A Skót-felföld ködös-rögös vidékén halad a világ egyik legszebb vasútvonala

A vasúti utazás hangulatos, kényelmes, pihentető és környezetbarát közelekdési forma, a vonat pedig olyan érintetlen tájakra is el tud vinni, amelyek máshogy nem lennének elérhetőek. Ilyen a Skót-felföld ködös-rögös tájain futó West Highland Line, amely kísérteties hangulata miatt még a Harry Potter filmekben is szerepelt.

Nézz ki az ablakon!

Aki a vonatra felszáll, hegyek, mély tavak, hullámzó partvonalak, hangafüves puszták kísérteties tájaiban gyönyörködhet az ablakból, a láthatáron gímszarvasok sziluettjei látszanak. A vonat a skót vasúti hálózat legkisebb és legtávolabbi állomásai mellett halad el, egy-két épület, majd mérföldeken keresztül semmi, csak a Loch Lomond & Trossachs Nemzeti Park vad természeti tájai látszanak.

A Harry Potter filmekből ismert Glenfinnan-viaduktForrás: Hans Lucas via AFP/Jacques Pion

A vonal Crianlarichnál kettéválik, és vagy a partmenti Oban felé veszi az irányt, vagy tart tovább az északi vadon felé, Fort Williamet érintve Mallaigig. Ez utóbbi szakaszon keresztülhalad a Glenfinnan-viadukton, amely eredetileg arról volt ismert, hogy ez volt az első valaha épített betonviadukt.

Ma már inkább a Harry Potter filmek miatt híres, ugyanis ezen keresztül halad ugyanis a filmbeli Hogwart expressz is.

Ez is bizonyítja, hogy a West Highland Line minden kanyarjában lenyűgöző tájak tárulnak elénk. A természeti szépségek közül kiemelkedik Nagy-Britannia legnagyobb tava, a Loch Lomond, az Arrochar Alpok hegycsoport, a Lora-vízesés és az ország legmagasabb hegye, a Ben Nevis.

A Skót-felföld tájaiForrás: Shutterstock/cones

A West Highland Line nem csak egy vasúti útvonal, turisztikai látványosság is egyben, hiszen rengeteg a természeti látnivaló az út mentén. Az kirándulók számára egy audioguide is készült, amellyel az út közben feltűnő helyekről és lenyűgöző tájakról tudhatunk meg néhány érdekes információt. Az út Glasgow és a végállomás Mallaig között 5 óra 30 perc az út.

Fort WilliamForrás: Shutterstock/Joe Dunckley

Forrás: ScotRail, Scenic Rail Britain

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek