Szinte nem e világi látvány: Neonkéken világító éjszakai tengerpartok

Sokunk vágya, hogy az életben egyszer láthassuk, amint a sarki fény ragyogása színesre festi fölöttünk az égboltot. Kevesebben tudják, hogy ehhez hasonló tüneményt nemcsak az ég, hanem a víz is tartogat. Az Avatar 2 lenyűgöző, világító tengeri világa igenis létezik Földünk számos pontján! Mutatjuk, merre!

Hallottál már a tengerparti strandokról, ahol a víz éjszaka neonkék sugárral ragyog? A Maldív-szigetektől Ausztráliáig a világ különböző pontjain megtalálható ez a varázslatos jelenség.

A világ számos pontján láthatunk éjszakai színes fényekkel világító tengerpartokat, ez a kép az ausztrál Tasmániában készült.Forrás: Shutterstock//Ting Cheng

Ezeket a biolumineszcens, azaz világító strandokat a fitoplanktonoknak köszönhetjük, amelyek a sós víz tetején lebegő mikroalgák egyik fajtája.

Ha megriasztják a hullámok vagy a közelben úszkáló halak, kémiai reakcióval válaszolnak: fotonokat bocsátanak ki, amelyek kék, zöld vagy akár vörös fényt eredményeznek, ez pedig egészen páratlan látványt nyújt. Következzen jó néhány strand a világból, amelyeken megtapasztalhatjuk az éteri jelenséget:

Puerto Mosquito strand, Vieques sziget, Puerto Rico

A Karib-tengeren, Puerto Rico közelében egyes öblökben igen nagy számban fordulnak elő ezek az egysejtűek, amelyek akkor világítanak, ha mechanikai stressz éri őket, és nagyon kis nyomásváltozásokra is reagálnak. Itt a vizet ért legkisebb zavar is kiváltja a világító reakciót, ami a csónakok közelében, vagy akár az úszó ember által felkavart vízben megdöbbentő fényeffektusokat eredményez. 

Puerto Mosquito a világ egyik legcsodálatosabb biolumineszcens strandja.

A neonkék öböl valóban megdöbbentő látvány. A vendégek akár kajakba is szállhatnak vagy beúszhatnak a habokba, hogy testközelből megtapasztalják a különleges, víz alatti ragyogást. 

Sea of Stars strand, Vaadhoo, Maldív-szigetek

Az Indiai-óceánban fekvő szigetcsoport partjainál akár éjszaka is nyugodtan sznorkelezhetünk, mert a fitoplanktonok megvilágítják a trópusi halakat és a vibráló színű korallokat, ékköves tónusúvá változtatva a partközeli víz világát.

A Maldív-szigeteken is megfigyelhető a szinte nem evilági jelenségForrás: Shutterstock//Mohamed Thasneem

Az esemény nyár végén kezdődik és év végéig tart, de mint minden természeti jelenség esetében ennél sem garantált, hogy biztosan tanúi lehetünk. Szerencsére a Maldív-szigetek bővelkedik más egyéb csodákban, úgyhogy nem térünk vissza hiányérzettel, ha esetleg nem ragyognának ránk a különleges egysejtűek. 

Ha Long-öböl, Vietnám

A délkelet-ázsiai ország, Vietnám északi részén fekvő öböl igazi bakancslistás úti cél. Az 1 500 km² -es területen csaknem 2000 mészkőszikla mered ki a vízből, amelyek többsége több száz méter magas, lakatlan sziget vagy szirt, buja őserdei növényzettel borítva.

Vietnám leghíresebb öble a kéken világító tenger nélkül is életünk élménye lehetForrás: Only France via AFP/BRUNO DE HOGUES/ ONLYWORLD.NET/Bruno De Hogues/ Onlyworld.Net

Az UNESCO világörökségi helyszínét nappal búvárkodással, sziklamászással, túrázással, az öböl partjainak neonszínű vizét éjjel pedig hajótúrán vagy kajakos expedíció során érdemes felfedezni. Életreszóló élmény lesz bármelyik. 

Ton Sai strand, Krabi, Thaiföld

A szintén délkelet-ázsiai Thaiföld strandján is jelentős mennyiségben találjuk a fényt kibocsátó apró élőlényeket. Be is úszhatunk a fluoreszkáló planktonok közé, és közben az lehet az érzésünk, hogy egy hatalmas fénygyűrű kering körülöttünk, amely úgy izzik, mintha szentjánosbogarak alkotnák. Ton Sai egy nyugodt, hegyekkel körülvett területen található, és mentes a nyüzsgéstől. A legjobb idő a felkeresésére a november és a május közötti időszak. 

Torrey Pines strand, San Diego, Egyesült Államok

Dél-Kalifornia egyik legnépszerűbb strandja nemcsak a szörfösök, hanem a part mentén húzódó hegységnek köszönhetően a siklóernyősöknek is a kedvenc helye. A drámai hatású sziklákat felvonultató helyszín nappal is gyönyörű, éjjel pedig egészen elképesztő, ahogyan a kéken csillogó víz nekicsapódik a vöröses színekben játszó szirteknek. 

San Diego partjainál is kék tengerben fürdőzhetünk éjszakaForrás: Shutterstock//Richard Art Gallary

A nyár vége és az ősz a legideálisabb időszak, hogy élvezzük a planktonok nyújtotta látványt. Az apró tengeri lények szinte éteri fénye leginkább a trópusokhoz köthető jelenség, de ha a körülmények megfelelőek, akár Európában is megtapasztalhatjuk, ahogy ez a következő 3 helyszínből is kiderül.

Lough Hyne Természetvédelmi Terület, Írország

Az Európa első tengeri rezervátumaként számon tartott egyedülálló, sós vizű tó a Kelta-tenger partján biodiverzitásáról és ritkaságszámba menő víz alatti élőhelyeiről ismert. A Lough Hyne feltehetően édesvizű tó volt körülbelül négy évezredig, azonban i.e. 2000-ben, az atlanti bronzkor idején a tengerszint emelkedése sós óceánvízzel öntötte el. Ez is egy csodálatos helyszín a biolumineszcencia megtekintésére a Noctiluca scintillans planktonnak köszönhetően. 

Ahogy a sarki fény, úgy a vízi jelenség is sokféle színben játszhat, például zöldben.Forrás: Shutterstock//Aquir

Ereszkedj a vízre kajakkal, hogy felfedezhesd ennek a különleges élőhelynek az éjszakai csodáit lehetőleg július és augusztus környékén, amikor a legvalószínűbb, hogy szemtanúja lehetsz ennek a csodálatos jelenségnek.

Zeebrugge, Belgium

Zeebrugge egyike azon helyeknek Európában, ahol szemtanúi lehetünk a biolumineszcencia fantasztikus látványának. Az Északi-tenger partján, a település jachtkikötőjében látható a legjobban, ahogyan szikrázó fénnyel életre kel a víz. Jól látható dagály idején, amikor a hullámok izzanak a tengerben csillogó fajok működése miatt. Apály idején csak akkor láthatjuk őket, ha rájuk lépünk a tengerpart homokjában. Minden egyes lépésünknél a homok felvillan, szürreálissá varázsolva a talajt a lábunk alatt. Ne féljünk azonban, a parányi élőlényekben ez nem tesz kárt. A fényhatást általában a tavaszi szezonban és a nyári szezon kezdetén tapasztalhatjuk. Íme, egy videófelvétel a kéken "felizzó" habokról és homokról:

Hollandia

Az észak-nyugat-európai ország számos pontján találkozhatunk a biolumineszcenciával. A Frízföldhöz tartozó Terschelling sziget közelében, északon Petten környékén, délen pedig Katwijk aan Zee-nél, de megfigyelték már Scheveningennél is, az amszterdamiak kedvenc strandján.

De láttak már ilyen jelenséget az Adrián fürdőzők is, az észak-dalmát Murter-sziget közelében.

A legideálisabb körülmények az előfordulásra a felmelegedett, sekély partok, jó pár meleg nap, esetleg erős vihar után az éjfél utáni órákban, alacsony fényszennyezettség mellett. Kívánjuk mindenkinek, hogy része lehessen benne!

(Források: anomadpassport.com, affordableluxurytravel.co.uk, flitterfever.com, wikipedia)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek