Nemzeti Parkok oldalán, illetve erre a linkre kattintva.

  Föld alatti Meseország és extrém túra is van a kínálatban

  Haladjunk barlangról-barlangra, legalábbis, ami a programban résztvevő helyszíneket illeti. Az Aggteleki Nemzeti Parkban, a Baradla-barlang Vörös-tói középtúrája és a Baradla-barlang jósvafői rövidtúrájára is 30% kedvezmény jár a felnőtt jegy árából. De olyan külön programmal is készülnek, mint pl. a Baradla-manó túra, melyet a gyerekekkel érkező családoknak hirdettek meg. Elvarázsolt, föld alatti Meseországba invitálják a kicsiket és nagyokat, ahol kiderül, hogy miként keletkeznek a barlangok, mesélnek az itt élő titokzatos élőlényekről, és zenét is lehet hallgatni az Óriások termében.

  Baradla-barlangForrás: Tainar/Shutterstock

  A Bükki Nemzeti Parkban sisakos, fejlámpás barlangászásra és ősrégészeti túrákra hívják az érdeklődőket. Az első ilyen túrát Cserépfalu környékén, a Hór-völgyben rendezik meg, ahol szakvezetéssel lehet végigjárni a legfontosabb geológiai látnivalókat. A kirándulás a Hór-völgyi Látogatóparkból indul és a Suba-lyuk „ősemberbarlangot", a Mész-hegyet és az Ördögtorony-kaptárkövet érintve ide is tér vissza. A másik ilyen jellegű kirándulás a Lillafüred-környéki ősemberbarlangokat járja körül, ősrégészeti szakvezetéssel.

  Nagyon izgalmasak lesznek a fejlámpás barlangászások is, itt a szükséges felszerelést a túravezető biztosítja. Indul egy Esztáz-kői barlangtúra, lesz ősrégészet a kiépítetlen Kő-lyukban és egy extrém overálos barlangtúra is a Létrási-víznyelőbarlangban.

  Az Örvény-folyosó végén csőcsúszda vár a felfedezőkre

  A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban változatos programokat raktak össze. Szerepel a kínálatban denevérles, felfedező túra, ingyenes „földrajzóra" és kúszó-mászó kalandtúra is. A „Denevérlesen" című program elsősorban a barlangokban lakó élőlényekre koncentrál, miközben a látogatók a barlangokról is sok érdekességet megtudhatnak. De emellett választ kapnak majd olyan furcsának tűnő kérdésekre is, mint például, hogy miként segítik a denevérek a kutatók munkáját.

  A Szemlő-hegyi barlangban indítják az Örvény-túrát, mely a barlang ritkán látogatható szakaszát járja be – olyan helyekre is el lehet jutni, amerre általában csak a kutatók járnak. A felszín felé tartó, henger alakú Örvény-folyosó 150 lépcsőfokát végigjárva egy játszótér közelében ér a felszínre a járat, ahol a csőcsúszdában ki lehet próbálni, hogyan közlekedtek régebben a kutatók, az Örvény-folyosón.

  A Pál-völgyi-barlangrendszer része a Mátyás-hegyi-barlangForrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

  Az ingyenes földrajzórán a barlangi belépő jegyek megváltásával lehet részt venni. A bő kétórás program a Szemlő-hegyi-barlangon vezet végig, miközben rengeteg információ hangzik el a barlangról. Hogy lehet ekkora labirintus a főváros alatt? Hogyan keletkeznek a kőzetek? Minden kérdésre érkezik válasz a kiránduláson, melynek lezárásaként a felszínre érve lenyűgöző panorámát csodálhatnak meg a résztvevők.

  Magyarország leghosszabb barlangjába, a Pál-völgyi-barlangrendszerbe kalandvágyó felfedezőket várnak, akik szívesen vállalkoznak egy fejlámpás, kúszó-mászó kirándulásra. Mivel a barlang nincs kiépítve és világítás sincs benne, ezért a túra kifejezetten izgalmasnak ígérkezik.

  Mi fán terem a barlangi pók és a vak bolha?

  A Duna-Dráva Nemzeti Parkban nemcsak földrajz, hanem biológiaórával is készülnek, de szerveznek könnyebb, sőt, extrém kalandtúrát is márciusban. Az Abaliget-barlangban a főág bejárása közben zajlik majd a biológiaóra, ahol nemcsak denevérekről, hanem pókokról, bogarakról és vak bolhákról is szó esik majd. A programra elsősorban általános iskolás korú gyereket várnak. A földrajzórán a barlangban található természeti képződményekről és a barlang kialakulásáról mesélnek, de a felfedező túrán a cseppkövek növekedésének folyamatát is meg lehet ismerni.

  Denevérek az Abaligeti-barlangbanForrás: Abaligeti-barlang/Facebook

  Egy könnyű, öt kilométer hosszú, vezetett túrát is lehet választani a kínálatból, amelyen a látogatók az Abaligeti-barlang környékét fedezhetik fel. A Denevér tanösvény állomásait végigjárva a környék élővilágát is jobban megismerhetik a látogatók.

  A barlangi extrém kalandtúra ennél egy fokkal meredekebbnek ígérkezik. A kiépítetlen Trió-barlangba 6 éves kor felettiek merészkedhetnek csak le, mivel ez egy igazi sisakos, ovarallos, fejlámpás kaland lesz. A látványos cseppkövek között haladó túrát barlangkutatók vezetik, de a program során a Mecsek Ház interaktív kiállítását is meg lehet majd nézni.

  Egy barlang, ahol még a denevérjelmez is előkerül 

  A Balaton-felvidék Nemzeti Park nagyon jó kis oktatási programokat rakott össze márciusra. A Lóczy-barlangban „Mesélő kövek geosuli" néven indítanak csoportokat különböző korosztályoknak, ovis kortól, egészen felnőtt korig. A kicsiket geomesével és denevéres játékkal, a nagyobbakat szerepjátékkal és kísérletekkel avatják be a barlangok rejtélyes világába. Földrajzóra is lesz, méghozzá a Tapolcai-tavasbarlangban. Itt ovisoknak, illetve alsó és felső tagozatos iskolások vehetnek részt egy játékos programon, ahol többek között előkerülnek a denevér jelmezek is.

  A Tapolcai-tavasbarlangForrás: Tapolcai-tavasbarlang/Facebook

  A családokat geotúrára és geofoglalkozásra várják. A túrára a Koloska-völgyben kerül sor, a foglalkozást a Lóczy-barlangnál rendezik meg. De erdőkerülő-barlangjáró túrára is indulhatnak azok, akik szívesen barangolnak néhány órát patakparton, faluházakat és barlangi üregeket érintve.

  Az említett programok mellett több, kedvezményes lehetőséggel is készülnek a nemzeti park szervezői, így többek között olcsóbban lehet majd szétnézni a Csodabogyós-barlangban, és a Szentgáli-kőlik barlangba szervezett alaptúra is kevesebb pénzbe kerül majd.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!