Már látni, mikor készül el a 140 éve épülő Sagrada Família

Több mint 140 éves várakozás után végre elkészült a híres barcelonai Sagrada Familia-bazilika ötödik központi tornya. Az utolsó tornyot várhatóan 2026-ban fejezik be, amivel végre elkészült a 140 éve épülő templom.

Az Antoni Gaudí által tervezett, 1882-ben megkezdett monumentális építmény 18 hatalmas, orsó alakú toronyból áll, amelyek mindegyike más-más bibliai alakot jelképez: a 12 apostolt, a négy evangélistát, Szűz Máriát és Jézust.

Forrás: Unsplash.com

Nemrégiben helyezték el az utolsó szoboraralakot Máté evangelista tornyán, egy angyalt, Jánosét pedig egy nappal később egy sassal koronázták meg. Márk és Lukács tornya, tetejükön az evangelisták attribútumaival, az oroszlánnal és a szárnyas ökör szobrával már tavaly elkészült.

Az elkészült tornyokat november 12-én avatják fel egy szentmisén, amikor is kivilágítják a négy evangélista tornyát. Ez a díszkivilágítás már egészen karácsonyig fent lesz.

A négy evangélista tornya 135 méter magas. 2021 végén egy hatalmas, 12 ágú csillagot helyeztek el a 138 méter magas Szűz Mária-torony tetején, annak befejezéseként.

Most mér csak egyetlen torony maradt hátra, amely Jézus Krisztust ábrázolja, ez 172,5 méter magas lesz, és a katedrális szerint egy 17 méter magas, négykarú kereszt fogja díszíteni.

Forrás: Travelo.hu

A monumentális építményt körülbelül 13 ezer ember befogadására tervezték. Amikor Gaudí 1926-ban meghalt, a projektnek csak a becslések szerint 10-15%-a épült meg, beleértve a kereszthajót, a kriptát és néhány apszisfalat.

Az egyébként is lassan haladó építkezést az 1930-as évek végén megszakította a spanyol polgárháború, amikor Gaudí terveinek és modelljeinek többsége megsemmisült. A jelenlegi tervek a fennmaradt és rekonstruált anyagokon, valamint az eredeti tervek újragondolt adaptációin alapulnak.

A csillag felhelyezése 2021-benForrás: Anadolu Agency via AFP/Freddy Davies

1984-ben az épületet az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították, és XVI. Benedek pápa 2010-ben szentelte fel vallási istentiszteletre.

Ha elkészül, a Sagrada Familia a világ legmagasabb temploma lesz, megelőzve az Ulmi nagytemplomot Németországban.

Forrás: CNN

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek