Több száz kilós "dohányzó" bronzkúpokkal gazdagodott Brno egyik tere

Brno városa egy izgalmas köztéri alkotással gazdagodott. Augusztus 7-én, a Dominikánus téren mutatták be azt a három szoborból álló együttest, amely a városi szökőkút fogalmát igyekszik újraértelmezni egy sor optikai illúzió segítségével.

Forrás: BRNOmycity/Facebook

A szobrok bizonyos szögből egy-egy pipa nyílására hasonlítanak. Az asszociációra ráerősít,  hogy időnként párát bocsátanak ki, azt a benyomást keltve, mintha dohányfüst szállna fel belőlük. Egy másik optikai illúziót az kelt, hogy bizonyos szemszögből földön fekvő kúpoknak tűnnek, de a szobrok valójában lapítottak.

A bronz hamis kúpok célja, hogy különböző vizuális hatásokat hozzon létre attól függően, hogy hol állunk a téren. A látvány effektusokat vízi elemek is kiegészítik. Bármelyik pillanatban is legyünk a közelében, legalább az egyik kúp vizet bocsát ki, hol köd, hol pedig vízsugár formájában.

Mindez pedig távolról vezérelhető, és az időjáráshoz vagy a különféle különleges alkalmakhoz igazítható - írták a themayor.eu cikkében. A három 200, 450, illetve 1000 kilós bronzkúp aJestedsky bronzöntödében készült, amely Európa-szerte keresett a művészek körében magas minőségű munkái miatt.

Az új városi szökőkút a városvezetés két éve meghirdetett tervpályázatának nyertes alkotása, megálmodói pedig Tomas Pavlacky és Michael Gabriel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek