Újabb, európai fővárosokat összekötő vasúti útvonalat jelentettek be

A vasúti utazás valódi reneszánszát éli. Sokan azért kedvelik, mert vonattal olyan tájak is megközelíthetőek általa, ahol még utakat sem építettek. Ilyenek például a Skót-felföld ködös-rögös tájai vagy a világörökségi Cinque terre partjai Olaszországban. Mások inkább azt értékelik benne, hogy a repüléssel ellentétben környezetkímélő és fenntartható utazási forma.

VilniusForrás: AFP/Only france/Lukas Jonaitis

Egymás után jönnek létre vagy élednek újjá az izgalmasabbnál izgalmasabb vasúti útvonalak, legutóbb a Berlin és Párizs között ismét közlekedő éjszakai járatról, illetve a lengyel városokat összekötő új vasútvonalról írtunk.

Most két újabb európai főváros között jelentettek be közvetlen vasúti összeköttetés létesítését: Vilniusról és Rigáról van szó.

A litván állami tulajdonú LTG vasúttársaság által üzemeltetett útvonal az első közvetlen vasúti járat a balti városok között 2004 óta, bár 2018 vége és 2020 eleje között egy rövid időre egy ukrán járat kötötte össze őket. A járat naponta indul majd. A Vilniusból 6:30-kor kifutó vonat 10:43-kor érkezik Rigába. Visszafele 15:28-kor indul, majd 19:51-kor érkezik vissza Vilniusba.

Riga, télForrás: monkographic / Shutterstock

Egy normál ülés ára 24 euró (9100 forint), míg az első osztályú jegy 34 euróba (13000 forint) kerül.

Marius Skuodis litván közlekedési miniszter azt tervezi, hogy a vonalat egészen az észt fővárosig, Tallinnig is kiterjesztik majd. Bár eltarthat egy ideig, mire ez megtörténik, a Vilnius-Riga vonat a lettországi Riga és az észt Tartu közötti útvonal részévé válhat, írja a Time Out.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek