Videó: Kifigurázták és leragasztották III. Károly brit uralkodó hivatalos portréját

Állatvédő aktivisták ragasztottak kedden tiltakozó célú szimbólumokat III. Károly király alig egy hónapja felavatott hivatalos portréjára. A galéria, ahol a kép látható, rövid vizsgálat után közölte, hogy a festménynek nem esett baja.

Így néz ki III. Károly király eredeti, hivatalos portréja, amelyet Jonathan Yeo brit művész festettForrás: AFP/Henry Nicholls

A brit uralkodót formabontó módon ábrázoló hatalmas, 2,6 méter magas és 2 méter széles alkotás - az egyik legelismertebb kortárs brit portréművész, Jonathan Yeo munkája - a neves brit képzőművészeti magángyűjtemény, a Philip Mould Gallery londoni kiállítótermében látható. Az alkotás az első hivatalos királyi portré III. Károly tavaly májusi koronázása óta.

Az Animal Rising (Állatfelkelés) nevű, magát erőszakmentes állatvédő szervezetként jellemző csoport két tagja Károly arcmására a Wallace és Gromit című brit animációs vígjátéksorozat emberi főszereplője, Wallace stilizált arcképét ragasztotta, alá pedig egy szövegbuborékot illesztett, amelyben Wallace felhívja hűséges kutyája, Gromit figyelmét arra, hogy milyen kegyetlenül bánnak a brit farmokon a tenyészállatokkal.

Az Animal Rising brit állataktivista mozgalom III. Károly király hivatalos portréját fedték le a különc, animációs karakter, Wallace arcával, hogy a farmokon a megfelelőbb állatjólétért kampányoljanakForrás: Animal Rising / AFP

Az Animal Rising nyilatkozata szerint az aktivisták azért választották a tiltakozás e formáját, mert köztudott, hogy a király a Wallace és Gromit sorozat rajongója, és az is, hogy szívén viseli az állatvédelem ügyét.

A szervezet közölte: olyan farmokat vizsgált meg, amelyek az állatkínzás ellen küzdő, királyi védnökség alatt működő brit szervezet (RSPCA) jóváhagyó tanúsítványának birtokában vannak, de ezzel együtt is "elrettentő kegyetlenséggel" bánnak állatállományukkal. A csoport felszólította III. Károlyt, hogy függessze fel az RSPCA támogatását, amíg ez a helyzet nem változik.

Kedd délután a galéria közölte, hogy a festmény nem rongálódott meg, mivel az aktivisták a képet védő üvegre ragasztották a stilizált filmkaraktert és a szöveget.

Később a csoport is bejelentette, hogy csak vízzel ragasztotta a két papírt az üvegre, és az egész akciót csupán "derűs epizódnak" szánta.

Az elmúlt időszakban több más, a keddinél jóval komolyabb támadás is történt nagy értékű képzőművészeti alkotások és történelmi emlékek ellen Londonban. Májusban az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálta összetörni a Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport két idős aktivistája vésővel és kalapáccsal a londoni brit nemzeti könyvtárban. A felbecsülhetetlen értékű történelmi dokumentum nem sérült meg.

A csoport másik két tagja 2022 októberében a londoni Nemzeti Galériában konzerv paradicsomlevest öntött Vincent van Gogh egyik leghíresebb, Napraforgók című festményére. A képkeretet kisebb károsodás érte, az alkotás azonban - amelyet üveglap védett - sértetlen maradt, írja az MTI.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek