140 évvel építésének megkezdése után átadják a Sagrada Familia 9. tornyát

Építésének megkezdése után 144 évvel, 2026-ra készülhet el Barcelona emblematikus épülete, a Sagrada Familia bazilika, amelynek kilencedik tornyát december 8-án adják át, olvasható az MTI hírei között. 

Az épülő tornyokForrás: milesz/Pixabay.com

Az Antoni Gaudí által tervezett templomnak 18 tornya lesz. A székesegyház Szűz Máriáról elnevezett, 138 méter magas, kilencedik tornyára, amely egyben a templom második legmagasabb tornya is, november 29-én teszik fel az 5,5 tonnás üveg-acél csillagot, de először csak a hivatalos átadás után, december 8-án fog világítani.

Az 1,5 millió euróba (542 millió forintba) kerülő csillagot olyan anyagokból készítették, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak és a napsugárzásnak. A belsejében 12 projektort helyeztek el, ezért úgy ragyog majd, mint egy új csillag Barcelona egén – fogalmazott Jordi Faulí, a székesegyház vezető építésze.

Ez a hatalmas csillag kerül majd a toronyraForrás: JOSEP LAGO / AFP

A Sagrada Família (Szent Család) székesegyház építésének befejezése nagy mértékben függ az idegenforgalmi bevételektől, ugyanis a munkálatokat az adományokból, szponzorációból és a látogatók jegyeinek bevételéből fedezik. A pandémia azonban ezeket a forrásokat a látogatók elmaradása miatt elapasztotta. Bár az idegenforgalom ismét beindult, a járvány előtti szintet még korántsem érte el.
A becslések szerint az idegenforgalmi bevételek 2023 vége, 2024 eleje táján érik majd el a 2019-es szintet.

A Sagrada Família belülrőlForrás: CD_Photosaddict / Pixabay

A katalán építész által tervezett katedrálist az UNESCO 2005-ben felvette a világörökségi listára. Az 1882-ben kezdődött építkezés a tervek szerint 2026-ra fejeződhetne be, száz évvel Gaudí halála után. A templomot fenntartó konzorcium azonban 2022 végén újra összeül, hogy meghatározza a befejezés várható dátumát.

 

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek