Ezek az európai városok a világ legboldogabb helyei, néhányról talán nem is hallottál még

Mi az, ami boldoggá tehet a városunkban? Vannak, akik imádják a rengeteg zöldterületet, mások élénk éjszakai életre vágynak, és sokan a kettő harmonikus egyensúlyát szeretnék. Az elkészült TOP 20-as lista érdekesen alakult, hiszen olyan alul értékelt városok is felkerültek rá, amelyeknek még a nevét sem hallottuk. Mutatunk 3 szinte ismeretlen desztinációt, melyek lakói lubickolnak a boldogságban. 

A Happy City Index több ezer tényezőt elemzett a lakosok életminőségének felmérésére, hogy feltárja  életminőségüket és boldogságérzetüket. Ezek öt kategóriába sorolhatók: polgárok, kormányzás, környezet, gazdaság és mobilitás. Európa idén uralja a top 20-at, egészen pontosan a legjobb 20 helyből 19-et megszerzett. Egyetlen tengeren túli város, a művészeti színteréről ismert amerikai Minneapolis szerezte meg a 18. helyet.

Nézzük a kevésbé ismert, listára kerülő városokat!

Aarhus, a number one

Tudjátok, merre található Aarhus? Mert hogy a felmérés szerint a lakosok Dánia második legnagyobb városának lakói a legboldogabbak a Földön! A forgalmas kikötő- és egyetemi városnak van egy érdekessége, amely még nagyobb érdeklődést von maga után, mint a helyi, szokásos turistabarát látványosságok. A neve Den Gamle By, mely egy szabadtéri múzeum, amit még 1914-ben nyitottak meg.

Den Gamble By-ban mintha visszacsöppentünk volna az időbenForrás: Kenny Arne Lang Antonsen/Wikimedia Commons

A múzeum munkatársai különféle karakterek szerepébe bújnak és mindannyian a kornak és rangjuknak megfelelő ruházatot viselnek.
Nem mellesleg ebben a városban nyitották meg a világ eddig legnagyobbnak vélt tengervízi fürdőházát is. 

Az Aarhus fürdőházat a tengerparton építették ki, ahol a lakosok örömmel csobbannakForrás: Facebook / Aarhus Kommune

A szerencsés 13.  helyezett, Oulu

A finn Lappföldön található tengerparti városban december elejétől általában állandó fagy és rendszeres hóesés van, amely egészen március közepéig tart. Nyáron azonban előfordulhat, hogy 30 °C közelébe emelkedik a hőmérséklet, de 20 °C felett ott már strandidőnek számít.

Ouluban még mindig igazi, "ropogós" telek vannak, a helyiek legnagyobb öröméreForrás: Hemis via AFP/SOULA Jean-Gabriel / Hemis.fr/Soula Jean-Gabriel / Hemis.Fr

Oulu városa sok lehetőséget biztosít szinte bármely korú lakói és vendégei számára a sportolásra. Sok edzőterem és uszoda áll a lakosság rendelkezésére. A közel 140 ezres városnak élénk a kulturális élete. Számos könnyűzenei, rock-klub is van, de a klasszikus zene kedvelői éppúgy megtalálják a szórakozási lehetőségeket. Nyáron sok a szabadtéri kulturális esemény.

A Rotuaari sétálónegyed karácsonykorForrás: Picasa/Estormiz/Wikipedia

A város közepe a Rotuaari, amely egy kereszt alakú sétálóutcás övezet. Itt találhatók a legexkluzívabb boltok. A Kirkokatu kis terén egy díszkút áll, amelyben a víz egy méteres kőtömböt forgat meg, föléje hangulatos kupola van építve.

Alesund, még éppen a TOP 20-ban

Ez a meseszép norvég kikötőváros a lenyűgöző Geiranger-fjord bejáratánál található, és különböző szigetek, hegyek, völgyek, fjordok tarkítják. A szecessziós épületekben gazdag város rengeteg programot és látnivalót kínál.

Alkonyatkor mintha egy festmény lenne, olyan csodálatos a látványForrás: robertharding via AFP/Douglas Pearson/Douglas Pearson

Felmászhattok az Aksla-hegy 418 lépcsőjére, és gyönyörködhettek a lenti bájos házakban. Nyáron  viking hajóval vitorlázhattok át a városon. A híres Geiranger-fjord mellett a „Seven Sisters" vízesések felé is kajakozhattok. Tengeri szafarin is részt vehettek, hogy fókákat, sasokat és lundákat láthassatok Runde szigetén. Télen nézze meg a Stranda síterep pályáin síelhettek. A szerencsések még az északi fényt is láthatják.

A színes, szecessziós stílusú házak magasított kilátása a Brosundet-csatorna mentén a városbanForrás: robertharding via AFP/Roberto Moiola/Roberto Moiola

Ha többet szeretnétek megtudni a város építészetéről, látogassatok el a KUBE Art Nouveau Központba és Művészeti Múzeumba. Alesund ideális úti cél egy hétvégi pihenéshez, de egy hosszabb norvégiai nyaralás kiindulópontja is lehet.

Íme a boldog TOP 20!
Íme a boldog TOP 20!
1. Aarhus
2. Zürich
3. Berlin
4. Göteborg
5. Amszterdam
6. Helsinki
7. Bristol
8. Koppenhága
9. Genf
10. München
11. Stockholm
12. Rotterdam
13. Oulu
14. Bécs
15. Edinburgh
16. Reykjavík
17. Aalborg
18. Minneapolis
19. Basel
20. Ålesund

(Forrás: timeout.comwikipedia.org, klm.hu)

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek