Ezek az új strandszabályok, amikről tudnotok kell, ha Görögországban nyaralnátok

Görögország ideális úti cél egy gyönyörű tengerparti kiruccanáshoz, de ennek a népszerűségnek vannak árnyoldalai is. Az ország homokos strandjai túlzsúfoltak, ráadásul az olyan vállalkozások, mint az éttermek és a szállodák, gyakran akkora területeket sajátítanak ki, hogy kevés hely marad a nyilvánosság számára.

A Szkiáthosz sziget egyik strandja - valószínűleg innen is menesztik a napozóágyak egy részétForrás: Unsplash.com

A görögországi partokat elfoglaló napozóágyak száma miatt tavaly a helyiek a strandterületekért tiltakoztak – és most úgy tűnik, végre meghallgatják őket. Egy TikTokon közzétett közleményében Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök ismertette az ország új „strandtörvényét", amely a strandok rendezettebbé és igazságosabbá tételét célzó szabályok listáját tartalmazza.

Tavasztól az egyik szabály az, hogy a túlzsúfoltság elkerülése érdekében a strandok 70 százalékáról el kell tüntetni a napozóágyakat. A védett területeken ennek 85 százalékosnak kell lennie, az ökológiailag érzékeny területeken pedig – amelyek „érinthetetlen strandként" lesznek megjelölve – teljesen betiltják.

Ezenkívül a nyugágyak és a partvonal között legalább négy méter távolságot kell tartani, hogy mindenki számára könnyen elérhető legyen a tenger. Bár ezek a szabályok a tengerparti vállalkozások dominanciájának visszaszorítását szolgálják, a tengerparti koncessziók kiosztását online aukciókon keresztül ítélik oda.

És hogy mindenki betartsa a szabályokat, a strandokat a tervek szerint drónok fogják felügyelni.Görögország a világ legcsodálatosabb partvonalaival büszkélkedhet, itt az ideje, hogy védelmet kapjanak – írja Time Out.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek