Videó: Ez a 8 legkülönlegesebb természeti jelenség

A természet olyan varázslatos, sokszor meghökkentő vagy nem is e világinak tűnő jelenséget alkot, amelyektől garantáltan leesik az állunk. Nem csalás, nem ámítás, még csak nem is Photoshop, íme a 8 legkülönlegesebb természeti jelenség.

A mindig rózsaszín Hillier-tó egy valódi természeti csodaForrás: Shutterstock/Matteo_It

Rózsaszín tó – Ausztrália

A Hillier-tó egy sós tó az ausztráliai Middle Island peremén. A 600 méter hosszú és körülbelül 250 méter széles tavat egy keskeny, növényzettel borított homokdűnecsík választja el az Indiai-óceántól. A Holt-tengeréhez hasonlóan magas sótartalommal bíró állóvíz egész évben változatlanul, élénk rózsaszínben pompázik. Ez a szín akkor sem változik, ha egy edénybe töltünk át a tó vizéből. A Wikipédia szócikke szerint a sóstóban csak mikroorganizmusok – baktériumok és algák – élnek, amelyek a víz gyönyörű színéért felelősek. Bár a tó nem káros az egészségre és lehetne úszni benne, a megmártózás csak Nyugat-Ausztrália Környezetvédelmi Osztályának előzetes jóváhagyásával lehetséges.

Óriási kristályok barlangja – Mexikó

A kristályok szerelmeseinek Mekkája a világon teljesen egyedülálló Kristálybarlang (Cueva de los Cristales), ami Naica város határában található. A kristálybarlang egy bánya alatt helyezkedik el, hosszú évezredeken át víz alatt állt. A 2000-ben felfedezett, egyedülálló barlangban busz méretű, átlagosan 6–11 méter hosszú gipszkristályok találhatók rendezetlen halmazokban. A barlangba csak megfelelő védőfelszereléssel lehet lejutni, ugyanis a levegő hőmérséklete 45–50 °C, a páratartalma pedig 90-100% körül van.

Világító tengerek

A Maldív-szigetektől Ausztráliáig vannak olyan gyönyörű strandok és partszakaszok, ahol nemcsak a kristálytiszta víz veri vissza a csillagok fényét, hanem a víz saját maga bocsát ki ragyogó, kék neonfényt. Ez a varázslatos jelenség a világ több, trópusi tengerében megfigyelhető, ahol megélnek a biolumineszcens, azaz világító fitoplanktonok, amelyek a sós víz tetején lebegő mikroalgák egyik fajtájához tartoznak. Ezek a mikroszkopikus növények teljesen ártalmatlanok, így ha megcsillannak a vízben, bátran menjetek be úszni közéjük, ahogy Leonardo DiCaprio is tette A part című filmben.

Csőfelhő

A felhők a világ minden táján jelen vannak a légkörben. Ők táplálják a földet az életet adó esővízzel, de őket nézegetjük a fűben fekve és találgatjuk, hogy milyen állat vagy ember alakját öltötték fel. A felhőknek rengeteg fajtája van, némelyek pedig kifejezetten ritkák, mint például a csőfelhők. Ezek a furcsa, fektetett tornádóknak tűnő légköri képződmények akkor jönnek létre, amikor a gyorsan mozgó hidegfront a könnyebb meleg levegőt a magasba kényszeríti, és a gyors mozgás hozza létre a felhőhengert. Bár a csőfelhő furcsán fest, teljesen ártalmatlan.

A csőfelhő igazán különlegesnek számít a felhők közöttForrás: Wikimedia Commons/Daniela Mirner Eberl

Catatumbo villámlás – Venezuela

Ha meg kellene tippelnem, hol lakhat Thor, a villámok istene, azonnal rávágnám, hogy Venezuelában, a Maracaibo-tónál, a Catatumbo folyó torkolatánál. Az Andok felől érkező hűvös szél találkozik a tóról felemelkedő meleg, nedves levegővel, ami szinte folyamatos elektromos kisülést, tehát villámokat hoz létre – írja az Origo. Ott csap be a világon a legtöbbször a ménkű, percenként átlagosan 28 alkalommal! Ez a nem mindennapi, szemet gyönyörködtető látvány az éjszakai égboltot is befesti erezett mintáival, miközben jelentős mennyiségű ózon termelődik.

„Vérvízesés" az Antarktiszon

A déli jeges kontinensen szélsőséges időjárás uralkodik, akár mínusz 70 fok is lehet és metsző, hideg szelek tépázzák az ormótlan jéghegyeket. Ha ez még nem lenne elég, egy másik horrorisztikus természeti jelenség is a bátor utazók szeme elé tárul: egy vérszínű vízesés! Az iflscience szerint egy távolabbi, vastag jéggel borított sós vizű tóból ered a vízesés, amit a korábbi vélekedésekkel ellentétben nem algák, hanem a vasoxid magas jelenléte színez el. A jelenség amennyire ártalmatlan, annyira félelmetes látvány.

Tengeri tornádó

Tudtad, hogy nemcsak a szárazföldön, hanem a tengereken is előfordulnak tornádók? Ez a látványos jelenség elsősorban a trópusi és a melegebb tengereken fordul elő, és szerencsére kevésbé pusztító, mint szárazföldi megfelelője. Nem kell Miami partjaiig mennünk, hogy lássunk ilyen víztölcséreket, ugyanis mostanában a Földközi-tengeren is előfordulnak. A viharfelhőből kiinduló, hevesen örvénylő vizes légoszlop csupán pár percig látható, ezért nagy szerencse kell, hogy a saját szemünkkel pillantsuk meg a horvát vagy a görög tengerpartoknál.

Sarki fény a Szaturnuszon

Az egyik legszebb természeti jelenség az aurora, a napszél, amely egyszerűen megfogalmazva a légkörrel találkozó, Napból áradó töltött részecskék mesés tánca. Ám nemcsak a Föld északi és déli részén játszódik le a fényjelenség, hanem a Naprendszer olyan távoli bolygóján is, mint az óriási Szaturnusz. A nagy tengelyforgási sebesség miatt a gázóriás északi és a déli sarkpontján is megfigyelhető a jelenség.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek