Videó: Ezek a legszebb, kevésbé ismert horvát vízesések, amiket látnod kell!

Déli szomszédunk Horvátország, nemcsak a közelsége miatt a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelye. A gyönyörű, történelmi tengerparti városok, a finom ételek és a kellemes strandok mellett az ország a szárazföldön is bővelkedik festői tájakkal, pazar nemzeti parkokkal és lélegzetelállító vízesésekkel. Cikkünkben 3 olyan álomszép, de kevésbé ismert vízesést mutatunk be, ahol nem tolong annyi turista, mint a Plitvicei-tavaknál.

A Krka-vízesés leglátványosabb tagja, a Skradinski buk (Nagy vízesés)Forrás: Shutterstock/ Zdenek Matyas Photography

Vízi csoda 800 méter hosszan: Krka-vízesés

A Krka-vízesés Sibeniktől északkeletre, egy szép erdős területen található. A védett tájat egy hosszú kanyon és sok-sok vízesés alkotja. Hasonló mint a magyarországi Szalajka völgy, csak sokkal nagyobb méretben. Ha a Sibenik régióban nyaralunk, egyik nap érdemes felkeresni a Krka Nemzeti Parkot, melynek legfontosabb látványossága a munomentális méretű Skradinski buk (Nagy vízesés).

A Krka-vízesés teljes hossza 800 méter, szélessége 200 és 400 méter között változik. A szintkülönbség 48 méter. Egy gyalogos útvonalon körbe lehet járni az egész vízesés-rendszert, amiből a Nagy vízesés 100 méteres szakaszt fed le és 17 kisebb vízesés alkotja a pazar természeti csodát. A nemzeti park otthont ad még két lenyűgöző vízesésnek, amiket ha ott jártok, érdemes felkeresnetek: a Roški Slapot és a Skradinski Bukot.

Kis Plitvice: Rastoke vízesések

A Slunjčica folyó bár csak 6,5 km hosszú, mégis Horvátország egyik legszebb területét alkotta meg. Mielőtt beömlene a Korana folyóba, 23 vízesést hoz létre, amelyek páratlan szépségükről híresek. Budapestről nagyjából 380 kilométerre fekszik egy aprócska kisváros Slunj, magyar nevén Szluin, amit Kis Plitviceként is emlegetnek a sok kisebb, lezúduló vízesés miatt. Korábban már szenteltünk egy bővebb beszámolót a festői természeti csodának, ami jelen felsorolásunkból sem maradhat ki.

Valamikor 22 vízimalom működött a városkában, és még mindig érezhető, hogy az ember és a víz micsoda harmóniában képes élni egymás mellett. A városka Rastoke elnevezésű részén a víz az úr, több kisebb vízesésben gyönyörködhetünk. A Slunjčica folyó több patakra oszlik szét, amelyek fölött át is sétálhatunk a hangulatos kis hidakon.

Az elragadó városban jó szálláslehetőségeket és remek éttermeket találunk, valamint alkalmunk nyílik az aktív kikapcsolódásra is: biciklizhetünk, horgászhatunk, kajakozhatunk és lovagolhatunk a környéken.

Közép-Isztria rejtett kincse: a Sopot-vízesés

A Buzet városához közeli, nyugodt Sopot faluban megbúvó, magával ragadó természeti csoda hívogatja a látogatókat, hogy elmerüljenek érintetlen szépségében. A Sopot-vízesés Pazin és Labin között fekszik. A 64-es főúton Zacji-nál kell lefordulni és Floricici-ig kell vezetni. Ott a Szent Simon túraúton haladjunk tovább és alig ötperces sétával elérjük a vízesést. A 24,5 méter magas természeti csoda fenségesen zúdul alá egy türkizkék színű, természetes módon kialakult medencébe.

A nyári hónapokban, amikor kevés az eső, a patak kiszáradhat, de a vízesés alatti medencében megmarad a víz. Ezért leginkább tavasszal vagy ősszel érdemes ide kirándulni.
A vízesés mellett két kilátópont vár felfedezésre: az egyiket a szláv Perun istennek, az égbolt uralkodójának szentelték, a másikat pedig feleségének, a termékenység istennőjének és a nők védelmezőjének, Mokošnak.

 (Forrás: croatiaweek.com, croatia.hr, horvatorszaginfo.hu )

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek