Először léphetnek be turisták a néhai II. Erzsébet királynő kedvenc kastélyába

Idén nyáron rövid időre, július 1. és augusztus 4. között először léphetnek be turisták a skót felföldön álló Balmoral-kastélyba. Eddig csak kívülről csodálhatták meg a pompás épületet a látogatók. A néhai királynő, II. Erzsébet egyik kedvenc helye volt a skót felföldön található épület éd kertje, ahova 1952 óta gyakorlatilag minden nyáron elutazott. Ott tudott a legjobban pihenni, kikapcsolódni, majd 2022-ben ebben a kastélyban elhunyt el.

A kastélyt vadregényes táj veszi körülForrás: Stuart Yeates/Wikipedia

Szerintem, nagymama ott a legboldogabb. Nagyon-nagyon szereti a Skót-felföldet" – jegyezte meg egykor Eugénia hercegnő egy dokumentumfilmben.

Az impozáns rezidencia 1852 óta a királyi család menedéke, amit Albert herceg vásárolt meg Viktória királynőnek. 1855-ben elkészült a 167 szobás kastély egy elképesztő, 50 000 hektáros parkban helyezkedik el. A kezdetektől a királyi család legfőbb magánrezidenciája lett – írja a Tavel and Leisure.

Eddig a látogatók minden évben májustól augusztusig járhatták be Balmoral parkját, de kívülállóknak soha nem engedélyezték a belépést a kastély belső termeibe.

Idén nyártól viszont beléphetünk az impozáns falak közé. A kastélytúrák viszont meglehetősen szűk körűek, egyszerre csak 10 fő vehet részt rajtuk, és 100 brit fontba (kb. 45 ezer forintba) kerülnek, illetve 150 fontba (kb. 68 ezer forintba), amennyiben a délutáni teázáson is szeretne részt venni a látogató.

Bár 24 órán belül beteltek a helyek, a leendő látogatóknak érdemes figyelniük a kastély honlapját, hátha valakik lemondják a túrákat és beugorhatnak helyettük. Akik nem elég szerencsések, hogy jegyet kapjanak a kastély szentélyébe, részt vehetnek Balmoral szabadtéri túráin, amelyre a jegyek 18 fontba (kb. 8 ezer forintba) kerülnek.

A királynő összesen 290 hivatalos utazáson vett részt a 70 éves uralkodása alatt, amelyek többsége meglehetősen fárasztó körút volt. Végül összesen 117 különböző országban járt, és ezek között van néhány olyan ország, amely különösen fontos helyet foglalt el a szívében, köztük skócia is, a Balmoral- kastély okán, illetve jóval távolabbi tájak is, melyekről ide kattintva olvashattok.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek