Európában száguld jelenleg a világ leggyorsabb vonata

Japán évekig tartó vitathatatlan uralma után a világ leggyorsabb vonata most már Európában közlekedik. A Párizs–Kelet-Franciaország–Dél-Németország között közlekedő SNCF TGV POS az a jármű, amely a hagyományos vonatok sebességének abszolút rekordját tartja. Bámulatos 575 km/órás maximális sebességgel tud hasítani, átlagos sebessége alacsonyabb, de így is 322 km/óra.

Jelenleg a TGV POS a világ leggyorsabban suhanó vonataForrás: bigbug21, Wikipedia

Az is tény azonban, hogy az igazi gyorsasági bajnok valójában még nem állt szolgálatba. Ez a japán Shinkansen Series L0; a Central Japan Railway Company tulajdonában lévő motor, ami 603 km/órás sebességet tudott elérni a tesztek során. Úgy tűnik, 2027-ben áll majd üzembe, mert a tesztek még zajlanak.

És akkor még ott van a kínai CRH380A is, ami főként a Peking-Sanghaj útvonalon közlekedik, a végsebessége pedig 486 km/órát ér el. 

A Kínában száguldozó CRH380AForrás: A1AA1A, Wikipedia

Érdekes jármű a dél-koreai prototípus is, a HEMU – 430X, ami 422 km/órás sebesség elérésére képes, és csak egyetlen példányt gyártottak belőle.

Ugyanakkor Olaszország sem szégyenkezhet gyorsvonatok terén: bekerült a világ leggyorsabb vonatainak top 10-es listájára a Frecciarossa 1000-rel, melynek sebessége 360 km/óra, bár a tesztek során 394 km/órás gyorsaságot is el tudott elérni – írja a ttgitalia.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek