A magyar turisták új felfedezettje lehet Salalah, Arábia édenkertje

Korábban már írtunk Ománról, amikor egy magyar nő számolt be az ott töltött 12 kalandos évéről, hogy ízelítőt kaphassunk, milyen az élet ebben a számunkra oly távoli országban. Most Salalahba kalauzolunk el titeket, amely Omán második legnagyobb városa, és az Arab-tenger egyik ékköve. Óvárosa és bazárja megőrizte középkori hangulatát, a környék pedig rengeteg természeti és történelmi kincset rejteget. Íme 5 izgalmas tény a térségről!

Hangulatos látvány: halászkikötő apró csónakokkalForrás: MICHAEL RUNKEL / ROBERT HARDING RF / ROBERTHARDING VIA AFP

Egyedülálló monszun éghajlat

Dhofar, melynek központja Salalah, a legnagyobb kormányzóság Ománban, s a szultánság többi részéhez képest egyedülálló mikroklímával büszkélkedhet: július elején beköszönt ugyanis a monszun időszak, ami egészen szeptember közepéig tart, és a heves esőzések buja, füves és zöldellő oázissá változtatják a város környékét. A hegyek fölött köd lebeg, ami misztikus szépséget kölcsönöz a tájnak – mivel ez a vidék még szinte érintetlen, valóban rendkívüli élményben lehet része az ide látogatóknak.

Nem mindennapi látvány, vagyis itt mégis azForrás: KRQ

A helyiek által khareefnek nevezett szezon alatt a hőmérséklet kellemes 30 Celsius-fok körül van, s a táj felfedezése mellett ilyenkor élvezhetjük a Khareef Fesztivált is, ami színes kulturális rendezvényeket kínál néhány héten át július és augusztus folyamán. Mivel télen is melengető 15-20 Celsius-fok a jellemző, így a télből nyárba utazni vágyók számára is ideális célpont a város. Plusz pont, hogy a magyar utasok is már közvetlen charterjárattal érhetik el az országot.

A város homokos partja is vonzza a turistákatForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Frederic Soreau

A tömjén hazája

Az ománi tömjén (helyi nevén luban) legendás, és sokan úgy tartják, hogy a világon a legjobb minőségű. Dhofar, és annak kereskedelmi központja, Salalah a történelmi forrása annak a tömjénnek, amely évszázadokkal ezelőtt a Selyemúton vándorolt, hogy olyan távoli piacokon kereskedjenek vele, mint Kína és a Földközi-tenger nyugati része.

Egy tömjént és parfümöt árusító nő SalalahbanForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Frederic Soreau

A dhofari tömjén legfinomabb és legnépszerűbb fajtája a Hawjari, amely ezüstös színű és drágább, mint a többi fajta. Ha szeretnél a valóságban is tömjénfát látni, akkor érdemes ellátogatni a közeli Wadi Dawkah-ba: ez egy sivatagi völgy, azaz vádi, ahol tömjénfák termesztésével foglalkoznak, és amíg csak a szem ellát, tömjénfák sorakoznak. Itthon elég drága a tömjén, Ománban viszont lényegesen olcsóbb, úgyhogy érdemes bevásárolni belőle – Salalah-ban a legjobb hely az Al Husn Souq piac, ahol rengeteg kereskedő árulja más különlegességek mellett.

Elzárt világ, sajátos kultúrával és történelemmel

A fővárostól, Maszkattól nagyjából 1000 kilométerre fekvő Salalah és a tágabb értelemben vett Dhofar kormányzóság kulturálisan némiképp elkülönült a szultánság többi részétől, s ezt az egyediségét ma is őrzi – nagyban különbözik a sűrűbben lakott, pezsgőbb északi területektől, s a két térség közötti nagy területek ma is lakatlanok.

Türkíz színű vízesések tarkítják a tájatForrás: robertharding via AFP/Michael Runkel/Michael Runkel

Ma Salalah környékén számtalan olyan látnivaló van, amit érdemes felkeresni: ilyen például az Al Baleed régészeti helyszín és múzeum, ami egy hatalmas kikötőváros romja a tengerparton, mely egykori virágzását a tömjénnek köszönhette.

Al Baleed múzeum és régészeti lelőhely SalalahbanForrás: Hemis via AFP/MOIRENC Camille / hemis.fr/Moirenc Camille

Ehhez hasonló, de valamivel kisebb a Khor Rori régészeti helyszín – mindkettő az UNESCO világörökség része, s utóbbiról úgy tartják, talán itt lehetett a legendás Sába királynőjének nyári palotája. A Salalah környéki kulturális látnivalók közül ne hagyd ki Taqah város kastélyát sem, ami egy kicsi, de annál szebb 19. századi arab kastély. Az ország egyik legszebb múzeumkastélyában néhány szobában a korhű berendezésen és a kiállított tárgyakon keresztül nyerhetünk bepillantást az arab történelembe.

Varázslatos hegyvidéktől a fehér homokos partig – minden van

Talán nem is gondolnád, hogy ebben a térségben megannyi természeti szépség vár, például a Dhofar régió megad mindent, amire turistaként vágyhatunk. Az elképesztően látványos hegyvidéki területen – néhol szemkápráztató, függőleges sziklafalakkal – általában kijelölt kilátópontok vannak, ahonnan gyönyörű látvány nyílik a partmenti területekre.

Omán sziklás tengerpartjaForrás: KRQ

Valódi különlegességet jelentenek a vádik (sivatagi völgyek), források és vízesések: az egyik legnagyobb és leghíresebb környékbeli vádi a Wadi Darbat, melynek partján kellemes sétákat tehetünk, és közben szabadon kószáló tevékkel, kecskékkel és más állatokkal is találkozhatunk. A vad szépségű vidékek mellett a környék nem nélkülözi a lenyűgöző, fehér homokos tengerpartokat sem – a leghíresebb a Mughsail Beach, amelyet Omán legszebb partjának tartanak.

Turisták és helyiek élvezik a Darbat vádi vízeséseit Salalah közelébenForrás: AFP/Mohammed Mahjoub

Hegyi utak, ahol nem hat a gravitáció!

Nem kell túlságosan messze menni Salalah városától ahhoz, hogy igazán meglepő élményben legyen részünk. A Mirbat városa melletti kanyargós hegyi út nemcsak azért különleges, mert gyönyörű innen a kilátás, hanem azért is, mert a sebességből kivett autók képesek mindenféle rásegítés nélkül felfelé haladni az emelkedőn – akár 40-60 km/órás sebességgel! A jelenség valóban elképesztően látványos: azt gondolhatnánk, hogy itt nem hat a gravitáció, vagy a járműveket egy óriási mágnes húzza felfelé a hegyre (innen is ered a Gravity Hill és a Magnetic Hill elnevezés). Vajon mi a titok? Nos, a megfejtést nem áruljuk el, de azt biztos, hogy teljesen egyedülálló Ománban, és a világon sem sok más helyen tapasztalhatunk ilyesmit – érdemes hát megnézni a saját szemünkkel!

A Jabal AL Qamar hegységben egy pásztor legelteti a kecskéitForrás: Hemis via AFP/MOIRENC Camille / hemis.fr/Moirenc Camille

A magyar utasok számára az IBUSZ Magyarországról elsőként indít közvetlen charter járatokat a varázslatos Salalah városába minden pénteken, november 24-től április 6-ig.

Az iroda szálloda kínálata szultáni kényelmet és igen magas minőséget biztosít utasainak, a legtöbb esetben all inclusive ellátással, valamint jelentős gyermekkedvezménnyel. Az ománi emberek vendégszeretetét, az ország varázslatos kultúráját, szervezett utazás keretében élvezhetjük, számos fakultatív programot is kihasználva. Érdemes tehát felfedezni a lélegzetelállító Salalah városát, az Arab-tenger egyik ékkövét.

(Forrás: krq.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek