Távirányítós rendszerben, föld nélkül nevelik Dánia új erdejét

1200 fát ültettek el a Velencei Építészeti Biennálé dán pavilonjában egy Koppenhágából irányítható növénytermesztő rendszerben. Az installáció címe Ego to Eco (az Egótól az ökóig) és hét építészeti elképzelés keretében válaszol a biennálé központi témájára, vagyis arra a kérdésre, hogy Hogyan fogunk együtt élni?

Az építészeti tervek között szerepel például egy önellátó közösség, az Erdei falu terve, amely helyi alapanyagokból és megújuló energiaforrásokból tartaná fent magát. Egy másik terv élhető és megfizethető otthonok teremtésére tesz javaslatokat. Ezekről mind részletesen olvashatunk az építésziroda honlapján.

Ami igazán érdekes az installációban, hogy az építészeti makettek mellé ültetett többszáz fenyőcsmete a biennálé egész ideje alatt – azaz fél évig – növekszik, mégpedig egy úgynevezett hidroponikus rendszerben. Ennek lényege, hogy nem használ talajt, helyette tápfolyadék kering a gyökerek körül. A páratartalmat és a hőmérsékletet érzékelők figyelik, amelyek lehetővé teszik, hogy a cég koppenhágai irodájából gondoskodjon a növényekről.

A kiállítás végén a fákat az építésziroda munkatársai visszaviszik Dániába és egy városi erdősítés részeként telepítik ki a szabadba. Az Effekt olyan kiállítást akart létrehozni, amely maradandó pozitív hatást idéz elő. Ha a javasolt építészeti projektek nem is valósulnak meg, az elültetett fák a stúdió becslései szerint az elkövetkező 50 évben több mint 1000 tonna szén-dioxidot lesznek képesek felszívni.

RondellMelling / 109 images/pixabay
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek