Görögország súlyos klímaadót tervez kivetni a turistákra

Jövőre klímaadót kell fizetnie azon turistáknak, akik Görögországban tervezik tölteni a nyaralásukat, és bizonyos esetekben nem is keveset. A görög kormány szerint a turizmus fokozza a klímaválság hatásait, a befolyó összegből pedig többek között a klímasemleges turizmus megteremtését kívánják finanszírozni.

Kréta, GörögországForrás: Shutterstock/Georgios Tsichlis

A turizmus.com összefoglalója szerint minden egyes, szálláshelyen eltöltött napunk után kell majd fizetnünk egy összeget, amelynek mértéke a szezon és a szállás kategóriájától függ. Márciustól októberig az egy- és kétcsillagos szállodákban 1,50 eurót, a háromcsillagosokban 3 eurót, a négycsillagosokban 7 eurót, az ötcsillagosokban 10 eurót kell szobánként fizetni. Az adót az online platformokon keresztül rövid távra bérbe adott ingatlanok után is kivetik, összege lakások esetén 1,50 euró, házak vagy villák esetén 10 euró. November és február között alacsonyabb az adó, csak 0,50 és 4 euró közötti összegű.

A klímaadóért „cserébe" azonban eltörlik az ugyancsak a szálláshelyen történő tartózkodás után fizetett idegenforgalmi adót, de a vendégeknek még így is 1-6 euróval többet kell fizetniük naponta, mint eddig. Az internetes platformokon keresztül kiadott lakások vagy házak bérlői pedig még ennél is rosszabbul járnak, mivel nekik eddig nem kellett idegenforgalmi adót fizetniük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek