Korona került III. Károly fejére – íme a legkülönlegesebb pillanatok

Emberek milliói nézték az Egyesült Királyságban és azon túl is III. Károly király megkoronázását – egy szimbolikus szertartást, amit a Westminsteri apátságban tartottak. Mit gondolhatott Károly király abban a pillanatban, amikor a fejére került a korona? Az utolsó személy, aki ezt megtapasztalhatta, az édesanyja, II. Erzsébet királynő volt, 70 évvel ezelőtt. Mutatjuk az érdekességeket.

György herceg (távolabb) is kivette részét a szertartásból: Károly palástját vitteForrás: AFP/Andrew Milligan

2023. május 6 – újabb történelmi pillanat az Egyesült Királyság történetében, és mindössze a második koronázás, amelyet televízióban közvetíthettek. Az Egyesült Királyságon kívül 14 másik nemzetközösségi ország lakó is – köztük Ausztrália, Kanada és Új-Zéland – követte árgus szemekkel az eseményeket. A helyszínen, Londonban az emberek napok óta sátrakat verve gyűltek össze a Mall Street mentén, azon az útvonalon, amely a koronázás helyszínére, a Westminsteri apátság felé vezetett.

Emberek tömege sátrat verve várakozott az utcákon, parkokban, hogy láthassa az uralkodó lovashíntóját és a királyi család többi tagjátForrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Rasid Necati Aslim

A szertartás koronázási pillanata akkor jött el, amikor a Canterbury érsek ráhelyezte Szent Eduárd koronáját III. Károly király fejére. A tömör, 22 karátos aranyból készült 360 éves korona 30 cm-nél is magasabb és több mint 2 kilogrammot nyom. Károly fejére felkerült tehát a korona, és rögtön elhangzott az „Isten óvja a Királyt!" mondat is.

Károly lett a 40. uralkodóForrás: AFP/Richard Pohle

És bár ez lehetett a történelmi pillanat, akadt egy talán még ennél is érzelmesebb, éppen a koronázást követően, amikor Vilmos herceg hűséget ígért édesapjának. Aki figyelmesen nézte az élő közvetítést, láthatta, hogy Károly könnyes szemmel nézte, ahogy Vilmos herceg bekapcsolódott a szertartásba. Vilmos odament apjához és letérdelve elé hűségéről biztosította őt. Ezután lehajolt, hogy megcsókolja az apját, és ekkor úgy tűnt, Károly király arcát elárasztják az érzelmek.

Megható pillanat - Vilmos, aki most már a következő várományosa a trónnak, hűséget fogadott édesapjának, a jelenlegi királynakForrás: AFP/Yui Mok

Hol volt ekkor a másik fia, Harry herceg? A szertartás előtt mosolyogva érkezett és üdvözölte a résztvevőket az apátságban, mielőtt elfoglalta helyét a harmadik sorban a királyi unokatestvérei között. A herceg, akinek semmilyen formális szerepet nem szántak a koronázásban, a hagyományos katonai egyenruha helyett öltönyt viselt. Mivel már nem dolgozó tagja a királyi családnak, nem veheti fel az egyenruháját a királyi eseményekre. Harry herceg a nagynénjével, a néhai II. Erzsébet királynő lányával, Anna hercegnővel is kedélyesen elbeszélgetett.

Harry brit herceg Anna brit királyi hercegnővel beszélgetett a szertartás előttForrás: AFP/Richard Pohle

Katalin a gyermekei, Sarolta hercegnő és Lajos herceg mellett ült, láthatóan fesztelenül, míg a legnagyobb gyermeke, a trón 2. várományosa, György herceg 3 piros kabátos kisfiú kíséretében büszkén vitte nagypapája palástját.

Kedves elkapott pillanat: Vilmos és Katalin két kisebb gyermeke sugdolóztak a szertartás alattForrás: AFP/Yui Mok

Károly megkoronázása után Kamillát királynévá koronáztak. „Míg Károlynak mindig is az volt a sorsa, hogy király legyen, és viselje a koronát, ki lett volna valaha olyan biztos benne, hogy itt fogjuk nézni Kamilla megkoronázását? Többé nem a Királyi hitves megszólítás jár Kamillának. Károly király és Kamilla királyné korszakát éljük", írja a BBC.

Canterbury érseke, Justin Welby Mária királyné koronájának módosított változatát helyezte Kamilla királyné fejéreForrás: AFP/Yui Mok
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek