Megváltozott Barcelona felett az égbolt: így ragyog a Sagrada Familia 9. tornyának csillaga

Ünnepélyes pillanat szemtanúi lehettek a barcelonaiak december 8-án, szerda este. Ikonikus templomuk, a Sagrada Familia kilencedik tornyán ugyanis kivilágították azt az 5,5 tonnás csillagot, amelyet még november végén tettek helyére, és amelyet az építész Antoni Gaudí (1852-1926) még életében megálmodott. Ez azt is jelenti, hogy Barcelona látképe örökre megváltozott: tegnap óta egy 12 ágú csillag világítja meg az egét.

A torony Szűz Máriát jelképezi, és a tervezett 18 toronyból ez a kilencedikForrás: NurPhoto via AFP/Joan Gosa/NurPhoto/Joan Gosa

Ahogy korábban írtuk, a 1,5 millió eurós (542 millió forint) üveg-acél csillag olyan anyagokból készült, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak és a napsugárzásnak. A belsejében 12 projektort helyeztek el, hogy úgy ragyogjon, mint egy valódi új csillag az égen.

A csillagot tehát tegnap avatták fel hivatalosan a kereszténység egyik legfontosabb Mária-ünnepén, a Szűzanya szeplőtelen fogantatásának napján. Egy mise és a torony megáldása előzte meg a csillag projektorainak felkapcsolását, melyet a következő videón örökítettek meg:

A csillagot tartó tornyot Szűz Máriáról nevezték el, és 800, kéken világító ablaka van, amely Szűz Mária köpenyét hivatott felidézni, az új toronydísz pedig Betlehem csillagát jelképezi. Ez még csak a kilencedik torony, de Gaudi összesen 18 tornyot tervezett, amelyek közül több még befejezésre vár. A munkálatokat 2026-ra tervezik befejezni, 144 évvel az építésének megkezdése után. Hogy milyen lesz, amikor elkészül, azt ebből a videóból láthatjuk.

 

Forrás: travelandleisure.com, sagradafamilia.org, címlapkép: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Freddy Davies

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek