A világ egyik legszebb túrája a híres, két sziklafal közé szorult kőtömbre vezet

A Kjeragbolten, röviden Kjera egy félelmetes norvég kilátópont, melyről számtalan fotó és videó kering a világhálón. Sokkoló látvány ugyanis, hogy emberek pózolnak mosolyogva az ősrégi sziklatömb tetején, mely két meredek sziklafal közé szorult egy mély szakadék felett. Már attól izzadni kezd az ember tenyere, ha csak nézi, aki pedig feljut oda, annak valószínűleg nem csak a tenyere fog izzadtságban úszni.

Egy tipikus fotó a Krejagon, amitől a tériszonyosokat egészen biztosan kiveri a vízForrás: Kochneva Tetyana/Shutterstock

A túraút, mely a Kjeragboltenhez vezet, a világ egyik leglátványosabb túraútvonala, mely Dél-Norvégiában található. A legközelebbi város Lysebotn, mindössze 15 percnyi autóútra fekszik a túraútvonaltól.

A különleges természeti látványossághoz vezető ösvényeken való feljutást csak a nyári hónapokban, június 1. és szeptember 30. között szabad megkísérelni. Télen havazás miatt van lezárva, mert veszélyes lehet, ősszel rendkívül csúszós az esőzés miatt, május végéig pedig hó boríthatja az ösvényeket.

Néha még júniusban is hó fogadja a túrázókat, ahogy ezen a fotón is láthatóForrás: Hemis via AFP/GARCIA Julien / hemis.fr/Garcia Julien

A Kjeragbolten túra távja nagyjából 12 km, és nagyjából 6-8 órát kell számolni a teljes út megtételére oda-vissza. Belevághat, aki megfelelő kondícióval rendelkezik, olyannyira, hogy a túra során nagyobb gyerekekkel is találkozni lehet. Valóban nem hosszú távú túráról van szó, de három meglehetősen megerőltető, 500 méteres emelkedőt is be kell venni, hogy felérjünk a csúcsra.

Ilyen láncok segítenek a turistáknak felmászni a meredek sziklákraForrás: Photo Volcano/Shutterstock

Nincs szükség tehát technikai mászási készségekre, de kalandvágyra igen. A meredekebb szakaszokon láncok segítik a túrázókat.

Azt fontos tudni, hogy esős időben csúszóssá válik a talaj, így a megszokottnál is jobban kell figyelni odafelé az emelkedők és visszajövetelkor az ereszkedések során. Emiatt érdemes az időjárás-előrejelzést figyelni.

A parkolóból elindulva azonnal szembesül a kiránduló az első mászással. Ez az egyik legnehezebb szakasz, így ha fel tudtok jutni az első szakasz tetejére, akkor már nem okozhat gondot az egész túra teljesítése.

Néha "helyiekbe" is belefuthatunkForrás: Boris Edelmann/Shutterstock

Igen hangulatos, amikor túrázás közben füvet csámcsogó birkák keresztezik az utakat, és ha sétálnak, néhánynak kolomp cseng a nyakában.

A túra második emelkedője a legrövidebb, de a legmeredekebb is, ezért több láncot kell használni és itt valószínűleg segíteni kell a gyerekeket a mászásban. Az ösvény felkapaszkodik egy rövid gerincre, majd eltűnik a másik oldalon, azon rész felett, ahol a parkoló található.

Csodálatos tájak várnak a túrázókra a Lysefjorden felett a Kjerag-hegyenForrás: Jana Janina/Shutterstock

És már jön is a Kjeragbolten túra utolsó jelentős emelkedője. Ez a túra leghosszabb mászása, de ha ezen is túljutottatok, a terep kiegyenlítődik, és olyan érzés foghat el, mintha a világ tetején sétálnátok. Innentől kisebb emelkedők és ereszkedések sorozata következik, amíg el nem éritek a Kjeragboltent. Attól nem kell tartani, hogy valaki eltévedne, az út mentén táblák vannak kihelyezve, amelyek Kjeragbolten irányába terelik a túrázókat.

Egy hátizsákos nő a Lysefjordot csodálja, a Kjeragbolten felé vezető útonForrás: aquatarkus/Shutterstock

És akkor egyszer csak ott van a közösségi oldalakról már ismerősnek tűnő képekről a két magas, meredek sziklafal közé szorult 5 köbméteres kőtömb, melyre kimászva minden ott túrázó bátran pózol. A földön egy lánc hever, hogy segítsen kilépni a rá, de szinte veszélyesebbnek tűnik lehajolni és megragadni a láncot, mint segítség nélkül, egyedül kilépni a sziklára.

Egy mély lélegzet, és készülhet is a fotóForrás: AFP/hemis.fr/Garcia Julien

A Kjerag teteje a valóságban nagyobbnak tűnik, mint ahogy a fényképeken látszik, így kényelmesen ráállhattok vagy leülhettek rá. Akiben benne van stressz, és a „Csak ne pont alattam szakadjon le!" gondolat, az nyugtassa meg magát azzal, hogy a szikla i. e. 50 000-ben került mostani helyére, ezért nem kell attól tartani, hogy ez megtörténhet.

Van, aki még egy-egy bátor mozdulatot is be mer vetni a magasbanForrás: dziambel from Polska/Wikipedia

Azért valószínűleg a legtöbb ember számára ez ijesztő élmény is lehet. Már csak azért is, mert egy 984 méter mély hasadék fölött helyezkedik el. Persze adrenalinfüggők sorát is vonzza, hiszen népszerű bázisugrás helye is.

Arra azért számítani kell, hogy vannak olyan napok, amikor hosszú sorokban várakoznak a túrázók, akik fotót szeretnének készíteni helyről, így szerencse kérdése, hogy csupán pár percig vagy akár egy óránál is többet kell várakozni a fotó elkészítésére.

Előfordul, hogy sokan túráznak arra, így türelemmel kell várni a panorámafotókraForrás: Sergey Ashmarin/Sergey Ashmarin

Miután sikerült csodás felvételeket kattintani, ideje visszarándulni a parkolóba. Ugyanazt az útvonalat fogjátok követni, amelyen Kjeraghoz jutottatok. Ne csodálkozzatok, ha remegő lábakkal értek le, ami után egészen biztosan be kell iktatni egy jól eső pihenést!

(Forrás: earthtrekkers.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek