Húsz év után új díszkivilágítást kap ez a híres görög látványosság

A görög kulturális minisztérium a Központi Régészeti Tanács jóváhagyását követően bejelentette, hogy módosít a Szunion-fokon álló Poszeidón-templom díszkivilágításán.

Szunion-fok, a Poszeidón templom az egyik legszebb napszakban, napnyugtakorForrás: Flickr.com

A Szunion hegyfok az Attika-félsziget legdélibb csücskében a fővárostól egyórás autóútra fekszik az athéni riviérán. A Krisztus előtt 700-ban a hegyen épült templomot a tenger ókori görög istenének, Poszeidónnak szentelték. Ez az egyik legnépszerűbb régészeti lelőhely és látnivaló a térségben - írja a gtp.gr.

Az új világítás célja, hogy minden lehetséges nézőpontból és nagy távolságból is kiemelje a műemlék méreteit, plaszticitását és geometriáját, ugyanakkor csökkentse a fényszennyezést " – mondta Lina Mendoni kulturális miniszter.

A minisztérium közleménye szerint a projekt célja, hogy „építészeti beavatkozások és a műemlék jellegének megváltoztatása nélkül tegye hatásosabbá az emlékművet és közvetlen környezetét".

A rom a turisták egyik kedvenc látnivalója a környékenForrás: AFP/Angelos Tzortzinis

A népszerű látványosság jelenlegi világítási terve 2004-ben, az athéni olimpiai játékok keretében valósult meg. A minisztérium tájékoztatása szerint az új díszkivilágítás két ütemben készül majd Poszeidón templomára és az erődfalakra. A projekt nyárra fejeződik be és a görög és nemzetközi látogatók egyaránt élvezhetik majd előnyeit.

Az új megvilágítást a díjnyertes fénytervező, Eleftheria Deko jegyzi majd. Az ő nevéhez fűződik többek között a 2004-es athéni olimpia megnyitó- és záróünnepségének fényshowja, valamint az Akropolisz és a Thessszaloniki Agora Modiano éjszakai megvilágítása.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek