Rejtélyes mélytengeri szörnyet mosott partra a víz Kaliforniában

Ritka szörnyszerű hal sodródott a kaliforniai Crystal Cove Park partjára, meglepő módon az utóbbi években ez már a második eset, hogy a mélytengeri halfaj egyik példányát mosta partra a víz ezen a környéken – írja az Independent.

A kísérteties külsejű teremtmény, egy horgászhal, azon belül is a csendes-óceáni korbácsoshal (Himantolophus sagamius). A haltetemet begyűjtötte a Kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Minisztérium, hogy további kutatásokat végezhessenek. A park közleményben azt írta, hogy egy ilyen halat nagyon ritkán látni, és nem tudják, hogy miért vetődnek partra a tetemek.

Nem ez az első alkalom, hogy ez a fajta mélytengeri lény partra sodródik a Crystal Cove State Parkban. 2021 májusában már találtak itt egy egyedet, amelyet később a Los Angeles-i Természettudományi Múzeumban állítottak ki. 

A legtöbb horgászhalfaj az óceán legsötétebb mélységében él, bár néhányuk sekélyebb vízben, trópusi környezetben él. Csak a nőstényeknek van hosszú, biolumineszcens végű nyúlványuk a fejükön, amelyet csaliként használnak a zsákmányszerzésnél. Nagy szájukkal, és hegyes, üvegszilánkokra emlékeztető, átlátszó fogaikkal képesek a saját testüknek megfelelő méretű prédát is elnyelni. A nőstények akár a 60 centiméter hosszúságot is elérhetik, de a hímek csak körülbelül 2-3 centiméteresre nőnek meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek