Elképesztő tények Európa törpeállamairól, melyek lenyűgözően különcök

A Vatikán Budapest területének alig egy ezrelékét teszi ki, Andorra háromszor elférne Londonban, míg Monaco kisebb, mint a New York-i Central Park. Az emberek mégis imádnak ezekben a miniállamokban turistáskodni, melyeket sajátos és egyedi törvényeik tesznek olyan különlegessé.

1. Vatikán: 0,44 km²

Mindössze 0,44 négyzetkilométer területével és ezernél kevesebb lakosával a Vatikán a világ legkisebb országa. Valószínűleg ez az egyetlen ország a világon, amit kevesebb, mint 1 óra alatt körbe lehet járni. Bár Rómában található, nem tartozik Olaszországhoz, független országnak számít. Valószínűleg az egyetlen ország a Földön, amelynek nincs börtöne, csak néhány cellája előzetes letartóztatásra.

A Vatikán állam területén található Szent Péter-bazilika befogadóképessége körülbelül 60 000 fő, azaz hatvanszor több ember befér oda, mint a törpeállam teljes lakosságaForrás: JEROME CLARYSSE/Pixabay

A Vatikánnak nincsenek kórházai, vagy ami még fontosabb, nincsenek szülőszobái, ebből kifolyólag senki sem lehet születésétől fogva vatikáni állampolgár. Az ottani lakosok az állampolgárságot csak úgy kaphatják meg, ha bizonyos minőségben a Szentszék szolgálatában dolgoznak. Több száz éves építészeti és művészi remekművei lenyűgözik a látogatókat, ahogy a Sixtus-kápolna gyönyörű mennyezete is.

2. Monaco: 1,93 km²

A Földközi-tenger partján fekvő ország méretét tekintve Vatikán után a világ második legkisebb szuverén állama, lakosságának becsült száma 2016-ban 37 000 fő volt. Meglepő, hogy bár Monacóban található a világ egyik leghíresebb kaszinója, a Monte-carlói kaszinó, a kormány szabályai tiltják a helyi lakosokat a szerencsejátékoktól. A kaszinó bejáratánál útlevél-ellenőrzés zajlik, és csak a külföldiek léphetnek be. 

Lélegzetelállító a kilátás MonacóraForrás: Gáll Franciska

Érdekés tény az is, hogy Monaco az egyik olyan állam a világon, ahol a legmagasabb a várható átlagos élettartam, ami 85,8 év. Vannak, akik ezt az érett időskort a mediterrán étrendnek, valamint a friss tenger gyümölcseihez, zöldségekhez, gyümölcsökhöz való hozzáférésnek tulajdonítják. Egy másik valószínű ok azonban a jó egészségügyi ellátás és a lakosok vastag bankszámlája.

3. San Marino: 61,19 km²

A 301-ben alapított városállam folyamatos függetlenségnek örvend, és túlélt olyan eseményeket, mint a barbár inváziók, a napóleoni háborúk és az olasz újraegyesítés. San Marino lakossága nagyon büszke erre a tényre, mivel az övéké az egyetlen olasz városállam, amely a mai napig független maradt.

San Marino, a főváros úgy fest, mintha a középkorban ragadt volnaForrás: Zhukov Oleg/Shutterstock

A Titano-hegyen található a főváros, az országgal megegyező nevű San Marino, ahonnan tiszta időben egészen Horvátországig el lehet látni. Óvárosát hatalmas és széles falak óvják, melyeket látványban sokan a kínai nagy falhoz hasonlítanak. A hegy három lejtőjének mindegyikén egy-egy tornyot figyelhetünk meg, hajdanán ezekből a tornyokból őrizték a város biztonságát. San Marinóban elképesztő műalkotások találhatók több mint 100 egyedi szoborral, melyek közül a leghíresebb a városháza előtt található Szabadság asszonya. 

4. Liechtenstein: 160 km²

A világon csak két olyan ország van, amelynek nemcsak hogy nincs saját tengerpartja, de egyetlen szomszédos országának sincs; ez pedig Liechtenstein és Üzbegisztán. Liechtenstein így is a világ egyik leggazdagabb országa, ha a lakosok vagyonát nézzük, köszönhetően a viszonylag alacsony adókulcsnak. Jó hely lehet azért is, mert évente egyszer, Liechtenstein nemzeti ünnepén, augusztus 15-én az összes lakos együtt bulizik a hercegi palotában, ahova II. János Ádám herceg és fia, Alajos herceg hívja meg mind a 39 000 lakost. A vendégek a Vadúzi várkastély kertjében sörözhetnek, de a városközpontban is bulik zajlanak, amelyek tűzijátékkal zárnak.

A Vadúzi bulikastélyForrás: Asknine2/Wikipedia

A helyieknek a hétköznapokban sincs miért panaszkodniuk: mindenkinek jár a déltől 13:30-ig tartó hivatalos 90 perces ebédszünet, ami alatt nem szabad hangoskodni a lakosoknak, és persze este 10 után sem szabad zajt kelteni - így vigyáznak a lakók nyugalmára.

5. Málta: 316 km²

Máltán két hivatalos nyelv van, a máltai, amely az arab, az olasz és az angol hatásokra alakult ki, illetve az angol. Mindkettőt széles körben beszélik és tanítják az iskolákban, illetve a brit hagyományoknak megfelelően az autósok az út bal oldalán közlekednek. Érdekesség, hogy a II. világháború befejezése után Málta egész szigete és minden lakója megkapta a György-kereszt kitüntetést az ellenséges csapatok állandó támadásait kivédő bátorságáért.

Valletta zegzugos utcáiForrás: Travelo

Az erődítményszerű fallal körülvett Valletta a világ egyik legfestőibb fővárosa, melynek hangulatos, árnyas utcái a Földközi-tenger partjára vezetnek. Ha egy évig maradhatnátok Máltán, és minden nap más templomba látogatnátok, akkor mind a 365 templom végére érnétek, ennyi van ugyanis Máltán és testvérszigetén, Gozón. De a vízi világa is lenyűgöző: elképesztően tiszta vize ideális a búvárkodáshoz. A bátrabbak zátonyokat, elsüllyedt hajókat és repülőgépeket fedezhetnek fel a partvonalakon és környékén.

6. Andorra: 468 km²

Ez az egyetlen ország a bolygón, ahol a katalán az ország hivatalos nyelve. Ennek ellenére az andorrai és az ott élők többsége spanyolul és franciául beszél, mivel ez egy hihetetlenül multinacionális hely.  Andorra fővárosa, az 1023 méteres magasságban található Andorra la Vella Európa legmagasabban fekvő fővárosa, ahova évente rengeteg turista látogat el.

Andorra la Vella a hegyek ölelésébenForrás: Armando Oliveira/Shutterstock

A téli sport szerelmesei a Pireneusok hegyvidéki idilli környezetében síelhetnek 303 kilométer hosszú pályákon, akár 2640 méter magasban is. Az utazók nemcsak a síelést és a snowboardozást választják Andorrában. Csodálatos hegyi kerékpárutak vezetnek az apró országon keresztül. Aki elég szemfüles volt, augusztus végén láthatta, hogy az idei La Vuelta – a harmadik legrangosabb országúti kerékpáros körverseny – résztvevői is átkarikáztak e mesés vidéken. Rengeteg pazar termálforrás is található országszerte. Andorra Európa egyik legnagyobb és egyik legjobb fürdőhelye, sőt, itt található Dél-Európa legnagyobb fürdőkomplexuma is, a Caldea Spa.

(Forrás: etias.comthevaticantickets.comenjoytravel.comjourneywonders.comairmalta.comthetravel.com)








Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek