Ablak a mindenségre - A Sagrada Família Barcelona ékköve

A Sagrada Família, vagyis a Szent Család templomot az is ismeri, aki még sosem járt Barcelonában. A világ egyik leghíresebb épületéről van szó, amiről még ma sem tudni mikor fog teljesen elkészülni; látképének állandó részei a felette magasodó daruk. De messziről nézve, szépségének még a negyedét sem látja az ember; bár fizetős látványosság, csak ajánlani tudjuk, hogy utazóként inkább erre költsünk a büdzsénkből.

A Szent Család templomaba, mely Spanyolország leglátogatottabb belépős látványossága, évente 3 millió turista érkezik; így az épület még a madridi Prado múzeumot is megelőzi. Mikor márciusban ott jártunk, nekünk is ez volt az egyik legfőbb programpontunk. 

Forrás: Unsplash.com

Nem hagyhattuk ki Gaudí fő művét, melyen 40 éven át dolgozott. Nem volt elég a távolból látni és megcsodálni, hiszen az épület apró részletei mind-mind saját üzenettel rendelkeznek. A Sagrada Familia egyébként 135 éve épül, Gaudi 1882-ben kezdett neki a kivitelezésének. Ha egyszer teljesen kész lesz, akkor172,5 méteres magasságával a világ legmagasabb temploma, valamint Barcelona legmagasabb épülete lesz, 18 toronnyal.

Az a terv, hogy 2026-ra, Gaudí halálának 100. évfordulójára befejezzék az építkezést, kész legyen minden torony, lépcsősor és külső díszítés. Ekkora a központi, legmagasabb torony, a Jézus Krisztus torony is megkapja majd az üvegliftet, amivel fel lehet majd menni a teplom "tetejére".

Forrás: Travelo.hu

Érdekesség, hogy bár 135 éve épül, 2010-ig, míg XVI. Benedek pápa fel nem szentetlet és bazilikává nem nyilvánította, a Szent Család templomot illegálisan építették, nem volt építési engedélye. A templomban tartott első szentmise után, a katolikus egyház 31 millió eurót fizetett Barcelona városának, hogy az templom legálisan épülhessen és fejlődjön a környéke is.

Gaudí más alkotásaival együtt, a Sagrada Familia is világörökségi helyszín.

Stílusát tekintve az organikus építészet mintapéldánya, de láthatjuk benne a szecesszió és a kubizmus stílusjegyeit is. Egyszerűen semmilyen más bazilikához nem hasonlítható. Bejáratának és kijáratának homlokzatai történeteket mesélnek, melyeket csak úgy érthetünk meg, ha ott állunk alattuk és minden részletüket végig csodáljuk. Érdemes ellátogatnia ide annak is, aki az építészet szerelmese, és annak is aki a lelkének nyújtana ajándékot.

Az egyik oldalszárny, a Rózsák kertjeForrás: Travelo.hu
Az egyik főbejárat József előtt tisztelegForrás: Travelo.hu

Bár sokan várnak rá, hogy bejussanak a templomba, az belső tér olyan hatalmas, hogy nem érződik tömöttnek a tér. Mindig le lehet ülni valahova gyönyörködni, elméjülni. És ha bejutottunk, senki nem fog bennünket hajtani, hogy ideje lenne kimenni. Tekintetünket és lépteinket a színes üvegablakokon beszűrődő csodás fények kísérik majd, melyeket direkt úgy terveztek, hogy a nap múlásával mindig más színű fénybe vonják be a templom belsejét.

Tippek, ajánlások:

Ha ingyenesen szeretnénk bejutni és megnézni a templomot, ajánlott tervbe venni a vasárnapi miséket, melyek 9-kor kezdődnek. Ilyenkor a szerencsés érkezőknek ingyenes a belépés, de a létszám korlátozott, ha 9 előtt fél órával érünk csak oda, esélyünk sincs a bejutásra.

Forrás: Travelo.hu

Ha ez az opció nem lehetőség, akkor se keseredjünk el. Bár a 26 eurós belépő soknak tűnik, de cserébe kapunk egy remek applikációt, amin két audio guide szöveget is találunk, egy 25 perces rövidebb bemutatást, és egy rendkívül részletes, az összes kaput, tornyot, szentélyt bemutató 45 perces vezetést magyar nyelven. És az applikáció teljes egésze is magyar nyelvre állítható. Így a telefonunkkal és egy fülhallgatóval (saját) minden részét felfedezthetjük a bazilikának. Még abba az altemplomba is bekukkanthatunk, ahol Gaudit örök nyugalomra helyezték.

Forrás: Travelo.hu

Jegyeket nem tudunk helyben venni, mindeképpen le kell tölteni az applikációt a telefonra - jegyvásárlásra csak ezen keresztül van lehetőség. Nyugdíjasoknak 5 euró kedvezmény jár, így nekik 21 euró a belépő és szintén jár a 25 vagy 45 perces audio guide.

Érdemes a tornyokba is felmenni, de a 26 eurós alapjegy ezt a túrát nem tartalmazza. A templom és a tornyok jegy 36 euró, ha pedig személyes vezetést is szeretnénk az 40 euró, viszont magyar nyelvű vezetés nem választható.

Forrás: Travelo.hu

A templomhoz a 2-es és 5-ös metróvonalon juthatunk el. Nyáron, áprilistól szeptemberig, hétfőtől szombatig 9 és 20 óra között tart nyitva, vasárnap 10:30 és 20 óra között. Pénztárzárás minden esetben fél órával a zárás előtt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek