Ebben a szabadtéri múzeumban úgy érezheti magát, mint egy Andersen-mesében

A dániai Aarhus forgalmas kikötő- és egyetemi város, van azonban egy olyan hely a nyüzsgés közepén, amely még nagyobb érdeklődést von maga után, mint a helyi, szokásos turistabarát látványosságok. A neve Den Gamle By, mely egy szabadtéri múzeum, amit még 1914-ben nyitottak meg. A múzeum munkatársai különféle karakterek szerepébe bújnak és mindannyian a kornak és rangjuknak megfelelő ruházatot viselnek.

A festői környezet időutazásra invitálForrás: Zairon/Wikipedia

75 eredeti, gondosan kialakított, favázas ház áll itt, amelyeket Dánia különböző szegleteiből hoztak. Macskaköves utcák, kézműves termékekkel ellátott ódon kávézók, üzletek találhatók a házak között, amelyeknek egyedülálló varázsa buzdít felfedezésre. Ezen épületek együttese adja azt a kisvárost, amely visszarepíti Hans Christian Andersen idejébe – olvasható a The Vintage News cikkében. 

Kétszáz évvel előtt éppen ilyen házak között éltek az emberekForrás: Kenny Arne Lang Antonsen/Wikimedia Commons

A múzeumi terület gyönyörű elrendezése úgy készült, hogy kifejezze egy tipikus 18. vagy 19. századi dán város hangulatát. A turisták a házak között sétálva beléphetnek azokba az épületekbe, ahol a szegény családok éltek, de benézhetnek a nemesek portáira, és a polgármester, illetve a pénzverde mesterének kastélyaiba is, amelyeket mind az általuk képviselt korszaknak megfelelően rendeztek be. 

Mintha egy létező kisváros utcáin sétálnánakForrás: Kenny Arne Lang Antonsen/Wikimedia Com

A múzeum legnagyobb részében 18. és 19. századi épületek találhatók, amik Dánia vidéki jellegét mutatják be, ahogyan Hans Christian Andersen idején festett. A kereskedők utcájában például egy pékség is helyet kapott, ahol eredeti receptek alapján készített péksütiket árusítanak. Ezen az utcán a látogatók megnézhetik, milyen lehetett egy tipikus ácsműhelyben dolgozni, de kipróbálhatják a gyertya- és a kalapkészítés műveleteit is, illetve felpróbálhatnak egy hagyományos ruhadarabot a szabónál.

A második, kisebb rész az 1920-as évek végére kalauzol. Itt kirakatok csalogatják a látogatókat az üzletekbe, ahol a 20. század harmadik évtizedére jellemző árukat kínálnak. A Jule Butik Múzeumban pedig egész évben karácsonyi dekorációkat vásárolhatnak a betérők.

Télen is megéri ide ellátogatniForrás: EHRENBERG Kommunikation/Wikipedia

A Den Gamle By harmadik, legújabb része már a 20. századi épületeket mutatja be. Ez a rész állítólag különösen közkedvelt az idősebb látogatók körében, akik jól emlékeznek a '70-es évekbeli Dániára, és szretnék megmutathatni a múltjukból ismerős tárgyakat, látnivalókat az unokáiknak.

A sokszínűség folytatódik a Plakátmúzeummal, amely klasszikus dán plakátok sokaságát kínálja. A Dekorációs Művészeti Galéria mélyebb betekintést nyújt a múzeum drágaköveibe, az órák, porcelánok és ezüst edények gazdag gyűjteményével együtt. A Den Gamle By-ban a programok és tevékenységek az évszaktól függően változnak. Bármikor érkezik ide, néhány órát mindenképpen érdemes eltöltenie ebben a kivételes, szabadtéri múzeumban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek