Ne tarts az árral, cseréld ezekre a klassz helyszínekre a túlzsúfolt úti célokat!

Sok utazó keres alternatívákat a turisták által megszállás alatt tartott, bakancslistásnak kikiáltott helyszínek helyett. A "szellősebb" úti célokban élvezetesebb a szabadság, ráadásul a helyiek is jobban örülnek nekünk, mint a túlturistásodott helyeken, ahol már szinte a pokolba kívánnak minden egyes vendéget. 

Európa-szerte a legkülönfélébb módokon küzdenek a túlturizmussal az úti célok. Az egynapos velencei látogatásért most már fizetned kell, ha Amszterdamba utaznál egy kvízt töltetnek ki veled, a Kanári-szigeteken dühös graffitikkel igyekeznek elriasztani a helyiek, a Baleári-szigeteken pedig visszavágják a szálláshely kapacitást, hogy ne tudj szobát foglalni.

Amszterdamba évente több mint 20 millió látogató érkezikForrás: Shutterstock/Dutch_Photos

Nem meglepő tehát, hogy sok utazó keresi a kevésbé túlterhelt alternatívákat a tömegektől távol. Előfordulhat, hogy ezeken a helyeken nem látsz stockfotóra illő látnivalókat, vagy nem étkezhetsz az éppen aktuálisan felkapott éttermekben, de teret, békét és számos meglepetést találsz.

A Reddit utazási fórumának felhasználói szerint itt vannak a legjobb helyek a tömeg elől való meneküléshez.

Görög szigetek: a hosszú élet titkának nyomában Ikárián

Ha nem szeretnél egyike lenni a szelfibottal hadonászó, naplementére vadászó kétmilliomodik turistának, akik évente meglátogatják Szantorinit és Mikonoszt, jó hírünk van! Létezik még több tucat görög sziget, amelyekre sokkal kevesebb turista érkezik, pedig ezek is a fehérre meszelt épületek, a strandok és a tiszta víz szentháromságát kínálják.

Ikária, GörögországForrás: LGieger/Shutterstock

Az r/travel egyik hozzászólója számára Ikariának érdemes a radarunkon kell lennie.

Csodálatos vad táj gyönyörű strandokkal, sőt melegvizes forrásokkal, ahol alig vannak turisták" – mondja a felhasználó.

Az Égei-tengeri sziget egyben a világ egyik úgynevezett kék zónája is, ahol különösen magas az egészen hosszú életkort elérők aránya. Itt minden harmadik lakos megéri a 90-es éveit.

Kövesd a helyieket, és élvezd a mediterrán étrendet, amely friss halból, zöldségekből és babból áll, amelyet házi kecsketejjel öblítenek le! Korábban írtunk még a szintén görögországi Kelet-Makedóniáról és Trákiáról, amelyek szintén egyedülállóak, mégsem zsúfoltak. 

Anglia: Fedezd fel a zabolátlan természetet Észak-Devonban!

Az Anglia délnyugati csücskében található Cornwall fenntarthatatlan turistaszámmal küzd, ami parkolási problémákat, környezeti károkat és a térség infrastruktúrájára nehezedő nyomást okoz.

De haladj egy kicsit északabbra a félsziget mentén, és megérkezel Észak-Devonba, ahol szintén gyönyörű, ahogy a tenger és a szárazföld találkozik, viszont sokkal kevesebb a látogató.

„Eléggé elszigetelt, és nincs jó közlekedési összeköttetés a régió többi részével, nemhogy az országgal, de éppen ez adja az előnyét" – mondja egy Redditor, és hozzáteszi, hogy a tengerparton hatalmas sziklákat, érintetlen strandokat, buja erdőket és völgyeket találni.

A különleges tölgyerdő DartmoorbanForrás: Shutterstock/Andy333

A tartomány déli részében egy lélegzetelállító boszorkányerdőt is találunk, amelyik simán felveszi a versenyt sok bakancslistás természeti látványossággal. A kocsányos tölgyekkel teli Wistman-erdő Dartmoorban filmbe kívánkozik.

Minőségi csere: Prága helyett Brno

A zajos látogatóktól sújtotta prágai belváros a közelmúltban azt javasolta, hogy tiltsák be a nem megfelelő legény- és leánybúcsús jelmezeket. Ezzel az intézkedéssel szeretnék visszaszorítani a helytelen viselkedést, és teret adni a magasabb minőségű turizmusnak.

Hagyd magad mögött a részeg mulatozókat a fővárosban, és fedezd fel Csehország második legjelentősebb városát, a sokkal nyugodtabb Brno-t!

Brno jó alternatíva annak, aki csehországi kikapcsolódásra vágyik.Forrás: Leonid Andronov/Shutterstock

„Ez a legfurcsább, legbájosabb kisváros, sok olcsó, de nagyon jó kávézóval és étteremmel – tökéletes hely a kikapcsolódásra" – mondja egy kommentelő.

„Nem ez a cseh város szerepel a legtöbb külföldi turista radarján, hiszen mindenki Prágába megy, de remélem, ez így is marad" – teszi hozzá.

Brnóban megtalálható az osztrák-magyar monarchia pazar öröksége a palotákkal, a pasztellszínű sorházakkal és hab a tortán a középkori Špilberk-kastély építészeti értéke. A kortárs művészet is színesíti a várost izgalmas köztéri alkotásokkal. Tavaly adták át a városi szökőkút fogalmát újraértelmező, füstöt eregető bronzkúpokat.

Albánia: Túrázz a távoli Theth-völgyben!

Albánia tengerpartja egyre népszerűbb, mint olcsóbb alternatíva Horvátországgal szemben, de északi hegyláncai továbbra sem túl ismertek.

Az úgynevezett Elátkozott-hegység mélyén lenyűgöző sétaútvonalak vezetnek gigászi sziklaképződményeken, vad erdőkön és fazsindelyes házakkal teli falvakon keresztül.

Jellegzetes albán vidék a Theth-völgyébenForrás: Shutterstock/Nicolasdecorte

A Thethi Nemzeti Park egyik legfőbb természeti értéke a Theth folyócska 2 kilométer hosszú, 45-65 méter mély és 2-3 méter széles szurdokvölgye, a Grunasi-szurdok (Kanioni i Grunasit), amelyben egy vízesés is található.

„A Theth-völgy lenyűgöző látványt nyújt a kristálykék folyókkal és gyönyörű hegyekkel" – mondja egy Redditor és hozzáteszi, nagyszerűek az ételek, barátságosak a helyiek, és nagyon kevés a turista. Egyedülálló úti cél, javasoljuk, hogy még azelőtt látogasd meg, mielőtt ezt is elözönlik a tömegek!

(Forrás: Euronews.com)

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek