A szauna fővárosától a Mikulás faluig - A legjobb helyek Finnországban

Ha finnországi utazást tervezel, jó eséllyel az északi fény megcsodálása szerepel a bakancslistád élén. A téli hónapokban Lappföld, az ország legészakibb régiója kínálja a legjobb helyeket a különleges égi jelenség megtekintésére, de ez csak egy a sok közül, amiért érdemes meglátogatnod a Mikulás hazáját. Mutatjuk a legérdekesebb látnivalókat Finnországban!

Helsinki - Finnország fővárosa

Helsinki, Finnország fővárosaForrás: Shutterstock.com

Helsinki nemcsak Finnország fővárosa, hanem az európai kontinens legészakibb fővárosa is. A várost 1550-ben alapították, amikor Finnország még Svédország része volt. Helsinki számos modern művészeti épülettel, valamint rengeteg étteremmel és kávézóval rendelkezik. Kulturálisan gazdag élményért érdemes ellátogatnod a Kiasma Kortárs Művészeti Múzeumba, a Design Múzeumba és a Galerie Forsblomba is. Ha pedig kedveled az egyedi templomokat, mindenképp látogass el a Temppeliaukio Kirkko-hoz, vagyis a Szikla templomához, valamint a Uspenski székesegyházhoz, amit Szűz Mária halálának emlékére építettek.

Rovaniemi - A Mikulás hazája

Mikulásfalu, RovaniemiForrás: Aleksei Verhovski/Shutterstock

Rovaniemi a Mikulás hivatalos szülővárosa és Lappföld fővárosa is egyben. A város népszerű úti cél a téli, ünnepi időszakban. A nagyszakállú egy kandalló mellett figyelmesen végighallgatja a gyerekek kívánságait, és ide érkeznek be a gyerekek postára adott levelei is. Ezen kívül az üdülőfaluban rénszarvasok, manók, jégszobrok, karácsonyi ételeket felszolgáló vendéglők, és szuvenírstandok várják a látogatókat. Egyébként az év minden napján találkozhatsz a Mikulással, ha azonban nyáron érkezel Rovaniemibe, megtapasztalhatod az éjféli napot, vagyis azt a természeti jelenséget, amikor 24 órán keresztül nem nyugszik le a Nap, vagy éppen nem kel fel. Ezt a mágikus vonalat pontosan ki is jelölték, és akik a Mikulásfalun áthaladnak rajta, oklevelet kapnak annak bizonyítékaként, hogy jártak az északi sarkkörön túl.

Levi - A téli sportok szerelmeseinek

Levi, az igazi síparadicsom FinnországbanForrás: Shutterstock/Wirestock Creators

Leviben, Finnország legnagyobb síközpontjában síelni, snowboardozni, kutyaszánon utazni, és hótalpas túrázni is lehet, és remek célpont ez az északi fény megtekintésére is. A fényshow a legtöbb derült éjszakán látható, de ha még ennél is izgalmasabb programra vágysz, próbáld ki a rénszarvas-szafarit, vagy a jéghalászat-expedíciót. Leviben a finn lakosok körében kiemelt szerepe van az éjszakai szórakozási lehetőségeknek, ezért az itt tartózkodásod során mindenképp fedezd fel a helyi bárokat, és klubokat is!

Ranua Wildlife Park - Sarkvidéki állatok testközelből

A Ranua parkban rénszarvasokkal is találkozhatszForrás: Shutterstock/Damira

Ha jegesmedvét, hiúzt, sarki rókát és sok más sarkvidéki fajt szeretnél látni, látogass el a Ranua Vadasparkba, amely körülbelül egyórás autóútra található Rovaniemitől. Az állatok kifutókban élnek az északi tűlevelű erdők közepén, és a park egész évben nyitva tart. Az állatkertben mintegy 50 vadállatfaj és 200 példány található, egyik kiemelt céljuk, hogy rénszarvasokat telepítsenek vissza a vadonba. A vadaspark munkatársai szívesen mesélnek az itt élő állatokról, és betekintést engednek az etetésükbe is.

Tampere - A szaunarajongóknak

Így érdemes szaunázni FinnországbanForrás: Shutterstock/Bgstock72

A szauna központi helyet foglal el a finn kultúrában, Tampere pedig 55 nyilvános szaunájával a „Világ Szauna Fővárosa" címet is kiérdemelte. Ha te is a hagyományos szaunázás híve vagy, érdemes időpontot foglalnod Rajaporttiba, az ország legrégebbi, ma is működő nyilvános szaunájába. Ha már itt jársz, mindenképpen látogass el a Természettudományi Múzeumba, és a Szabadtéri Hírességek Csarnokába is, de a népszerű Särkänniemi Kalandparkban akvárium, planetárium, és megfigyelőtorony is található, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az erdőkre és a tavakra.

Forrás: Travel and Leisure, Travelo, Latvanyossagok.hu, Hello Világ, Mindenütt jó Blogspot

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek