Törölközőforradalmat indítottak a helyiek Görögországban, visszakövetelik a strandjaikat

Az eset Paros-ban történt, Görögország egyik legszebb részén, a Kükládok régió egyik népszerű üdülőszigetén. A sziget fő kikötőjétől nem messze, a Pariki strandon összegyűlt egy körülbelül 50 fős tömeg szeptember 3-án. Mögöttük az égbolt mély narancssárgán lángolt az azúrkék tenger felett. Az egyik oldalon egy helyi szélmalom állt háttérben, a másikon egy strandbárhoz tartozó napozóágy csík húzódott a homokon.

Skiathos beachForrás: Unsplash.com

Még ha nem is jártunk eddig Görögországban, a látvány ismerős lehet. De ezen a napon valami mégis más volt, a résztvevőknél ugyanis transzparensek voltak, melyeken ez állt "Nekünk jár a strand!", "Foglaljuk vissza strandjainkat!"

A tömeg mellett egy hangosbemondóval felszerelkezett férfi állt, aki részeket olvasott fel a görög alkotmányból melyek kimondják, hogy a strandok és más természeti területek az ország polgárait illetik.

A tiltakozás annak a kampánynak a része volt, amelyet a média "strandtörölköző-forradalom" nevezett el. A célja pedig az, hogy a helyiek visszaszerezzék a strandok ingyenes látogatásához járó jogaikat, és ne kelljen megküzdeniük a strandbárok által kisajátított, drága napernyőkkel és napozóágyakkal telipakolt felületekért.

Bár a mozgalom eleinte csak Paros-t érintette, mára egész Görögországban, sőt a szomszédos Törökországban is elterjedt, a kampányolók pedig helyet követelnek, hogy ingyenesen letehessék a törölközőiket.

Forrás: ©Save Paros Beaches / FB

A mostani, tarthatatlan helyzet azután alakult ki, hogy a turizmus újra megindult az országban a járvány lecsengése után, illetve a gazdasági válságra is a turizmus felhúzása tűnt a legjobb megoldásnak. De a dolog elharapódzott, és nem lettek felügyelve a turisztikai terjeszkedések - olvasható a bbc.com cikkében.

Most azonban úgy tűnik, hogy a törölközőforradalom működik. A média figyelmének köszönhetően a hatóságok több helyen is szigorúbb elenőrzéseket végeztek az elmúlt hetekben Paros környékén - például egy olyan partszakaszon, ami konkrétan védett terület, de az ottani bár engedély nélkül elfoglalta és tele pakolta ernyőkkel és nyugágyakkal. Az ellenőrzés végére jó nagy bírsággal és feljelentéssel zárta a napot. A tengerpart most tiszta, és teljes egészében a helyieké.

De a kampány célja nem csak az, hogy egy-két hely megtisztuljon, hanem a polgárok és a hatóság összefogjanak annak érdekében, hogy a szükséges turizmus szervezettebbé váljon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek