Jó hír a horvátországi nyaralóknak: egész Európában ott a legtisztább a tengervíz

Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kedden közzétett jelentése szerint a horvátországi fürdővizek minősége továbbra is a legjobbak között van Európában, mitöbb, az első helyen áll a partmenti fürdővizek tekintetében.

Ez itt Dugi otok, Sakarun strandja de bármerre indultok fürdőzni, a víz tisztaságában nem fogtok csalódniForrás: Aleksandar Gospic Hvar

A tavalyi adatokat is tartalmazó jelentésből kiderül, hogy Görögországban, Horvátországban, Cipruson és Ausztriában találhatók kiváló fürdővizek a legmagasabb arányban. A jelentés 27 EU-tagállamra, valamint Albániára és Svájcra terjed ki.

A fürdővizek minőségét mikrobiológiai adatok alapján értékelik, mely alapján rossz, elégséges, jó vagy kiváló minősítést kapnak.

Összességében a tengerparti fürdővizek minősége Európában jobb, mint a belvizeké.

A 2023-ban Horvátországban tesztelt 936 fürdőhely közül 905 (96,7%) volt kiváló minőségű, 22 jó minőségű, 5 pedig megfelelő minőségű.

A kizárólag a tengerparti fürdőhelyekre koncentrálva Horvátország az első helyen áll Európában, 894 vizsgált vízből 886 kiváló minőségű, ami 99,1 százalékos eredményt jelent – írja a croatiaweek.com.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek