Elárverezik a Loch Ness-i szörny csontvázát

Egy repülő őshüllő és egy Loch Ness-i szörnyhöz hasonlító vízi plezioszaurusz megkövesedett maradványait bocsátja árverésre a Sotheby's aukciósház New Yorkban. Aki az új tulajdonos lesz, az tényleg a világ történetének egy nagy darabját tarthatja majd a kezében, illetve a trezorjában. 

A Loch Ness-i szörnyhöz hasonlító vízi plezioszaurusz (Plesiosaur Cryptoclidus, nagyjából 190 millió éves)Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A több tízmillió évvel ezelőtt élt állatok csontvázai július 26-án kerülnek kalapács alá. Egyikük egy pteranodon, egy hatméteres szárnyfesztávolságú, hatalmas, madárszerű állat volt, amely körülbelül 85 millió évvel ezelőtt élt. Másikuk egy plezioszaurusz, egy 3,3 méteres tengeri hüllő, egyes feltételezések szerint a Loch Ness-i szörny legendájának ihletője.

A pteranodont Hórusznak nevezték el a sólyomfejű egyiptomi isten után, és 2002-ben fedezték fel Kansasban, egy olyan területen, amely a krétakorban egy Észak-Amerikát kettészelő beltenger lehetett - közölte a Sotheby's a különleges tételekkel kapcsolatban.

A pteranodon a valaha élt legnagyobb szárnyas lények egyike, és a víz felett repülve, hosszú csőre segítségével fogott halat. Az aukciósház szerint a példány csontjai szinte teljes épségben fennmaradtak, ami ekkora méretben rendkívüli ritkaságnak mondható. A Sotheby's 4-6 millió dollárra becsülte az értékét.

A nagyjából 83 millió éves Pteranodon LongicepsForrás: AFP/Timothy A. Clary

A 3,3 méter hosszú plezioszauruszt az 1990-es években fedezték fel az angliai Gloucestershire-ben, és úgy vélik, hogy körülbelül 190 millió évvel ezelőtt élt. A Sotheby's szerint az állat nagyon hasonlít a skót folklór Loch Ness-i szörnyetegéhez, mert hosszú nyakával, kis fejével és uszonyaival megfelel a legendás szörnyről készült leírásoknak - vagy éppen fordított az eset, nem tudni. A Sotheby's a példányt Nessie-nek nevezte el. Becsült értéke 600-800 ezer dollár.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek