Rosszul jártok, ha köveket szedtek ezen a közvetlen járattal elérhető görög szigeten

Az Égei-tenger északnyugati részén, a Szporádok csoporthoz tartozó sziget, Szkiathosz évtizedek óta népszerű a vakációzók körében. Ahogy korábban megírtuk, erre a szigetre indít járatot a Ryanair Budapestről június eleje és szeptember vége között hetente két alkalommal. Amit viszont feltétlenül tudnotok kell: jobban teszitek, ha nem gyűjtötök a sziget Lalaria Beach nevű strandjának fehér kavicsaiból, különben 775 és 1000 euró közötti pénzbüntetésre számíthattok – írja a greekcitytimes.com.

Légi fotó a híres Lalaria beach-rőlForrás: Shutterstock/Cara-Foto

A szkiathosi Lalaria Beach látogatóit tábla fogadja, amely tájékoztatja őket, hogy a fehér köveket szigorúan tilos elvinni. A turistákat a strandra szállító hajón is kihelyezett táblák várják, amelyeken ez áll: „Szigorúan tilos kavicsot vagy köveket eltávolítani bárhonnan a strandról."

A szabályok betartásának további ösztönzése érdekében a skiathoszi hatóságok úgynevezett „Lalaria Beach kavicsos visszaküldő dobozokat" helyeztek el a repülőtereken, ahol a látogatók bőröndjét is átkutatják.

E szabályok betartatása nélkül a szigetet az a veszély fenyegeti, hogy veszít híres strandjának látványából, amely az első Mamma Mia filmben debütált.

A helyi hatóságok és aktivisták is népszerűsítették már a „Képet készíts, ne kavicsot vigyél" szlogent, amely most a szigeten található plakátokon is szerepel. A város szóvivője, Athina Papageorgiou szerint a szabályokra a Szkiathos növekvő népszerűsége miatt volt szükség. 2018-ban a következőket mondta: „A turizmus felfutásának hátterében a kövek észrevehető csökkenése tapasztalható. Lehet, hogy kis dolog ide-oda elvinni egyet, de ha ezt többször megismétlik, az lesz az eredménye, hogy semmi nem marad belőle."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek