Meglepő tények az utazás szerelmeseinek a Földtől a levegőig

Az utazási és turisztikai iparág az egyik legnagyobb a világon, amely sok-sok millió embernek ad munkát világszerte. Ma, szeptember 27-én a Turizmus Világnapján pár érdekes tény erejéig szemezgetünk a turisztikai ágazat kulisszái között, hogyha éppen nem is tudunk útnak indulni, legalább egy kicsit elmerenghessünk a világ egyik legjobb hobbijáról, az utazásról.

Repülés

Biztonsági öveteket bekapcsolni, hiszen itt az idő, hogy megtudjatok néhány meglepő tényt a levegőből!

• A pilóták és a másodpilóták nem ehetik ugyanazt az ételt repülés előtt. Ennek az az oka, hogy csökkenteni akarják annak kockázatát, hogy mindkét pilóta ételmérgezést kapjon ugyanazon étel elfogyasztása miatt.

Nem rendelhet egyforma ételt a pilóta és másodpilóta, mielőtt útnak indulnának - a  kép illusztrációForrás: Shutterstock/Skycolors

• Hihetetlen módon a legrövidebb kereskedelmi járat kevesebb, mint 2 percig tart. A skóciai Orkney-szigeteken, a szomszédos Westray és Papa Westray szigetek között közlekedik körülbelül másfél perc alatt. A leggyorsabb repülést is itt rögzítették, akkor a gép kevesebb, mint 50 másodperc alatt ért át a két sziget között.

• Egy Boeing 747 annyi üzemanyagot tud tartalékolni, hogy egy autó négyszer megkerülhetné belőle a bolygót. Ez a típusú repülőgép összesen 8 üzemanyagtartállyal és 57 164 gallon üzemanyaggal rendelkezik.

Így néz ki egy Boeing 747-400-as gép - illusztrációForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Toshikazu Sato

• A kabinban lévő nagy nyomás megakadályozza, hogy repülés közben kinyissuk a repülőgép ajtaját. A közhiedelem és a filmekben látható szívszédítő jeletek ellenére ez senkinek nem fog sikerülni.

• Nyolcvan évvel ezelőtt a világ leghosszabb kereskedelmi repülése körülbelül 30 órát vett igénybe. A Qantas úgynevezett „Double Sunrise" szolgáltatása 1943 és 1945 között Ausztráliától Srí Lankáig tartott, gyakran több mint 30 órán át, így az utasok kétszer is láthattak napfelkeltét. Ma a leghosszabb kereskedelmi járat a Singapore Airlines Singapore–New York útvonala, átlagosan 17 óra 50 perccel.

A jet lag rosszabb érzés, ha nyugatról keletre utazunk. Ennek az az oka, hogy szervezetünk könnyebben megbirkózik a késői fennmaradással, mint a szokásosnál korábbi ébredéssel.

• Észrevettétek már, hogy más ízűek az ételek, ha repülőgépen ültök? Ez valójában az erős tengerszint feletti magasságnak és a páratartalom hiányának köszönhető, ami gyengíti a szag- és ízérzékelést, valamint a sósság és édesség felismerésének képességét.

A fotó illusztrációForrás: British Airways

• Egy 10 órás repülés során több mint 2 liter vizet is veszíthet a szervezetünk az alacsony páratartalom és az oxigénszegény környezet miatt. Ezért is érdemes alkohol helyett vizet fogyasztani a fedélzeten.

Vasút

Egyre népszerűbb közlekedési eszköz, amit sokan a repülés zöld alternativájaként is használnak. Persze vannak olyan országok, ahol nélkülözhetetlen a tömegközlekedésben.

• India vonatai például naponta körülbelül 23 millió utast szállítanak, ami nagyjából Ausztrália teljes lakosságát lefedné. A rendszeres utazók nagy távolságokat tesznek meg vonattal, de nem hajlandók fizetni a szállásköltségért a nagyvárosokban, például Mumbaiban, ezért döntenek inkább úgy, hogy minden nap vonattal utaznak a munkahelyükre és haza.

Indiában a biztonságos közlekedésnél is fontosabb, hogy mndenki felférjenForrás/Md Zakir Hossain Sohel/Shutterstock

• A japán vonatok a legpontosabbak a világon, és „késési igazolást" adnak ki az utasoknak, ha több mint öt percet késnének a menetrendhez képest. A dokumentumokat be lehet mutatni a munkaadóknak vagy a tanároknak, ha emiatt később jelennének meg az adott helyen. Egyes németországi és párizsi vonatokon is adnak ki hasonló igazolásokat.

• A közelmúltban Japánban rendezték először birkózómérkőzést egy száguldó vonaton. Több tucat néző figyelte Minoru Suzuki és Sanshiro Takagi birkózók harcát, miközben a Nozomi Shinkansen vonata 285 kilométeres óránkénti sebességgel siklott Tokió és Nagoja között.

• Japán évekig tartó vitathatatlan uralma után a világ leggyorsabb vonata most már Európában közlekedik. A Párizs–Kelet-Franciaország–Dél-Németország között közlekedő SNCF TGV POS az a jármű, amely a hagyományos vonatok sebességének abszolút rekordját tartja. Bámulatos 575 km/órás maximális sebességgel tud hasítani, átlagos sebessége alacsonyabb, de így is 322 km/óra.

Jelenleg a TGV POS a világ leggyorsabban suhanó vonataForrás: bigbug21, Wikipedia

Szállás

• Akár egy kényelmes budapesti lakás is kijönne abból a pénzből, amennyibe egyetlen éjszaka kerül a világ hivatalosan is legdrágább hoteljében. A Karib-tengeren lévő lakosztály átszámítva 51,9 millió forintért bérelhető ki, de cserébe legalább nem csak egy szállodai élményt kapunk. Az édeni Saint Lucia szigeténél állomásozó Lover's Deep ugyanis egy katonai tengeralattjáróban van, amelyben a vendégek a víz alá merülve körözhetnek a trópusokon.

• Las Vegasban találjuk a legtöbb szállodai szobát az egész világon, ahol körülbelül 174 ezer szállodai szobát lehet kibérelni, tehát rengeteg szállás közül választhatnak az ide érkezők, a pénztárcájuknak megfelelően.

Viva Las Vegas - itt nem lesz nehéz szállást foglalniForrás: Shutterstock/randy andy

• A malajziai Genting Highlands Resortban található a legtöbb szoba a világon, amely 6118 szobával rendelkezik. Az üdülőhelyen több mint 80 üzlet, 90 étterem, mozi, kaszinó, 50 szobás karaoke bár, két vidámpark található, hogy a vendégek még véletlenül se unatkozzanak.

• A szingapúri Naumi Hotel az első szálloda, amelynek csak női emelete van. A szálloda csak hölgyek számára kialakított lakosztályai biztonsági üvegajtó mögé rejtik az ott megszálló női vendégeket, és kényeztető programokat, illetve rengeteg féle bőrápoló terméket kínálnak számukra.

• A dubaji Burj Al Arab Hotel a világ első hétcsillagos szállodája. A vitrolás formájú épület a város ikonjává is vált.

A híres Burj Al Arab szálloda, melynek sok tekintetben nincs párjaForrás: AFP/Karim Sahib

• Dubajban nyitották meg a világ legmagasabb szállodáját is, melynek neve The Gevora Hotel. A Guinness-rekordok könyvében szereplő szálloda a földszinttől a tetejéig 356,33 méter, és 75 emelettel, illetve 528 szobával rendelkezik.

• A világ legrégebbi szállodája Japánban található. A Nishiyama Onsen Keiunkan üdülőhely nem messze fekszik Japán legmagasabb hegyétől, a Fudzsitól, és már 705 óta működik. A szállodát 52 generáció óta ugyanaz a család örökli és viszi tovább. A Guinness Rekordok Könyve hivatalosan is elismerte, hogy ez a világ legrégebbi, folyamatosan működő szállodája. Nézzetek körül benne!

(Forrás: tourismteacher.commessier53hotel.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek