Figyelem: módszeresen vadásznak a magyar autósokra a horvát rendőrök

Sok az álcázott rendőrautó a horvátországi utakon, de új kamerákba is belefuthatunk. Országszerte csaknem félezer helyszínen vadásznak a gyorshajtókra a legújabb sebességmérő kamerákkal a horvát rendőrök. Ha a megengedettnél kicsit is gyorsabban hajtunk, és a kamerák egyike lekap, bizony busás összeget számlázhatnak ki. 

Bárhol felbukkanhatnak, igazoltathatnak a horvát rendőrök - illusztrációForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 DarSzach/Shutterstock. No use without permission./Darszach

Az elmúlt években 1700 készüléket üzemeltek be mintegy 500 helyszínen az országban. A modern, két irányban is mérő traffipaxok nemcsak a sebességet figyelik, hanem a többi szabálysértést is. Egyenes úton – még rossz látási viszonyok esetén is – képesek akár 600 méteres távolságból is bemérni a száguldozókat, de azt is észreveszik, ha valaki vezetés közben telefonál, vagy nincs bekötve.

A legtöbb egységet a tengerparti megyék és a turisztikailag legfrekventáltabb helyek útjaira telepítették, ám sok kamera került az autópályákra is.

Ha a szabálytalan autóst mégis lefotózzák, akkor belföldre egy héten, külföldre pedig két héten belül küldik a büntetést. A sebességhatár enyhe, legfeljebb 15 százalékos túllépéséért 30 eurós bírság jár, de a sofőröknek ugyanennyit kell fizetniük akkor is, ha nincsenek bekötve.

Fobntos betartani a sebességkorlátot a horvát utakonForrás: Shutterstock / Készítette: Shinedawn

Vezetés közbeni telefonálásért már 100 eurós bírság jár, ahogy a megengedett sebesség 25 százalékkal való meghaladásáért is.

Aki ennél is gyorsabban száguld, az 300 eurós csekkre számíthat. Ha rendőr állítja le az autóst, és több súlyos szabálysértést, esetleg komoly ittasságot is megállapít, akkor a kiszabható bírság összege akár a 4000 eurót is elérheti – írja a VG.hu.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek