Ezúttal Botticelli híres festményét vették célba klímaaktivisták Firenzében

Múlt hónapban írtunk arról, hogy két tüntető levest dobott a párizsi Louvre Múzeumban található Mona Lisa festményt takaró üvegre. Most a firenzei Uffizi képtárban történt hasonló felfordulás, amikor két tüntető Sandro Botticelli Vénusz születése című festményét vette célba.

Az Utolsó generáció nevű környezetvédő csoport két tagja Sandro Botticelli itáliai reneszánsz festő Vénusz születése című alkotása előtt, miután képeket ragasztottak a fest biztonsági üvegéreForrás: MTI/AP/FirenzeToday/Emiliano Benedetti

A két aktivista a 2023-as halálos toszkánai árvízről készült fényképeket ragasztotta a festményt borító üvegre kedd este, hogy cselekvésre szólítsa fel az illetékeseket a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás miatt.

„Arra kérjük a kormányt, hogy tegyen konkrét lépéseket az éghajlati katasztrófák által sújtott közösségek támogatására" – áll az Ultima Generazione azaz Utolsó generáció aktivista csoport közleményében.

Egy molinó is előkerültForrás: MTI/AP/FirenzeToday/Emiliano Benedetti

A tiltakozás után a hatóságok kitakarították a helyiséget, eltávolították a felragasztott képeket és 15 percen belül újra megnyitották a területet. A rendőrség kihallgatásra vitte a két személyt.

Az akció megszegte az új törvényt, amely súlyosabb pénzbírságot szab ki az emlékműveket és kulturális helyszíneket károsító tüntetőkre. Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter állítólag úgy üdvözölte a törvény januári elfogadását, mint „szép nap az olasz kultúra, és különösen a nemzet művészeti és építészeti öröksége számára" – írja a The Time.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek