Így óvják önmaguktól a felelőtlen szelfizőket az ismert fotópontokon

A szelfi-őrület mára már halálosabb, mint a cápatámadások. A Journal of Travel Medicine című folyóiratban 2022-ben megjelent tanulmány 379 szelfivel kapcsolatos halálesetet tárt fel az elmúlt 13 év során. Mutatjuk a potenciális veszélyt jelentő szelfizőhelyeket.

Egy utolsó fotó

140 turista vesztét kimondottan életük utolsó fényképének elkészítése okozta. Ugyanezen időszakban, ennél jóval kevesebben vesztették életüket cápatámadásban. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa lehet egy másik neves nemzetközi egészségügyi szaklap, a Journal of Family Medicine and Primary Care szerint, mivel a szelfizést általában ritkán tüntetik fel a halotti jegyzőkönyvekben a halálokok között.

Menő dolognak tűnhet a szikla szélén szelfizni egészen addig, amíg nem történik baj - illusztrációForrás: Shutterstock

A vágy, hogy az emberek a tökéletes szelfit posztolhassák a közösségi médiában, az extrém kockázatok vizeire sodorják a turistákat. Vannak, akik a szomszédoknak vagy az irigyeiknek szeretnének "villantani" a vakmerő beállítással, mások pedig igyekeznek kitűnni a médiazajból és a lájkszerzés és a hírnév iránti vágy miatt hagyják figyelmen kívül a biztonsági figyelmeztetéseket  életveszélyes helyekre, szituációkba merészkedve.

Létizik olyan, hogy valaki  egy robogó vonat előtt futva szelfizik? Létezik! - illusztrációForrás: Shutterstock

Olyan tragikus események százai történnek emiatt, mint a sziklákról való lezuhanás, az autókkal és vonatokkal történő balesetek, a vadon élő állatok okozta támadások és a vízbefulladás.

A közelmúltban történt egy elgondolkodtató eset, amelyről ITT írtunk. Akkor egy gondola borult fel az olaszországi Velence egyik csatornáján. Egy alacsony híd alatt végzett bonyolult manőverhez a súly egyenletes eloszlatására lett volna szükség, de a Kínából érkezett csoport tagjai figyelmen kívül hagyták a kormányos utasítását, hogy üljenek le, és továbbra is állva fényképezkedtek, felbillentve a hajót. Szerencsére senki sem sérült meg, csak egy kiadós mártózással végződött a történet a hideg vízben.

Sokan vannak azonban, akik nem úszták meg ennyivel. Decemberben egy 24 éves nő életét vesztette, miközben megpróbált szelfit készíteni az indiai Prabalgad erőd szélén. 60 métert zuhant egy szurdokba. Csak a franciaországi Etretat-ban 2022-ben három hasonló zuhanást követelt a tökéletes fotó, amiről ITT írtunk. A 2023-as Tour de France során egy néző, aki elhaladó versenyzőkkel próbált szelfit készíteni, megbillentette egy amerikai kerékpáros kormányát, amivel 20 fős tömegkarambolt okozott. Megtörtént az is, hogy egy amerikai turista a Vezúv kráterébe zuhant, miután szelfizés közben leejtette telefonját, majd megpróbálta visszaszerezni. Erről ITT cikkeztünk.

Ők a potenciális áldozatok 

A 2008 és 2021 között világszerte történt 379 szelfivel kapcsolatos haláleset 37,2 százalékában turista és nem helyi lakos volt az áldozat. Az összes haláleset 49,9 százalékát a magasból való esések tették ki, ezt követik a közlekedéssel összefüggő (28,4 százalék) tragédiák és a vízbe fulladások (15,3 százalék).

A szelfik népszerűségének emelkedése, különösen a fiatalabbak körében vezetett a balesetek és halálesetek számának növekedéséhez.

A szelfizés áldozatainak átlagéletkora a vizsgált időszakban 24,4 év volt. A nők nagyobb valószínűséggel szenvedtek halálos sérülést a magasból való esések és az állatokkal való találkozások során, míg a férfiak többen haltak meg a közlekedéssel összefüggő kockázatokban. A legtöbb halálos kimenetelű szelfizés Indiában (26,4 százalék), az Egyesült Államokban (10,3 százalék) és Oroszországban (8,7 százalék) történt.

Forgalomban, menetközben pózolni felelőtlenség - illusztrációForrás: Shutterstock

A szakemberek is megszólaltak

Az ausztráliai Sydney-ben található Új-Dél-Wales Egyetem (UNSW) tudományos elemzése szerint a média hajlamos eszement, felelőtlen és önző gesztusként megítélni a veszélyes szelfikészítést, gyakran az áldozatot hibáztatva. A kutatás készítői szerint azonban a szelfik ma már a mindennapi élet szerves részét képezik, ezért úgy vélik, hogy a kockázatos fotók készítését sokkal inkább közegészségügyi problémaként kell kezelni. Akárcsak az előző generációk számára még természetesnek tekintett biztonsági öv nélküli vezetést, a sisak nélküli biciklizést és a cigarettázást.

Azáltal, hogy ezeket a kockázatos magatartásokat közegészségügyi problémaként ismerjük fel, és abbahagyjuk a hibáztatást és a megszégyenítést, a megelőzés és az edukálás felé teszünk lépéseket"

– vélik a tudósok, akik szerint komoly előrelépést jelenthet az ügyben, ha olyan veszélyes turisztikai területeket, mint a hatalmas víztömegek, magas hegycsúcsok és épületek „szelfimentes zónákká" nyilvánítanak.

Nekik nem számít ha jön a hullám - a fotó illusztrációForrás: Shutterstock

Igyekeznek megóvni a turistákat

Mára már találunk példát olyan óvintézkedésekre, amelyeket a világ posztolásra áhított helyszínein hoztak az illetékesek azért, hogy megóvják a balesetektől a fotózkodó turistákat. Leginkább súlyos pénzbírsággal, de van, ahol börtönbüntetéssel igyekeznek elrettenteni a látogatókat a tragikus túlkapásoktól. 

Van, ahol figyelmeztető táblákat helyeznek el, korlátozzák a veszélyes területek látogathatóságát és a szelfizés veszélyeire figyelmeztető kampányokat indítanak.

A japán JR West vasúttársaság például betiltotta a szelfibotok használatát a peronon, hogy elkerülje a felső vezetékek által okozott áramütéseket és azt, hogy az emberek a sínekre zuhanjanak. Az indiai Mumbaiban történt, szelfiekkel kapcsolatos balesetek sorozata után a kormány szelfimentes zónákat jelölt ki a város frekventált részein, köztük néhány strandon, fesztiválhelyszínen és turisztikai látványosságnál. 

A spanyolországi Pamplonában betiltották a szelfizést, mivel a résztvevők videózták magukat, amint a a bika elől menekülnek a híres fiesztánForrás: Shutterstock/Rafa Rivas

Az Egyesült Államokban New York törvényjavaslatot fogadott el, amely megtiltja a vadmacskákkal való szelfizést. Hasonlóképpen a Tahoe-tó látogatóit arra kérték a helyi hatóságok, hogy ne fotózkodjanak medvékkel a háttérben, mivel az állatnak hátat fordítani rendkívül veszélyes.

Egy bölénnyel találkozni a lehető legrosszabb események elindítója lehet - illusztrációForrás: Shutterstock

Ezek a tiltó és preventív intézkedések azonban önmagukban kis eséllyel vezetnek eredményre, ha a kockázatvállaló magatartást szító közösségi média szerepéről nem indul el össztársadalmi szintű gondolkozás. Széleskörű, hatékony és innovatív megközelítéssel lehet csak áttörést elérni ennek a modern biztonsági problémának a kezelésében – véli az Euronews cikkének írója.

(Forrás: euronews.com)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek