Magyarok külföldön: 12 kalandos év Ománban

Új rovatunkban hosszabb-rövidebb ideig külföldön élő interjúalanyaink mesélnek az ott szerzett élményeikről, tapasztalataikról. Első interjúalanyunk, Pethes Ági 12 évet élt a családjával az egzotikus Omán fővárosában, Maszkatban, ahonnan kalandvágyó pilóta férjének köszönhetően felfedezték az ország páratlan természeti kincseit. Sivatagok, magas hegyek, vízmosások, csodás tenger és barátságos helyiek fogadták őket.

Ománban nem ritka látvány a tevekonvojForrás: Rimaz Rauf/Pixabay

Milyen kulturális különbségekkel találkoztatok ebben az általunk kevéssé ismert országban? 

Pethes Ági: Meglepett minket, hogy az omániak nagyon segítőkészek az élet minden területén. A kint eltöltött éveink alatt rengeteget kirándultunk családostól, és sokszor akadtunk el autóval az úttalan utakon, de mindig azonnal megálltak, segítettek. Ha kellett, elvittek minket a következő faluba alkatrészért, ahol aztán várakozás közben datolyával, kávéval kínáltak. Az is feltűnt, hogy szinte idegesítően nyugodtak, mert ők nem sietnek sehova. Két hónap után kifigyeltem, hogy a szupermarketekben olyan sorba nem állok be, ahol ománi nők ülnek a pénztárakban, mert az alaphangon minimum 1,5 órás várakozás lesz.

A híres ománi vendéglátás - a képen Ági és két lánya láthatóForrás: Pethes Ági

Milyen az életszínvonal országszerte?
A nagyobb városokban – összesen 3-4 ilyen van csak Ománban – magas az életszínvonal. Minden háztartásban van legalább 1-2 autó, illetve ahány fiúgyermek van. Hatalmas házakat építenek, 4-5 szobásnál kisebbeket nem látni, ezért olyan, mintha mindenki palotában élne, viszont nincsenek felhőkarcolók, mint például Dubajban, mert a magasságkorlátozás miatt nem épülhetnek 6 emeletesnél magasabbak.

Tipikus városi házak, amelyek nem szűkölködnek helyiségekbenForrás: ekirchnerconsulting/Pixabay

A boltokban minden kapható, illetve a bevásárlóközpontokban az összes ismert étterem- és márkás ruházati üzlet megtalálható. Viszont, ha kilépünk a városból, vannak olyan helyek is, amelyek úgy festenek, mintha a középkorba csöppentünk volna vissza.

Milyen szórakozási lehetőségek adódnak ebben a sivatagos országban?
A fővárosban, Maszkatban is kisvárosi élet folyik ilyen szinten, mert ugyan vannak mozik, vendéglők, edzőtermek, búvárközpontok, viszont ha valaki igazán szórakozni szeretne, az átrepül Dubajba. Aki viszont szeret túrázni, annak páratlan lehetőségei adódnak.

Milyen helyeket érdemes felkeresni turistaként?
A kint töltött 12 évünk alatt rengeteget fejlődött a turizmus. Az egyik ilyen ismert hely, a Bimmah Sinkhole lett, amit anno mi még úgy fedeztünk fel, hogy a férjem kinézett a repülőgép pilótafülkéjéből, és meglátta ezt a víznyelőt, ahova aztán úttalan utakon jutottunk el.

Emberek úsznak és ácsorognak a Bimmah Sinkhole medence türkiz színű vizénélForrás: Shutterstock/Petr Kahanek

Azóta autópálya és szálloda is épült ott. Népszerűek a sivatagi kempingek is, ahol akár tradicionális beduin sátrakban is alhatunk. Mivel 2500-3000 méter magas hegyek is vannak, nagyon népszerűek a hegyi túrák, ahogy a sivatagi tevegelés és off road kalandtúrák is.

Nektek melyek voltak a legemlékezetesebb útjaitok?
Mi is kempingeztünk a sivatagban banánlevélből készült sátorban, és sehol nem láttunk olyan kristálytiszta csillagos égboltot, mint ott. A hegyek között pedig vannak úgynevezett vádik, azaz kiszáradt folyómedrek, amelyek időnként vízzel telnek meg.

Ági a családjával egy vádinál tett egyik kirándulásuk soránForrás: Pethes Ági

Az egyik ilyen legnépszerűbb hely a Wadi Shab, amelynek egy részén szárazon túrázhatunk, majd vízben kell tovább haladni úszva, a végén pedig egy barlanghoz lehet eljutni, ahova be kell úszni egy szűk résen. Fontos turisztikai célpont még a Muszandam-félsziget, egy gyönyörű, fjordos rész, ahol hajókirándulásokat szerveznek. A Ras al-Jinz természetvédelmi területet is érdemes felkeresni, mert a tengeri teknősök ott teszik le a tojásaikat. Mi is részt vettünk ilyen teknősnéző túrán, és fantasztikus élmény volt. Ezek ma már turisztikailag látogatott helyek, de olyan részei is vannak az országnak, amelyeket még senki nem fedezett fel, legfeljebb a férjem.

A lenyűgöző Muszandam-félszigetForrás: Pethes Ági

Maszkatban, mi fogott meg titeket annyira, hogy ilyen hosszú időre ott telepedtetek le?
Maszkat óvárosi része Mutrah, ahol a kikötő, a Királyi palota, és a Mutrah Souq, a világ egyik legrégebbi piactere is található. A tengerjáró hajók ott szoktak egy-egy napra kikötni, általában ezeket nézik meg a turisták.

A halászok friss fogásai közül lehet válogatni a főváros óvárosi részében található mutrahi kikötőbenForrás: Hemis via AFP/GUIZIOU Franck / hemis.fr/Guiziou Franck

Hatalmas sétányok, parkok vannak Maszkat-szerte, és ne feledkezzünk meg a Királyi Operaházról sem, amelyben volt szerencsénk a Budapesti Operettszínház Csárdáskirálynőjét is megtekinteni. Állva tapsoltak az omániak, mi meg jót mulattunk azon, hogy az előadás közben látható angol feliratozásban a bor szó helyett baracklevet írtak ki. Igazi építészeti remekmű, és egyben a világ egyik legnagyobb mecsetje a korábbi szultánról elnevezett Sultan Qaboos Nagymecset, ami szintén kihagyhatatlan, és azóta már épült egy másik mecset is, ami szintén gyönyörű és látogatható.

Omán legnagyobb mecsete, a Sultan Qaboos NagymecsetForrás: Makalu/Pixabay

Nagyrész muszlim vallású országként milyen szabályok, kötöttségek vonatkoznak a nőkre?
A mecsetekben külön imádkozóhely van a nők és a férfiak részére. A nőknek fedett fővel, a hagyományos ománi fejkendőt, a hijabot viselve szabad csak kilépniük az utcára, viszont nincs kötelező ruhaviselet számukra. Sokan járnak a fekete lepelszerű abayában, de ezt elsősorban kényelmi szempontból teszik, mert csak felkapják az otthoni ruhájukra.

A fekete leplet viselő nők is imádnak vásárolni, itt éppen a híres Mutrah soukbanForrás: robertharding via AFP/Sergio Pitamitz/Sergio Pitamitz

Bár több mint 2000 km hosszú tengerpartja van az országnak, biztosan nem fogtok látni bikinit viselő nőket fürdőzni vagy kifeküdni a partra, mert ez ott egyáltalán nem jellemző. Az a szokás, hogy a családok hatalmas ételhordókkal és napernyőkkel kivonulnak piknikezni a partra, és olyankor a gyerekek ruhástól fürdenek, a nők pedig abayástól. A tengerparti szállodáknak van füves része, ott lehet szabadon strandolni, ahova napi belépőt lehet venni, ami viszont nem olcsó.

A tengerparton nem, a szállodák strandjain lehet látni fürdőruhában strandolókatForrás: ekirchnerconsulting/Pixabay

Hogyan lehet elviselni a forróságot?
Amikor egy nyári éjszakán kilép az ember a repülőgépből, sokkoló, ahogy a hőség megcsapja. Sokszor az 50 fok körüli hőmérséklet mellett szél is fúj, de az sem segít, mert olyan, mintha meleg hajszárítóval fújnának rád. Az is nehezen bírható, amikor 35 fok feletti hőség, ami nagyjából 80 százalékos páratartalommal párosul. Amikor elviselhetetlen hőség van Maszkatban, sokan elmenekülnek a nagyjából 900 km-re található második legnagyobb városba, Szalálába, ahol a nyáron beköszöntő monszun miatt kb. 15 fokkal hűvösebb van. Ott minden gyönyörű zöld az állandóan párás idő és a szitáló eső miatt. Olyan alacsony a felhőréteg, hogy ha felmászol egy hegycsúcsra, a szirten szinte a felhők felett állsz, mintha a mennyországban lennél.

Fantasztikus látvány és micsoda érzés lehet a felhők felett sétálni! - Ági férje a lányaikkalForrás: Pethes Ági
Embert próbáló a forróság a sivatagi tájakon"Forrás: Patrick Fransoo/Pixabay"
Ági praktikus tanácsai
• A legmegfelelőbb időpont az odautazásra: októbertől áprilisig, ezen belül pedig a november, mert már nincs forróság, viszont kellemesen meleg a tenger vize. A január a „leghidegebb" hónap, amikor napközben 20+ fok van, estefelé pedig 16 fok körül, februárban viszont már lehet napozni és fürdeni is a 20 fokosnál melegebb vízben.
• Biztonság: gyakorlatilag nincs bűnözés az országban. Nincsenek lopások, erőszak. Ha mégis kalamajkába keveredik az ember, például egy koccanás miatt, akkor arra fel kell készülni, hogy mindig az ománinak adnak igazat.
• Ivóvíz: nagy kincs, de nincs belőle hiány. A helyiek vezetékes vizet isznak, a turistáknak érdemes palackozott vizet fogyasztaniuk, de ha csapvízzel mosnánk fogat, nem kell aggódni a megbetegedés miatt. Sok helyen találhatunk csapot a házak utcafrontján, hogy aki arra jár és megszomjazik, ihasson belőle.
• Eső: 365 napból kb. 350 száraz, és egy csepp eső sincs, de ha esik, mindent eláraszt, mert nem tudja elnyelni a föld, és elvezető csatornák sincsenek. Ilyenkor áll a víz az utakon, közlekedési káosz alakul ki, nem egyszer volt, hogy az iskolák is bezártak.
• Közlekedés: a fővárosban, Maszkatban is csak pár éve indult tömegközlekedés néhány buszjárat formájában, így nagyrészt taxikkal lehet közlekedni. Mivel hatalmas távolságok vannak országon belül, érdemes autót bérelni. Belföldi repülőjáratok indulnak a fővárosból: Duqumba, a Muszandam-félszigeten található Khasabba, illetve Szalálába naponta több járat is megy, főleg nyáron.
• Nyelv: a városokban mindenki beszél angolul, és minden nagyon jól ki van táblázva. Vidéken inkább kézzel-lábbal érdemes próbálkozni.
• Vásárlás: kötelező alkudni a piacokon! Egzotikus gyümölcsök, fűszerek, tömjén, csodálatos sálak, réztárgyak, edények között válogathatunk.
• Ételek, italok: olyan, mint ománi konyha nem nagyon van, egy nemzeti ételük van, a shuwa, ami egy homokba ásott cserépedényben főzött, bárány vagy kecskehúsból készült étel. A környező országok ételeit, az arab és indiai konyhát részesítik előnyben, illetve rengeteg féle frissen fogott tengeri herkentyűt lehet beszerezni a halárusoktól, amit nagyon finoman tudnak elkészíteni. A szállodákban, azok éttermeiben illetve néhány különálló étteremben is lehet alkoholt vásárolni országszerte.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek