Kétdimenziós mamutvadászat több ezer éves barlangi tárlatokon

A barlangok hónapját egy külön sorozattal ünnepeljük itt a Travelón, amelynek második részében az őskori barlangrajzok nyomába eredünk. Mert amíg a múlt héten a magyar programokra koncentráltunk, ezúttal olyan helyszíneket gyűjtöttünk össze, ahol a világ legfontosabb, legérdekesebb vagy legszokatlanabb barlangrajzai találhatók. A listánkon található egy olyan barlang, amelynek 25 000 évvel a felfedezése előtt járt utoljára ember – erről lábnyomok tanúskodnak –, de olyan is barlangot is mutatunk az alábbiakban, ahol nem festéket, hanem denevérürüléket használtak az alkotáshoz. 

Lascaux

Az örök toplistás. Franciaország délnyugati részén található a barlang, melyet „az őskor Sixtus kápolnájának" is neveznek. Az itt található festmények körülbelül 17 000 évesek, és valószínűleg fotókon sokan látták már a híres alakokat. A több teremből álló barlang leghíresebb része a Bikák Nagyterme, ahol lovakat, szarvasokat és bikákat ábrázoló festményeket lehet látni.

Elég látványosra sikerült a másolatForrás: thipjang/Shutterstock

A II. világháború után nyitották meg a látogatók előtt, akik úgy elözönlötték a barlangot, hogy végül le kellett zárni annak érdekében, hogy elkerüljék a rajzok károsodását. A 80-as évek elején megnyitották Lascaux II-t, majd jött Lascaux III és IV – ezekkel a látogatóközpontokkal és replikákkal szeretnék pótolni az eredeti barlangok kiesését. De csodaszép virtuális túrát tehetünk a számítógép előtt is.

Altamira

Az Altamira-barlangot a 19. század végén fedezték fel, Észak-Spanyolországban. Körülbelül 600 festmény és 1500 karcolat található benne, melyek fantasztikusan jó állapotban maradtak fenn. Olyannyira konzerválódtak, hogy a festmények felfedezése után nagyon sokáig kétségbe vonták az eredetiségüket, a felfedezőt pedig hamisítással vádolták.

Bölény ábrázolás az Altamira-barlangbanForrás: janeb13/Pixabay

A vitának végül 1902-ben lett vége, amikor hitelesítették, azaz eredetiként ismerték el a rajzokat – ezt a felfedező azonban már nem élhette meg. Az eredeti barlangot többször is bezárták, majd próbálkoztak a látogatók számának korlátozásával is. Azóta épült egy „hasonmás" barlang is, de lassanként már oda is nehéz lesz bejutni a tömegek miatt.

Chauvet

A Dél-Franciaországban található barlangot 1994-ben fedezték fel, igazi különlegessége pedig, hogy valószínűleg 25 000 éve nem járt benne ember. A leletek tanúsága szerint egy gyerek volt az utolsó látogató, aki a fáklyája lángjával hagyott koromnyomokat a falakon, de ami még izgalmasabb, hogy a lábnyomai is megőrződtek. Később egy szikla teljesen elzárta a bejáratot, ami így tökéletesen konzerválta a barlangot.

Az itt látható barlangrajzok nagy része több mint 30 000 éves, így a Chauvet barlang tudományos szempontból komoly riválist jelent Altamira és Lascaux számára. Szokatlan az is, hogy számtalan különböző, ma már kihalt állatfajt ábrázolnak a rajzok, olyanokat is, amelyekről más barlangokban nem láthatók képek.

Magura

Bulgária észak-nyugati részén található a Magura barlang, a benne található nagyjából 700 darab festmény körülbelül 10 000 éves. A képek egyediségét az adja, hogy denevér ürülékkel készítették mindet, a rajzok pedig táncoló nőket és férfiakat, állatokat, növényeket, sőt, munkaeszközöket is ábrázolnak.

A Magura barlangban túravezetővel bárki szétnézhetForrás: Nk/Wikipedia

A képek, amelyek többek között vadászat közben is ábrázolnak férfiakat, már csak azért is nagyon fontosak, mert rengeteg új információt lehet belőlük megtudni sok ezer évvel ezelőtt élt emberek szokásairól és ünnepeiről. Valószínű, hogy a barlangot, egészen a vaskorig, valamiféle szent helyként használták. A barlang nyitott a nagyközönség előtt, túravezetővel bárki szétnézhet benne.

Laas Geel

Laas Geel, vagy Laas Gaal Afrikában, Szomáliában található. A barlangban látható rajzok nagyon jó állapotban maradtak fenn, a 3 000-9 000 éves falfestmények színe még ma is élénk és ragyogó. A festmények ünnepi díszbe öltöztettet állatokat, főleg szarvasmarhákat ábrázolnak, melyeket emberek kísérnek, de szerepel a képen egy háziasított kutya illetve egy zsiráf is.

Laas Geel színei még mindig ragyogóakForrás: Abdullah Geelah/Wikipedia

Néhány festményen az állatok és az emberek valamiféle díszes köntöst vagy takarót is viselnek. A festményeket 2002-ben fedezték fel. A helyi lakosok hosszú idő óta ismerték a helyet, de elkerülték, mert úgy hitték, démonok lakják Laas Geel-t.

Cueva de las Manos

Argentínában, Patagóniában található a magyarul „A kezek barlangja"-ként ismert hely. A barlang a benne található képekről kapta a nevét, mivel a legtöbb festmény kezeket ábrázol, a képek körülbelül 9000 évesek. Ezek a képek negatívok, azaz nem a kéz van lefestve, hanem annak a körvonala van kiemelve.

Cueva de las Manos - mintha csak tegnap készültek volna a festményekForrás: Mariano/Wikipedia

A készítéshez csontból készült csöveket használtak a művészek, ezeket a fúvócsöveket töltötték meg valamilyen ásványi eredetű festékkel, és ezt fújták a falra tapasztott kézre, illetve a kéz köré. Valószínűsíthető, hogy a készítő kézlenyomata látszik a falakon, mivel az csupa bal kezet ábrázol – a fúvócsövet eközben a jobb kezében tarthatta.

Bhimbetka

A régészeti lelőhely India középső részén található. Hét dombot ölel fel a teljes terület, ahol összesen 750 barlang és sziklaüreg található. Némely barlangban több mint 100 000 évvel ezelőtt is éltek már emberek, a festmények közül a legöregebb körülbelül 30 000 éves.

Bhimbetka barlangjában sokféle típusú képet találtakForrás: Bernard Gagnon/Wikipedia

A szakértők szerint növényi eredetű festékkel készültek a képek, melyek különböző állatokat, illetve az emberek hétköznapi életét ábrázolják. Gyakoriak a vadászjelentek, és egy olyan festmény is van, amelyen egy hatalmas vadkan terít le egy embert. Néhány rajz csupán vonalakból áll, de vannak egészen komplex képek is.

Kakadu Nemzeti Park

Az Ausztráliában lévő nemzeti park területe nagyjából akkora, mint fél Svájc. Körülbelül 5 000 őskori képet találtak a területen, ezek közül a legöregebb nagyjából 20 000 éves. A festmények kora és témája is roppant változatos. Vannak képek, melyek az állatokat röntgenszerűen ábrázolják - azaz nemcsak kívülről festették meg őket, hanem a belső szerveket, csontokat is megrajzolták -, de vannak jóval későbbi festmények is.

Egészen egyedi barlangrajzok: vitorlások EurópábólForrás: Kakadu National Park/Facebook

Mint például azoknak a vitorlás hajóknak a rajza, amelyek az első európaiakat szállították Ausztráliába. A különböző stílusok és korok szépen lekövethetők a Nanguluwurr Gallery-nek nevezett sziklás területen, amely hosszú időn keresztül az őslakosok táborhelye volt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek