Ez az európai ország teszteli a világ első digitális útleveleit

Finnország elindította a digitális utazás igazolvány (Digital Travel Credentials, DTC) első próbaverzióját, ami azt jelenti, hogy a finnek utazásaik során a fizikai útlevél helyett a telefonjukon lévő digitális személyazonosító igazolványt is felmutathatják – adta hírül a TimeOut.

Az első digitális útlevélrendszert a finneknél tesztelik
A kép illusztráció.
Forrás: Shutterstock/Frame Stock Footage

A kísérleti program egyelőre csak a finn állampolgároknak érhető el, és nekik is csak a Finnair légitársaság londoni, edinburgh-i vagy manchesteri járatain. 

Hogyan is működik a digitális rendszer valójában? Egy alkalmazás letöltését követően a rendőrségen kell bemutatni a fizikai útlevelet, amelyet itt digitalizálnak. Ezután egy beleegyező nyilatkozatot kell aláírni, majd egy fénykép is készül a későbbi arcfelismeréshez. A regisztrációt csak egyszer kell elvégezni, a digitális útlevél pedig a próbaidőszak végéig szabadon használható. Az utasoknak repülés előtt legkésőbb 4 órával meg kell erősíteniük utazásukat a finn határőrségnek az alkalmazáson keresztül.

Az utasok a reptérre érkezve egy speciális leolvasóra helyezik a digitális útlevelet, majd egy kamerába kell nézniük, hogy a rendszer elvégezhesse az ellenőrzést. A finn határőrség szerint a digitális útlevél egyszerűbb és gyorsabb határátlépést tesz lehetővé, és ugyanolyan megbízható, mint a fizikai útlevelek.

Nem csak Finnország teszteli az új digitális rendszert. Az Európai Bizottság tavaly több országot is megkeresett, és miután Horvátország önként jelentkezett, 2023-ban egy hasonló kísérletre kerül sor Zágrábban is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek