Nessie vára – ahonnan legjobban ráláthatunk a világhírű tóra

A Skót-felföld csodálatos tavairól és félreeső várairól híres, és ha ezeket egy helyen látnátok, akkor nem kell mást keresnetek, mint Urquhart várát. A 800 éves erőd romjai a világhírűvé vált Loh Ness-i tó tintakék vize mellett áll, ahol a szörnyet többször is látni vélték. A vár bemutatásán túl a cikk apropója, hogy Nessie első megfigyelésének 90. évfordulója alkalmából újabb kutatási expedíciót szerveznek, mely május 30-tól június 2-ig tart.

Urquhart vára, amiért a sokan útra kelnek, hogy felkeressékForrás: Hemis via AFP/BOISVIEUX Christophe / hemis.fr/Boisvieux Christophe

Az ikonikus vár Skócia egyik leglátogatottabb kastélya, évente több mint félmillió látogatóval. A tó északnyugati partján, a Drumnadrochit nevű falu közelében helyezkedik el, és lenyűgöző kilátást nyújt a tóra és környezetére. Helyét azért tervezték a Loch Ness-i tó partvidékére, mert az onnan nyíló kilátás lehetővé tette, hogy riasszák a vár népét, ha ellenséges csapatok közeledtek.

A vár a tó egyik szegletében áll, ahonnan jól belátható a vidékForrás: Hemis via AFP/RIEGER Bertrand / hemis.fr/Rieger Bertrand

Ez az egyik legnagyobb vár Skóciában, és egy 8-as alakhoz hasonlító alakban épült. Romjai közé tartozik a Grant Tower és a száraz vizesárok maradványai, amely a legszélesebb pontján harminc méter.

A Loch Ness-i tó Fort Augustus partjáról nézveForrás: Shutterstock.com

Urquhart vára egyes források szerint Vilmos skót király (Oroszlán Vilmos) váraként épült a 12. században, de erre nem találtak bizonyítékot. A történelemmel átitatott építmény a skót függetlenségért folytatott 500 éves harcok középpontjában állt. Az 1300-as években I. Róbert skót király irányítása alatt Urquhartot folyamatosan az angolok inváziója fenyegette.

Séta közben mintha a középkorba csöppennénkForrás: Hemis via AFP/GERAULT Gregory / hemis.fr/Gerault Gregory

A legjobb védelmi pontjai a felvonóhídja és a körülötte lévő árok volt. A kastély viharos támadásainak története akkor ért véget, amikor felrobbantották a kapuját a a XVII. századi jakobita felkelés során.

Járjuk be alaposan!

Ma az erődítmény egy festői, romantikus látványt kínáló rom, mely a Historic Scotland tulajdonában van, és néhány óra alatt teljesen bejárható. Könnyű beleszeretni a látványába.

Este látványosan megvilágítjákForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Eurasia Press

A Grant-torony ma a kastély legikonikusabb és legjobban megmaradt része, amely még mindig áll, és mérföldekről látható. A tetejéből élvezzétek a tóra és Great Glenre nyíló lenyűgöző kilátást. Mi az a Great Glen? Skócia területét több törésvonal is keresztül szabdalja, elhatárolva ezzel nagyobb tájegységeit. A Skót-felföldet kettévágó Great Glen az egyik legismertebb közülük.

A Grant-torony, ahonnan mesés a kilátásForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Eurasia Press

A turisták a vár látogatóközpontjában megtekinthetnek néhány olyan műtárgyat, amelyet a helyszínen találtak, köztük egy 15. századi bronzkancsót, érméket, ékszereket, kereszteket és más tárgyakat az 1300-as évektől az 1600-as évek végéig. Ne hagyjátok ki a kastély romja melletti, eredeti méretében látható egykor kőhajításra használt szerkezetet és a komor börtöncella szemrevételét sem, és próbáljátok elképzelni a nagyteremben rendezett pompás banketteket!

Ha tehetitek, pattanjatok hajóraForrás: AFP/Andy Buchanan

Az egyik legjobb módja, hogy egy jót kiránduljatok a környéken, és többet megtudjatok e különleges romról, ha befizettek egy hajótúrával egybekötött, vezetett túrára. A Loch Ness by Jacobite nevű társaság változatos, különböző hosszúságú hajós és gyalogtúrákat kínál, és közben beavat e rendkívüli vidéki erőd viharos történelmébe is.

A NASA is beszállhat a szörnykutatásba

A Loch Ness-i szörnnyel kapcsolatban 1934 óta több mint 1156 alkalommal történt észlelést dokumentáltak. A tó partján sétálva hol több, hol kevesebb vizet kukkoló emberbe lehet botlani, akik mindannyian abban reménykednek, hogy talán ők lesznek azok a szerencsések, akik megpillanthatják az elhíresült lényt.  

Az egyik elszánt vadász: Steve Feltham 1991 óta próbál "lecsapni" Nessie-reForrás: Hemis via AFP/RIEGER Bertrand / hemis.fr/Rieger Bertrand

Tavaly furcsa zajt rögzítettek a tó mélyén, ezért a Loch Ness Centre a NASA és más tudományos szervezetek segítségét kérte, hogy felkutassák a Nessie-t.

Létezik egy, a szörnynek szentelt látogatóközpont, a Loch Ness Centre, melyet Drumnadrochit elegáns szállodaépületében találjuk. Ez nem véletlen, ugyanis is itt dolgozott menedzserként Aldie Mackay, aki elsőként észrevette Nessie-t a vízben, és gyorsan elterjesztette a hírt a szörny jelenlétéről a tóban. Ez éppen 90 éve történt, de a szörny létezésének kérdése azóta is izgalomban tartja az embereket, így Nessie legendává vált.

A tó környéki településeken rengeteg Nessivel kapcsolatos táblát és csecsebecsét láthatunkForrás: AFP/Andy Buchanan

Tavaly a Loch Ness Centre a Loch Ness Exploration (LNE) független kutatócsoporttal, valamint több száz önkéntessel együttműködve minden eddiginél eddigi átfogóbban kutatta át a tó vizét. A hidrofonnal rejtélyes víz alatti zajokat rögzítettek. A tavalyi felfedezés miatt idén neves szakértőket és szervezeteket, köztük a NASA-t is bevonják.

A Loch Ness Centre, ahonnan először meglátták a szörnyet, és azóta az egész épületet neki szenteltékForrás: The Loch Ness Centre/Facebook

Az amerikai űrkutatási hivatal elsősorban fejlett képalkotó eszközökkel segítheti Nessie keresését, vélik a Loch Ness Centre munkatársai. Az idei kutatómunkába virtuálisan is be lehet csatlakozni a Visit Inverness Loch Ness weboldalán található élő közvetítés segítségével.

(Forrás: europeanwaterways.comjacobite.co.ukorigo.hu)



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek