Imádod a tengert, de erdőkbe is vágysz? Ez a felfedezetlen görög régió neked való

Görögország egyre népszerűbb a magyarok körében, évről- évre dobogós úti cél. Egy január 9-i sajtóeseményen a honfitársaink által kevésbé felfedezett vidékét, Kelet-Macedóniát és Trákiát mutatták be a terület turizmusáért felelős görög szakemberek, akik az "Egy ölelés tele Görögországgal" szlogennel igyekeznek közelebb hozni a régiót a nyaralást tervező külföldiek szívéhez.

Thászosz kihagyhatatlan látnivalója, a Giola lagúnaForrás: Shutterstock/Murbansky

A budapesti Mythos the Greek étteremben elhangzott prezentáción a résztvevők megtudhatták, hogy az Égei-tenger partján fekvő terület egész évben rengeteg kuriózummal várja a turistákat. Görögországról nem pont a síelés jut az eszünkbe, de a Rodope-hegységben még ezt is csinálhatjuk, például a Falakro sícentrumban. Nyáron pedig festői tájain kirándulva vadon élő lovakkal is találkozhatunk.

Bizánci kőhíd a Kompszatosz folyó fölött a Rodope-hegységbenForrás: Shutterstock

Ami az állam észak-keleti részén fekvő Kelet-Macedóniát és Trákiát különlegessé teszi a görög nyaralóhelyek kínálatában az az, hogy egyedülállóan zöld, hatalmas kiterjedésű, dús erdőkkel. Ez a csapadékosabb klímának köszönhető. Mivel a régió egykori fontos kereskedelmi útvonalak találkozásában fekszik, és Bulgáriával és Törökországgal határos, ezen és más nemzetek hagyományai is megtalálhatók egyedülálló építészetében és igazán multikulturális gasztronómiájában. 

Xanthi házai a fa és kő kombinációját használó bolgár stílusban épültekForrás: Shutterstock

Négyszáz kilométernyi tengerpartjának strandjai nagyon változatosak, a puha homokostól, a kavicsoson át a sziklás fürdőhelyekig mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. A tenger kristálytiszta, kiváló vízminőségét a kék zászlós strandok jelzik, ezekből szép számmal találunk a régióban. A parti vizek élővilága gazdag: a tengeri csillagok mellett rengeteg halfaj élőhelye, ezért a horgászok is nagyon kedvelik" – mesélte Patty Konstantinidou, turisztikai szakember.

A híres halászfalu Fanari türkizkék vizű strandjaForrás: Shutterstock

 régió városai közül többet is érdemes felkeresni, köztük Alexandrúpolit a jelképévé vált világítótoronnyal és a tengerparti sétánnyal. Vagy a bizánci mozaikjairól híres Maroneia régészeti lelőhelyet.

Alexandrúpoli világítótoronyaForrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

A színes házakkal tarkított Xanthi városa éjszakai életével és hagyományos, éves karneváljával nyeri meg a szíveket. Az akvaduktjáról és a még ma is használt, ókori amfiteátrumáról ismert Kavalát se hagyjuk ki, ahol még a belvárosban is találni tengerparti strandot. Az aprócska félszigeten elterülő Keramoti egyedülálló látványosságot tartogat: a földnyelv keleti partján megnézhetjük a napfelkeltét, majd egy egész napos strandolás után pár száz métert kényelmesen sétálva a naplementét is megcsodálhatjuk.

Kavala a csatornahíddalForrás: Shutterstock

Komotini városa, amely a török örökségnek köszönhetően számos számos régi mecsettel is büszkélkedhet, kiváló hajó-összeköttetést nyújt Thászosz szigetére. A fehér márvány szigetként is emlegetett földdarabon az ókorban márványt bányásztak, számos ebből épült műemlék romjai tekinthetők meg Thászoszon. A fenyők adta mézet is érdemes itt megkóstolni, a mártózás a smaragd színű Giola lagúnában pedig jóformán kötelező.

A fenyők mézet és árnyékot is adnak a Thászosz szigtén nyaralóknakForrás: YoncaEvren/Shutterstock

A régió másik szigete, Szamothraké hegyként emelkedik ki a Trák-tengerből. Neve a Louvre-ban kiállított gyönyörű torzó, a Szárnyas Niké szobráról ismerősen csenghet, amely innen származik. A sziget buja erdőségeiben évszázados tölgyek és órási platánok is nőnek, a hegyekben található források, vízesések és fürdőzésre is alkalmas, egymásba nyíló apró tavacskák pedig a világörökség részét képezik.

Szamotrakhé hegyi tavainak és vízeséseinek egyikForrás: Shutterstock/Catalin Eremia

A Dadia-Lefkimi-Soufli Nemzeti Park erdőségei nemcsak szépek, de nagy fajgazdagsággal is rendelkeznek. Madárvonulási útvonal húzódik itt, ezért a madárvilága egyedülálló, ráadásul olyan ritka fajok figyelhetők meg itt, mint a dög- és a hollókeselyű. Aki inkább flamingókat és pelikánokat szeretni látni, megteheti az Evrosz folyó-torkolatánál. A delta nemzetközileg is nagy jelentőségű, hatalmas területű, védett nemzeti park több, mint 300 madárfajjal.

Egyiptomi, avagy dögkeselyű is megfordul erreForrás: Shutterstock

A vizeknél maradva még: Drama egy olyan városka, amelyet behálóznak a vizek. Alatta egy folyó kanyarog, amely a beszivárgó csapadékkal együtt lenyűgöző cseppkőbarlangot alakított ki az évezredek során. A magas hegyek között húzódó Nesztosz folyó pedig a kalandos vízi sportok szerelmesei számára ideális helyszín.

Így kanyarog a Nesztosz-folyóForrás: Shutterstock/Nikolaos Kola

Sok honfitársunk autóval közelíti meg Kelet-Macedóniát és Trákiát, de repülhetünk is egész évben a közeli Thesszalonikibe a Wizz Air Budapestről közlekedő menetrend szerinti járataival. Mivel a régiónak két repülőtere is van, az is megoldás lehet, ha athéni átszállással érkezünk meg Alexandrúpoli légikikötőjébe.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek