Hét meseszép görög sziget, amelyekben nem csalódhatunk

A tenger vakító kékje és smaragzöldje, a napsütötte homokos standok, a rózsaszínen virágzó bougainvillea-zuhatagok a fehérre meszelt házikók falain, az illatozó muszaka és a testes görög vörösborok. Ezekért az élményekért vágyakozunk sokan a görögökhöz. Lássuk, melyek azok az egyedi vonások, amelyekért egy-egy konkrét szigetet érdemes felkeresnünk! 

Nyaralás Görögország szigeteinek valamelyikén nagy álma azoknak, akik lenyűgöző tájakat, bájos falvakat, kristálytiszta tengert és utánozhatatlan kulináris élményeket keresnek. De mivel több mint 6000 sziget közül választhatunk, nehéz megtalálni a legmegfelelőbbet. Íme egy lista a legnépszerűbb görög szigetekről, amelyek segítenek a döntésben, hogy hová utazzunk.

Szantorini

Egyetlen sziget sem ragadja meg úgy a képzeletet, mint Szantorini. Aki látott már fotót a kihunyt vulkán kürtőjébe épült fehér házakkal és kék kupolás templomokkal teli Oia városáról háttérben a sziklás dombokkal és a csillogó víztükörrel, legalább egyszer életében biztosan látni szeretné.

Forrás: Shutterstock.com / PHOTOCREO Michal Bednarek

Az Égei-tenger szívében található sziget Görögország legjobb pincészeteinek, nyüzsgő éjszakai életének és lenyűgöző strandjainak otthona. Utánozhatatlan varázsával nem csoda, hogy a turisták egyik legkedveltebb szigete. A vulkanizmusnak köszönhetően strandjainak homokja sokféle színben játszik, a híres Perissza Beachen például fekete a talaj a lábunk alatt.

Mikonosz

Mikonosz hamisítatlan bulisziget. Nem annyira a nyugalomra vágyók és a családosok számára ideális, sokkal inkább az éjszakai szórakozás kedvelőinek jó választás. A partizás alapjait itt még a kalózok fektették le, akik a sziget kedvező elhelyezkedése miatt ide jártak fosztogatni és tivornyázni.

Forrás: Shutterstock

Mikonoszon a mai napig szigorúan őrzik az építészeti hagyományokat, és a fehérre meszelt házak nyílászáróit csak kékre, zöldre vagy pirosra szabad festeni. Az autó előtti időkből származó szamaras teherhordás miatt máig rengeteg hátas állat él a szigeten. A tradicionális szélmalmok a sziget szimbólumai, amelyek különösen drámai hatást keltenek a naplementében.

Hidra

Kétségkívül Görögország egyik legpihentetőbb szigete. Békés menedék, távol a tömegektől, remek hely a természettel való kapcsolatteremtésre és az elménk megtisztítására. És hogy mindezt mi garantálja? Nem más, mint hogy a sziget, egy 1950-es évekbeli rendeletnek köszönhetően mindig is autómentes volt, és a ami napig is az.

Forrás: Shutterstock

A motoros járművek kitiltásával a sziget építészetének és egyedi karakterének megőrzése volt a döntéshozók célja. Így a Hidra város patkó alakú kikötőjéből meredeken emelkedő lépcsőkön és keskeny, macskaköves sikátorokon csakis szamarak közlekedhetnek. Ideális helyszín kisgyerekes családoknak, hiszen az autóktól egyáltalán nem kell félteni a gyerekeket.

Kréta

Kréta Görögország legnagyobb szigete, és az emberiség bölcsőjeként is számon tartják, hiszen híres látnivalója, a knósszoszi palota alatt zajló ásatások során kiderült, hogy a szigeten az első települések a Krisztus előtti 7. évezredből származnak. A helyi folklór része, hogy sok férfinak van fegyvere, de szerencsére csak esküvőkön használják, hogy örömükben és a mulatozás hevében a levegőbe lövöldözzenek.

Forrás: robertharding via AFP/Marco Simoni/Marco Simoni

Kréta tengerpartjának vizei a legtisztábbak Európa-szerte. A sziget ad otthont a legtöbb kék zászlós strandnak az unióban. A Preveli Beach kihagyhatatlan úti cél, ahol a Megalopotamosz folyó hatalmas hegyszoroson és egy lenyűgöző pálmaerdőn keresztül kis tóvá szélesedve a Líbiai-tengerbe ömlik. Elafoniszi tengerpartját sem szabad kihagyni, ahol a koralltörmelék rózsaszínűre festette a homokot. 

Szamothraké

Görögország észak-keleti részén húzódik Kelet-Macedónia és a Trákia régió. Különleges szigete, Szamothraké hegyként emelkedik ki a Trák-tengerből. Neve a Louvre-ban kiállított gyönyörű torzó, a Szárnyas Niké szobráról ismerősen csenghet, amely innen származik.

Forrás: Shutterstock

A sziget buja erdőségeiben évszázados tölgyek és órási platánok is nőnek, a hegyekben található források, vízesések és fürdőzésre is alkalmas, egymásba nyíló apró tavacskák pedig a világörökség részét képezik. A görög viszonylatban szokatlanul zöld régióról bővebben ITT írtunk.

Korfu

A hírességek és királyi családok által előnyben részesített sziget Görögország egyik legexkluzívabb helyszíne. Különlegessége, hogy építészetében a velencei stílus is visszaköszön. Az átlagosnál csapadékosabb itt az éghajlat, ezért jóval zöldebb, mint más görög társai. Smaragdszigetnek is nevezik. Gazdag állatvilággal rendelkezik, az ornitológusok pedig különösen szeretik, mert 300 különböző madárfaj figyelhető meg itt.

Achilleion kastély, KorfuForrás: robertharding via AFP/Neil Farrin/Neil Farrin

Olyan ritka hüllőfajok is lakják, mint a homoki vipera, vagy a balkáni zöld gyík. 55 vadon élő orchideafajt is megfigyelhetünk, és mintegy 4000 olajfát, amely a világ olívaolaj termelésének 3 százalékát adja. Gerald Durell imádnivaló regényeinek helyszíne ideális tehát a természetbúvár gyerekek és felnőttek számára. A sziget rekordszámú, mintegy 119 strandja pedig a nap és a homok szerelmeseinek szívét ejti rabul.

Paxosz

A Korfu közelében fekvő kis sziget, nyugodt légköréről, festői strandjairól és kristálytiszta vizeiről ismert. A földdarab belsejének barlangjai népszerű látványosságok, csakúgy, mint a kék barlangok, amelyeket a tenger felől hajóval is meg lehet közelíteni.

Forrás: Shutterstock/Aerial-Motion

Rengeteg túraútvonal található a békés szigeten, amelyekről lenyűgöző kilátás nyílik a Jón-tengerre. A sziget különlegessége, hogy partjainál gazdag a vizek élővilága. Sznorkelezés és búvárkodás közben a mediterráneumra kevésbé jellemző színpompás halrajokban, korallokban is gyönyörködhetünk.

Források: travelbible.com, weguide.gr, Travelo

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek