Szenzáció: mostantól látogatható az ókori Görögország legnagyobb palotája

16 évig restaurálták, hogy mostantól gyönyörködhessünk benne. A legendás Nagy Sándor apja, II. Fülöp makedón uralkodó palotája megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt Görögországban. Mutatjuk, milyen.

Görögország tele van csodálatos helyekkel, köztük gyönyörű szigetekkel, amelyekről a napokban ITT írtunk. Strandolni az azúrkék habokban, iletve a bájos kis tengerparti falvak macskaköves utcáit is sokan szeretik. Azoknak pedig, akik az ország gazdag történelmét is szeretnék megismerni, jó hírünk van: egy fontos ókori helyszín vált látogathatóvá a nagyközönség számára. 

Forrás: Achilleas Chiras / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Több évtizedes restaurálási munkálatokat követően már látogatható II. Fülöp makedón uralkodó, a legendás Nagy Sándor apjának palotája Görögországban – közölte a görög kulturális minisztérium. A mai Vergina városa mellett található Aigai, amely az ókori Makedón Királyság korai fővárosa volt, és amely óriási, mintegy 25 ezer négyzetméteren terül el. Ebből ezer négyzetmétert az ókori Görögország legnagyobb épületének számító, mostantól látogatható Aigai-palota királyi palota foglalja el. Az ókor aranykorát jelképező palota háromszor nagyobb, mint a Parthenon, építészeti ambícióit tekintve példátlan.

Forrás: NurPhoto via AFP/Achilleas Chiras/NurPhoto/Achilleas Chiras

Itt találhatók a makedón királyok sírjai is, és mint feltételezik, köztük van az I. e. 359-től 336-ig uralkodó II. Fülöp, Nagy Sándor apjának végső nyughelye is.

Egyes források szerint itt gyilkolták meg az uralkodót és itt koronázták meg fiát, a híres világhódító Nagy Sándort is. Nyilvánvaló tehát a gigantikus épületegyüttes történelmi jelentősége.

Aigai I. e. 410-ig volt a Makedón királyság fővárosa. A palotát a régészek szerint I. e. 148-ban rombolták le a rómaiak, akik végső vereséget mértek a királyságra. A maradványokat az 1865-ben indított, majd a 20. században folytatott ásatok során hozták felszínre.

Forrás: Achilleas Chiras / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A legutóbbi restaurálási és helyreállítási munkálatok 2007-ben kezdődtek és mostanáig tartottak.

Sok időt kívánt, míg az oszlopalapokból, oszlopfőkből, tetőcserép-töredékekből és faldarabokból álló több tízezer szétszórt építészeti maradványt egy hatalmas kirakós játékként összeállították a feltételezett eredeti formájában.

Angeliki Kottaridi, a projektet felügyelő régész szerint a palota egy nagyobb komplexum része, amely magában foglalhatott egy színházat, szentélyt, könyvtárat és több mint 500 temetkezési helyet, köztük a Fülöp király sírját is őrző hatalmas nekropoliszt is. 

A szakember szerint az eddig feltárt és most átadott palota csak a jéghegy csúcsa. "Kevesebb mint 10 százalékát ásták ki" - mondta, és egy folyamatosan újra termelődő ajándékhoz hasonlította az ásatási helyszínt.

Forrás: Museum and Palace of Aigai/Facebook

Az Aigai-palota körülbelül egy órás autóútra fekszik Thesszalonikitől nyugatra, és a görög miniszterelnök nyitotta meg januárban ünnepélyes keretek között. A Kelet-Macedón régió csodás látnivalóiról ITT írtunk a közelmúltban.

Az ókori helyszínt jelenleg évente mintegy 250 000 látogató keresi fel, ez a szám a mostani átadással várhatóan tovább nő majd. Görögországban jelenleg 800 műemléket korszerűsítenek.

(Forrás: MTI, Time Out)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek