Rossz hír az Adriárai utazóknak: ennyivel emelkednek a horvát autópályadíjak nyáron

Ahogy lassan már megszokhattuk, visszatér a nyári díjemelés a horvát autópályákra. Július 1-je és szeptember 30-a között 10 százalékkal drágábban autózhatunk a horvátországi sztrádákon – közölte a horvát autópályákat kezelő vállalat (HAC) pénteken. A nyári tarifa nem vonatkozik a nehéz járművekre, autóbuszokra és kamionokra - tették hozzá.

A fizetőkapuknál felszaporodhatnak az autósok a nyári időszakbanForrás: OPIS Zagreb/Shutterstock

Továbbra is kedvezményre tehetnek szert azok az autósok, akik rendelkeznek elektronikus ENC-készülékkel, amelynek használata a szezonban 21, a szezonon kívül 33 százalékos engedményre jogosít fel.

A készülékek a fizetőkapuk melletti irodákban megvásárolhatók és készpénzzel is feltölthetők, ára 15 euró. Bármekkora összeg feltölthető rá, ami akár jövőre is felhasználható. A készülékkel elkerülhető a sorban állás is a készpénzes fizetőkapuknál, az ENC feliratú kapunál néhány percen belül tovább lehet haladni.

A dobozt egyszerűen a szélvédőnél kell tartani, a sorompóhoz érve az eszköz sípol, majd nyílik a kapu.

A lehajtást az autópályáról regisztrálja a következő ENC feliratú kapu, és leveszi a készülékről az útdíjnak megfelelő összeget, ami a kijelzőn láthatóvá válik, mint ahogy az is, hogy mennyi pénz maradt a készüléken.

A szezonális autópályadíjakat egyébként először 2017-ben vezették be, de az elmúlt négy évben először a koronavírus-járvány, majd a gazdasági válság miatt nem alkalmazták. Ez is része volt a kormány polgárokat és a gazdaságot támogató intézkedéscsomagjának, írja az MTI.

Ahogy korábban már megírtuk, mindig tartsuk be a sebességkorlátozást, mert Horvátország területén csaknem félezer helyszínen vadásznak a gyorshajtókra a legújabb sebességmérő kamerákkal a rendőrök. Ha a megengedettnél kicsit is gyorsabban hajtunk, és a kamerák egyike lekap, bizony busás összeget számlázhatnak ki.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek