Új út készült ebben a horvát városban, mellyel 20 év után véget vetnek a dugóknak

Több évtizednyi várakozás után végre búcsút mondhatnak a folyamatos közlekedési dugóknak az omisiak. Eddig ugyanis a Splittől mintegy 20 kilométerre délre található település óvárosán haladt keresztül az Adria egyik legforgalmasabb útja, a 8-as főút. Ez a turistaszezonban óriási dugókat okozott, hiszen naponta akár 40 ezer autó is betévedt a városka több száz éves utcáira.

Omis népszerű turisztikai célpont Dalmáciában, ezért is kellett befejezni a forgalom elterelő utatForrás: leoks/Shutterstock

Az elkerülő építése a terepviszonyok miatt rendkívül nehéz és költséges vállalkozásnak bizonyult: a hat kilométer hosszú útszakasz 70 millió euróba került, a megépítése pedig valóságos mérnöki bravúr. Omis ugyanis egy meredek sziklafal tövében, a Cetina folyó torkolatánál fekszik, az út a városka előtt a tengerszintről kanyarodik fel a hegyek irányába, ahol egy 6,5 százalékos dőlésszögű alagútban 70 méteres magasságig kígyózik a Komorjak hegy gyomrában. Ezután ér el a Cetina folyóhoz.

Hosszú évekbe telt, amíg elkészült az Adriai-tengerbe ömlő Cetina folyó szurdoka fölött megépített hídForrás: Flystock/Shutterstock

A víz felett átívelő, 230 méter hosszú hidat a kivitelezőknek úgy kellett megépíteniük, hogy az egyenesen a sziklafalból előbukkanó alagútból nőjön ki. Mindezt úgy kellett kivitelezniük, hogy közben a folyó vizét ne érje semmilyen szennyeződés. Ezért a hidat a mérnökök elemenként rakták össze úgy, hogy végül a túloldali sziklába vájt másik, már tíz évvel ezelőtt elkészült, 1471 méter hosszú Omis 1 névre keresztelt alagúthoz csatlakozzon – írja a vg.hu.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek