Videó: Így tartja távol Amszterdam a turistákat

A holland főváros szelídített a „Maradj távol!" üzeneten, de továbbra is el akarja riasztani a randalírozó látogatókat. Amszterdam kétségbeesetten próbálja lerázni magáról a „bulifőváros" imidzsét, egyelőre nem sok sikerrel – írja az euronews.com.

Amszterdamban többé nem akar zűrös bulifőváros lenniForrás: Shutterstock.com

Miután kudarcot vallott az a tavalyi kampány, amely a részeg brit turistákat „távolmaradásra" szólította fel, a város most más megközelítést igyekszik alkalmazni.

A helyi hatóság sajtóközleménye szerint „más típusú látogatókat" kívánnak vonzani. A jelenlegi „Újítsd meg a nézőpontodat!" kampány arra ösztönzi a turistákat, hogy egy helyi szemével lássák a várost. A város egy olyan oldalát népszerűsíti, amely mentes az erkölcsileg és társadalmilag kifogásolható viselkedéstől és a harsány legénybúcsúktól.

Amszterdam kvízt is indít a turistáknak az utazás előtti szabályokról, amitől azt remélik, hogy ösztönzi a bulizni vágyó látogatókat, hogy átgondolják a városban tervezett tevékenységeiket.

A másik szemléletformáló, 2025-ig tartó kampány a „Renew Your View" címet viseli és a virágos kerékpárokat, az LMBTQ+ kultúrát és a zöld életmódot mutatja be. Hangsúlyozza a város sokszínűségét az emberek és a nézőpontok tekintetében, mondván: Amszterdam megmutatja, hogyan lehetsz önmagad, miközben teret adsz másoknak is. De ha akkor vagy önmagad, ha 10 sört iszol, be vagy tépve, és a vöröslámpás negyedet járod, akkor továbbra sem vagy szívesen látott vendég a városban.

Amszterdam piros lámpás negyede - nehéz lesz kitörölni a berögzült képet a turisták fejébőlForrás: hurricanehank/Shutterstock

Az amszterdami „Stay Away" (Maradj távol!) kampányt a városközpontban tapasztalható kellemetlen viselkedések visszaszorítását célzó intézkedésekkel egészítették ki a közelmúltban.Ezek közé tartozik a füves dohányzási tilalom, valamint az éttermek és az ételárusok korai bezárása a vöröslámpás negyedben. A szabályszegés a turisták számára pénzbírsággal és büntetőfeljelentéssel járhat.

Eddig ezek az intézkedések nem tántorították el jelentősen a turistákat, de némileg megváltoztatták a városról alkotott képet, és a látogatókban jobban tudatosították a szabályokat – mondta Femke Halsema polgármester a városi tanácshoz intézett levelében.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek