5 ház a világban, amelyet filmek tettek híressé

A filmekben és televíziós sorozatokban bemutatott híres házak már régóta arra ösztönzik a turistákat, hogy keressék fel a valós forgatási helyszíneket. A fanatikus rajongók ilyenkor azt remélik, hogy minden ugyanolyan lesz, ahogyan azt a képernyőn látták, ami persze nem egészen olyan a valós életben. De legalább elmondhatják, hogy ugyanott jártak, mint imádott bálványaik. Lássuk a legnépszerűbbeket! 

Allie és Noah háza a Szerelmünk Lapjai című filmből Wadmalaw Islanden, KaliforniábanForrás: Facebook/The Notebook

Ez a trend az utóbbi időkben annyira elterjedt, hogy a helyzet kissé tarthatatlanná vált, ugyanis a legtöbb egykori forgatási helyszín egy magánlakás vagy egy munkahely, ahol hétköznapi emberek élnek és dolgoznak, emiatt számukra legtöbbször gondot jelentenek a hívatlan látogatók. Íme a leghíresebb filmes házak, amelyet a turisták a mai napig előszeretettel felkeresnek.

Reszkessetek betörők! - Kevin háza

Minden idők legsikeresebb karácsonyi filmjében az ifjú Kevin McCallistert (Macaulay Culkin) tévedésből otthon hagyja a családja, és amikor a házuknál betörők bukkanak fel, a kisfiú elhatározza, hogy felveszi velük a harcot és megvédi otthonát. Az 1990-es sikerfilm emellett kötelező úti céllá tette a Chicagótól nem messze található winnetkai házat. 

A filmben az impozáns György-korabeli stílusban épült lakóház külsejét, nappaliját és előterét használták fel, bár a legtöbb jelenetet egy filmstúdióban vették fel. A háztulajdonosok elmondták, hogy a rajongók nem sokkal azután kezdték el megrohamozni a házat, hogy a film a mozikba került. John Abendshien tulajdonos egyébként a forgatás idején is a házban lakott, és az évek során volt szerencséje rengeteg csodálatos emberrel és néhány szemtelen birtokháborítóval is találkozni.

Szex és New York - Carrie Bradshaw háza

Minden Szex és New York rajongó tudja, hogy Carrie előkelő Upper East Side-i lakását valójában Manhattan másik végén, West Village-ben kell keresni.

A mai napig sokan keresik fel Carrie lakását a Szex és New YorkbólForrás: Shutterstock/Spiroview Inc

A tulajdonos lánya elmondta, hogy Sarah Jessica Parkernek csak néhányszor kellett bejönnie a lakásba, hogy egy-egy jelenet erejéig kinézzen az ablakon. A család azt is elkotyogta, hogy a mai napig rajongók ezrei özönlenek a házhoz fotózkodni és gyakran kiabálják nekik azt is, hogy "Szeretünk Carrie!'

Harry Potter háza - A Privet Drive 4.

Az angol Bracknell városában található valós rezidenciát számos varázslónak öltözött rajongó keresi fel. A film szerint Harry a házban a lépcső alatt élt Vernon bácsikájával és annak családjával, akik mostohán bántak vele, ezért nagyon örült, mikor megtudta, hogy felvételt nyert a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába.

Az ott lakókat azonban nagyon zavarja a rajongók napi szintű érdeklődése, és bár értik a sorozat népszerűségét, a tulajdonos elmondta, hogy nem mindig örül neki, hogy amikor hazaér a munkából és azt látja, hogy a kocsifeljáróján tömörülnek az emberek.

Sztárom a párom - A híres kék ajtós ház

A londoni Notting Hill évente több ezer látogatót vonz; itt található a Portobello Market, amely a világ egyik leghíresebb piaca, de a legtöbben azért jönnek ide, hogy felkeressék az 1999-ben bemutatott film, a Sztárom a párom híres kék ajtós házát, ahol William Thacker (Hugh Grant) lakott. 

A kék ajtós ház a Sztárom a Páromból, LondonbanForrás: Shutterstock/Rachel Ko

A világhírű kék ajtós ház a Westbourne Park Road 280. szám alatt található és a rajongók még 24 évvel a film megjelenése után is gyakran keresik fel a házat. Ez az a fajta ház, amely mellett egy szempillantás nélkül elmennénk: az ajtó sötétkék, előtte dupla oszlopok hámló fehér festékkel, mellette egy körömszalon. Érdekesség, hogy egy aukciós ház a film népszerűségének köszönhetően nem sokkal a megjelenés után elárverezte a kék ajtót, melyet először egy fekete színű ajtóra cseréltek, de az ide látogató rajongók kedvéért végül kékre festették. A híres filmbeli könyvesbolt pedig a Portobello Road 142. szám alatt található, de sajnos ma már szuvenírboltként üzemel.

Holiday - A hangulatos angol házikó

Egy másik kedvenc karácsonyi filmünkben, a Holiday-ben egy kéthetes lakáscserét követhetünk nyomon, mialatt Iris (Kate Winslet) egy hatalmas és elegáns villába utazik Brentwoodba, Amanda (Cameron Diaz) pedig egy kedves vidéki házikóba Surreybe. 

Ez az imádnivaló kis vidéki házikó, eredeti nevén Honeysuckle Cottage (Bordáslonc Házikó), ihlette meg a film gyártóit a Rosehill Cottage megépítésére. Mivel az angliai Holmbury St. Mary falucska – ahol a házikó található, – túl elszigetelt és parányi volt ahhoz, hogy a hollywoodi produkció odaköltöztesse csapatát, inkább felépítették annak másolatát egy amerikai filmstúdióban. 2019-ben, mikor egy angol házaspár megvásárolta a házat, nem is tudták, hogy ez volt a filmben szereplő ház inspirációja. Csak később, egy angol magazinból derült ki számukra, hogy miért is jelenik meg a mai napig az ingatlannál megannyi lelkes, fotózkodó turista.

Forrás: (Architectural Digest, Travelo, Lakáskultúra, Travel Insider)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek