Holokausztkiállítás nyílt az Arab-félszigeten

Emlékezünk címmel nyílt holokausztkiállítás egy dubaji múzeumban, amelynek egy része olyan muszlimoknak is emléket állít, akik zsidókat mentettek a második világháború idején – írja a The Nation című helyi lap.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

"Nagyon fontos felvilágosítanunk az embereket a holokauszt tragédiájáról, mert a tanítás a tudatlanság egyetlen ellenszere" – fogalmazott a szerdai megnyitón Ahmed Obeid Al-Manszuri, a 2012-ben megnyílt magántulajdonban lévő múzeum alapítója. A Civilizációk Keresztútjai Múzeum a tolerancia és a multikulturalizmus témájával foglalkozik, miközben bemutatja a térségbeli civilizációkat. A szervezők szerint ez az első, a holokauszt áldozataira emlékező kiállítás a Perzsa-öböl térségében. 

A muszlim embermentőknek szentelt szekcióban emlékeznek meg például azokról az albániai mohamedánokról, akik albán zsidók életét mentették meg.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A kiálításon ismertetik meg például Mohammed Helmy Berlinben élő egyiptomi orvos történetét, aki zsidókat bújtatott a házában, és betegségeiket is kezelte. De bemutatják Selahattin Ülkümen török diplomatát is, aki a görög Rodosz szigeten állomásozott, és aki szembeszállt a zsidókat begyűjtő nácikkal, amelynek következtében legalább a török állampolgárságú üldözötteket sikerült megmentenie.

Az Egyesült Arab Emírségek tavaly szeptemberben létesített diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek