Fontos tanácsok: ezekre figyeljetek, ha autóval indultok Horvátországba

Idén is sokan indulnak autóval nyaralni Horvátországba, döntő többségében a tengerparti részekre. A nyári szezonban érthető módon sokkal több rendőr van az utakon, és egy szabálytalan parkolásnál is hamarabb intézkednek egy külföldi, mint egy horvát rendszámú autóval szemben. Fontos tehát tudni, hogy Horvátországban milyen szabályok vannak érvényben. 

Ha külföldi nyaralásról van szó, a magyarok többsége autóval vág neki a horvát tengerpartnak - illusztrációForrás: fokke baarssen/shutterstock

Sebrességhatárok, ellenőrzések, szabályok

Az Európai Tanács döntése értelmében Horvátország január 1-jétől teljes jogú tagjává vált a belső határok nélküli schengeni térségnek, így a magyar–horvát határszakaszon lévő átkelőknél megszűnt az ellenőrzés, tehát nem kerül sor ki- és beléptetésre. Ez jó hír, mivel legalább itt nem kell akár órákat várni a határátkelésre.

Szabad az út a határokon átlépve - Dubrovnik sokak kedvelt úti céljaForrás: Shutterstock / Készítette: Dreamer4787

Ugyanakkor a rendőrség fokozott közúti ellenőrzésésére számítani lehet, melynek során az előírt sebesség és a követési távolság betartására, a zöldkártya érvényességére, a gépkocsitartozékok meglétére és az alkoholos befolyás alatt álló gépkocsivezetők kiszűrésére irányul.

Nyáron fokozottan ellenőrizhetnek a rendőrök az utakon - illusztrációForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 DarSzach/Shutterstock. No use without permission./Darszach

A sebességhatárok alapvetően megegyeznek a magyarországi KRESZ-ben rögzítettekkel: autópályán 130 km/h, gyorsforgalmi úton 110, lakott területen belül 50, egyéb úton 90 km/h a felső határ. Különbséget jelent azonban, hogy a 24 évnél fiatalabb vezetők és a két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezők a sztrádán maximum 120, gyorsforgalmi úton 100, egyéb úton 90 km/h-val haladhatnak. Természetesen a nyári szezonban nagyon sok a mozgó sebességmérő.

Horvátországban autópályán 130 km/h sebességgel haladhatunk, kivételt jelent, ha a vezető 24 évnél fiatalabb, vagy két évnél frissebb a jogsija - illusztrációForrás: AFP/Stringer

Nem ajánlott radarjelzővel vagy detektorral védekezni, mivel ezen eszközök Horvátországban tiltottak. Szintén jó tudni, hogy déli szomszédunknál kötelező tartozék a láthatósági mellény.

Az is fontos tudnivaló, hogy 12 éves kor alatt nem ülhet gyerek az anyósülésen, 5 éves korig pedig a gyerekülés használata is kötelező a hátsó ülésen. Speciális ülésben, a vezető melletti ülésen – a menetiránynak háttal – is szállítható a kicsi 2 éves kor alatt, de kikapcsolt légzsák mellett.

Amit a fizetőkapuk használatáról tudni kell 

Horvátországban az autópályák használata díjköteles. A fizetőkapuknál kell fizetni, de ki lehet egyenlíteni hitelkártyával, valamint az ENC- (útdíjak elektronikus fizetése) készülékkel is. ENC-készülék vásárolható a Varazdin (Varasd) és Sveta Helena (Szentilona) fizetőkapui mellett lévő eladóhelyeken, illetve a forgalmasabb benzinkutaknál.

A fizetőkapuknál felszaporodhatnak az autósok a nyári időszakban - illusztrációForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 OPIS Zagreb/Shutterstock. No use without permission./Opis Zagreb

A vásárlást követően felhasználónevet és jelszót kapunk, mellyel az autópálya-fenntartó (HAC) honlapján, illetve a mobilapplikáción minden pillanatban követhető az ENC-számla állapota. A horvátországi gyorsforgalmi utakon lévő alagutak használatáért külön díjat nem kell fizetni. Ez alól kivételt képez az Isztria kapujában megépített Ucka-alagút.

Biciklisek, robogósok figyelem!   

Sokan a nyaraláskor biciklit is visznek magukkal. Kerékpárosokra vonatkozó szabály, hogy 16 éves kor alatt kötelező a bukósisak biciklizés közben. Előfordulhat, hogy valaki nem kerékpárt, hanem robogót visz magával. A horvát szabályok szerint a robogó olyan két- vagy háromkerekű, motoros gépjármű, aminek a motorja nem haladja meg az 50 köbcentiméter hengerűrtartalmat, és közúton nem halad 50 km/h-nál nagyobb sebességgel.

Sokan biciklit is hoznak, hogy azon feldezzék fel a horvátországi úti céljukat és környékét - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Shinedawn

A Horvát Köztársaság területén a külföldön regisztrált motorkerékpárok csak akkor vehetnek részt a forgalomban, ha rendelkeznek rendszámtáblával, valamint érvényes forgalmi engedéllyel. Tekintettel arra, hogy Magyarországon a robogókat nem kell regisztráltatni, így nincs rendszámtáblájuk, de forgalmi engedély sincs rájuk, következésképpen Horvátországban nem vehetnek részt a forgalomban.

Pénzügyek

Január 1-jétől Horvátországban is az euró a hivatalos fizetőeszköz. Akinek korábbi nyaralásról maradt kunája, fontos tudni, hogy itthon már nem lehet átváltani, viszont déli szomszédunknál még az év végig be lehet váltani euróra a postákon, illetve a kereskedelmi bankokban.
(Forrás: police.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek